Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθερός ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Μάρτιο 2024 – Στο 3,2% για την Ελλάδα

Σταθερός ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Μάρτιο 2024 – Στο 3,2% για την Ελλάδα
Ο πληθωρισμός της ενέργειας στον ΟΟΣΑ ήταν θετικός για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2023
Σχετικά Άρθρα
Σταθερός σε γενικές γραμμές παρέμεινε ο -ετήσιος- πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Μάρτιο 2024, στο 5,8% από 5,7% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 19 χώρες του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση να καταγράφεται στη Σλοβακία και την υψηλότερη επίδοση στην Τουρκία -πάνω από το 60%.
Στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Μάρτιο από 2,9% ένα μήνα πριν και 4,6% τον Μάρτιο 2023.
Τον Μάρτιο του 2024, ο πληθωρισμός της ενέργειας στον ΟΟΣΑ ήταν θετικός για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2023, στο 0,6%. Ο ενεργειακός πληθωρισμός αυξήθηκε σε 28 χώρες του ΟΟΣΑ, 12 από τις οποίες παρέμειναν σε αρνητικό ενεργειακό πληθωρισμό, καθώς οι τιμές μειώθηκαν πιο αργά, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πληθωρισμός των τροφίμων στον ΟΟΣΑ μειώθηκε περαιτέρω, φθάνοντας στο 4,9% τον Μάρτιο μετά από 5,3% τον Φεβρουάριο, με μειώσεις σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Ο δομικός πληθωρισμού του ΟΟΣΑ (πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια) ήταν σταθερός στο 6,4% τον Μάρτιο. Μειώσεις του δομικού πληθωρισμού κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο καταγράφηκαν σε 16 χώρες του ΟΟΣΑ, αυξήσεις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο σε 6 χώρες του ΟΟΣΑ.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,1% τον Μάρτιο, μετά από 2,9% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας αυξήθηκε, αλλά παρέμεινε αρνητικός. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν σταθερός. Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο και τον Μάιο του 2021 αντίστοιχα. Αντίθετα, αυξήθηκε στην Ιταλία, όπου η μείωση των τιμών της ενέργειας επιβραδύνθηκε σημαντικά, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων σημείωσε άνοδο. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν ο κύριος συντελεστής του συνολικού πληθωρισμού σε όλες τις χώρες του G7.
Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 2,4% τον Μάρτιο έναντι 2,6% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας το 2,0%. Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε για όγδοο συνεχή μήνα, αν και παρέμεινε πάνω από το 2,0%. Τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν σταθερός στη ζώνη του ευρώ, με περαιτέρω μείωση του δομικού πληθωρισμού και αύξηση του πληθωρισμού της ενέργειας, ο οποίος παραμένει αρνητικός.
Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, στη G20, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν σταθερός στο 6,9% τον Μάρτιο 2024. Ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε στη Βραζιλία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική, ενώ αυξήθηκε στην Ινδονησία και σημείωσε περαιτέρω άλμα στην Αργεντινή.
οοσα.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης