Τελευταία Νέα
Οικονομία

Tα «λαϊκά» έντοκα καταφύγιο για τους μικρο αποταμιευτές - Οκτώ εκδόσεις ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ μέχρι τον Ιούνιο 2023

Tα «λαϊκά» έντοκα καταφύγιο για τους μικρο αποταμιευτές - Οκτώ εκδόσεις ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ μέχρι τον Ιούνιο 2023
Οι ημερομηνίες – «κλειδιά» με τις δημοπρασίες
«Φωτιά» παίρνουν οι εκδόσεις με τα «λαϊκά» έντοκα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να συνεχίζει δυναμικά το πρόγραμμα δίνοντας την δυνατότητα σε χιλιάδες μικροεπενδυτές να απολαύσουν υψηλές αποδόσεις έως 3,9% οι οποίες ανταγωνίζονται αντίστοιχα προϊόντα που λανσάρονται σήμερα από τις τράπεζες.

8 δημοπρασίες

Με τον πληθωρισμό να ροκανίζει τις λαϊκές αποταμιεύσεις και τα επιτόκια καταθέσεων να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οι μικρο αποταμιευτές θα μπορούν να συμμετάσχουν σε οκτώ δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που θα διενεργήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο πρώτο εξάμηνο φέτος και θα είναι ανοικτές για το ευρύ κοινό.
Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου με τα εξάμηνα έντοκα που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο και θα είναι η πρώτη δημοπρασία που θα ανοίγει την πόρτα στα φυσικά πρόσωπα.
Οι υπόλοιπες εκδόσεις θα διενεργηθούν στις: 21 Φεβρουαρίου,6 Μαρτίου,23 Μαρτίου,24 Απριλίου,29 Μαϊου,5 Ιουνίου και 26 Ιουνίου.

Τα λαϊκά έντοκα

Το μέτρο των «λαϊκών εντόκων» που μετά από δύο χρόνια διακοπής εφαρμόστηκε ξανά στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού δίνει την ευκαιρία στους μικροκαταθέτες να μπορούν να συμμετέχουν στις τακτικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενεργεί το δημόσιο για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας υψηλές πραγματικές αποδόσεις με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο.
Για πολλά νοικοκυριά η έκδοση ενός «λαϊκού» εντόκου γραμματίου φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος για να μη χάσουν και άλλη αξία τα χρήματά τους και να προστατευθούν από την πληθωριστική λαίλαπα από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν προσφέρουν κάποιο ελκυστικό κίνητρο.

Οι αποδόσεις

Στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ το 2023 οι αποδόσεις κινήθηκαν μεταξύ 3,8% - 3,9% ενώ ενδιαφέρον για την απόκτηση «λαϊκών» εντόκων εκδήλωσαν 10.000 - 12.000 φυσικά πρόσωπα αγοράζοντας τίτλους αξίας 350 εκατ. ευρώ με τις εκτιμήσεις για το 2024 να ανεβάζουν το ποσό της ζήτησης στο 1 δις. ευρώ.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο μέσος επενδυτής που θα τοποθετήσει τα χρήματά του στα έντοκα γραμμάτια θα εξασφαλίσει απόδοση 3,9% όταν οι απλές καταθέσεις ημέρας δίνουν επιτόκιο 0,03% για τα νοικοκυριά, στις νέες καταθέσεις 0,43% και στις προθεσμιακές έως 2%.

Προμήθειες

Όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν μπορούν να επενδύσουν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου είτε πάνω από 15.000 ευρώ που είναι το όριο για την συμμετοχή στην πρωτογενή, είτε χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες αγοράζοντας τους τίτλους μέσω τραπεζών κατά την πάγια πρακτική συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών.
Στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έναν νέο τίτλο με ίδια ή μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια αποκομίζοντας στη λήξη του απόδοση ίση με το επιτόκιο της ίδιας έκδοσης.

Σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια

Την ίδια ώρα τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα και τον τρέχοντα χρόνο, λόγω της διατήρησης των επιτοκίων της ΕΚΤ στα σημερινά επίπεδα και του υψηλού ακόμη ποσοστού χρέους.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη επένδυση συνδυάζεται και με κατάργηση της φορολογίας 15% σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων.
Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων, οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.
Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια λόγω της δίψας των επενδυτών για μεγαλύτερες αποδόσεις υπό την προϋπόθεση ότι τα καταφύγια θα είναι ασφαλή.
Πάνω σε αυτό το κύμα οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έτρεχαν το προηγούμενο διάστημα διάφορες ασκήσεις για εξειδικευμένες εκδόσεις λαϊκών τίτλων έως 1 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στους μικρούς καταθέτες οι οποίοι είχαν φθάσει να ζητούν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης