Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπ. Εργασίας: Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, ανεξαρτήτως εάν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους

Υπ. Εργασίας: Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, ανεξαρτήτως εάν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους
Η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι από 1η Απριλίου θα έχουμε τον νέο κατώτατο μισθό
Σχετικά Άρθρα
«Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούν να συνταγογραφούνται και για συνταγές εκτέλεσης στα ιδιωτικά φαρμακεία», τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Αποσαφήνισε ωστόσο τα εξής: «Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανεξαρτήτως του αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους. Επιστρέφουμε όμως στην κανονικότητα, δηλαδή στην εποχή πριν από την πανδημία του κορονοϊού όπου οι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς. Φυσικά για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά ανασφαλίστων το κράτος θα καλύπτει τις ιδιωτικές παροχές, για να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για την συνταγογράφηση».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σε σχέση με το ζήτημα του κατώτατου μισθού, η Δ. Μιχαηλίδου επανέλαβε ότι «από 1η Απριλίου θα έχουμε τον νέο κατώτατο μισθό … ώστε να συμπεριληφθεί στη θερινή περίοδο, που η χώρα μας απασχολεί το υψηλότερο κομμάτι του ποσοστού εργαζόμενων του λόγω τουριστικής περιόδου».
Χωρίς να αναφερθεί στο ύψος της αύξησης, τη χαρακτήρισε ως «σημαντική ανακούφιση όχι μόνο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και όσων είναι δικαιούχοι επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τα ειδικά βοηθήματα ανέργων, το επίδομα εργασίας, καθώς τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΥΠΑ, είναι κάποια από τα 19 επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό».

Για την αύξηση των γιατρών του ΚΕΠΑ

«Υπερδιπλασιάζουμε τους γιατρούς των ΚΕΠΑ για πρώτη φορά από την ίδρυση τους. Δηλαδή από 500 που είναι σήμερα οι γιατροί, θα γίνουν 1.200. Επιπλέον, αυξάνουμε τους ειδικότητες τους. Με σκοπό την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, αυξάνουμε και κατά 50% την αμοιβή των γιατρών των ΚΕΠΑ ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε και την συμμετοχή τους. Για παράδειγμα, η κατ’ οίκων επίσκεψη ήταν 30 ευρώ, τώρα γίνεται 45 ευρώ για τον γιατρό και από 10 ευρώ, τώρα γίνονται 15 ευρώ».

Για το επίδομα ανεργίας

«Το επίδομα ανεργίας χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό. Δηλαδή να είναι μια ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο ταμείο του και στη ΔΥΠΑ και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα του να το κάνουμε ακόμα πιο απλό. Δηλαδή να γίνει μια ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ωφελούμενο. Επιπλέον, εξετάζουμε το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο. Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος και θα δούμε πως κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

«Το 2019 είχαμε 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις. Μόνο τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περίπου 750.000 συντάξεις. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 35.000 αιτήσεις και πλέον έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είμαστε στις 24.000. Το 2019 όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας εκκρεμούσαν με 1 εκατομμύριο συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ. Σήμερα από το 1 εκατομμύριο είμαστε στο κάτω από τις 80 χιλιάδες».

Για τις μετακλήσεις εργαζομένων τρίτων χώρων

«Αυτή τη στιγμή η ανεργία στη χώρα μας είναι στο 9%, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει σημειωθεί τα τελευταία 14 χρόνια. Αυτό μας έχει φέρει πλέον ως εθνική οικονομία σε μια θέση όπου υπάρχουν πολλοί εργοδότες που ψάχνουν χέρια εργασίας και δη εξειδικευμένα πολλές φορές χέρια εργασίας για να τους βοηθήσουν στην παραγωγή τους. Υπάρχουν όμως πολλές γυναίκες που θέλουμε να μπουν στην αγορά εργασίας, πολλοί νεότεροι άνθρωποι, αρκετοί μεγαλύτεροι άνθρωποι εφόσον το θέλουν οι ίδιοι και βέβαια άτομα με αναπηρία που είναι μια πολύ μεγάλη δεξαμενή εργατικού δυναμικού, που πρέπει κι εμείς σαν Πολιτεία να βοηθήσουμε. Κάθε δυο χρόνια βγαίνει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ορίζει τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να έρθουν με μετάκληση σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ανά είδος εργασίας (εποχική ή εξαρτημένη) και ανά ειδικότητα. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για άλλες 32.500 μετακλήσεις στις ήδη προβλεπόμενες. Τα κενά υπάρχουν κυρίως στους κλάδους των κατασκευών, της εστίασης, στον αγροτικό και στον τουρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης