Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακλόγλου: Πάνω από 81.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα

Τσακλόγλου: Πάνω από 81.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα
Προηγουμένως οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι ήταν γύρω στις 36.000
Σχετικά Άρθρα
Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των απασχολούμενων συνταξιούχων στην πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου.
Μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «προηγουμένως οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι ήταν γύρω στις 36.000. Αυτή τη στιγμή, στην πλατφόρμα έχουν ήδη δηλωθεί παραπάνω από 81.000 άτομα».
Στην περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος «δεν το έχει δηλώσει στην πλατφόρμα και ταυτόχρονα δεν πληρώνει και τις αναλογούσες εισφορές αλλά και τον αντίστοιχο φόρο, έχει πραγματικά μεγάλο πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στο δωδεκαπλάσιο της σύνταξής του».
Στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται αλλά έχει καταθέσει τα χαρτιά του και αναμένει τη σύνταξη, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε τι ισχύει για την παρακράτηση: «Η απασχόληση του συνταξιούχου ξεκινάει από τη στιγμή την οποία έχει την ιδιότητα του συνταξιούχου. (…) Ο φόρος και οι αντίστοιχες εισφορές θα πληρωθούν από τον μισθό τον οποίο έχω στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα».
Ο υφυπουργός απάντησε ακόμη τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος έχει δύο εργοδότες ή αν διακόπτεται η εργασία του και ενδεχομένως συνεχίζει μετά από ένα μήνα ή από δύο μήνες. «Οι περισσότεροι από δύο εργοδότες, δεν είναι πρόβλημα. Είναι ό, τι συμβαίνει και σήμερα, δηλαδή γίνοεται αναλογική παρακράτηση από τον αντίστοιχο μισθό τον οποίο έχουν και πληρώνονται και οι αντίστοιχες εισφορές.
Για το διάστημα το οποίο μεσολαβεί, αυτό το οποίο έχουμε πει είναι το ότι ουσιαστικά θα μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση στη σύνταξή του έξι μήνες μετά από την τελευταία φορά την οποία εργάστηκε. Ακριβώς για να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο. Δηλαδή δουλεύω ένα μήνα, σταματάω ξανά, αρχίζω ξανά, σταματάω και ούτω καθεξής».
Σχετικά με το αν θα καταβάλλεται κανονικά η σύνταξη στα άτομα αυτά τα οποία έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός ανέφερε: «Αυτό το οποίο αλλάξαμε με την τελευταία νομοθέτηση η οποία έγινε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, είναι ότι ενώ προηγουμένως μπορούσε κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας με χρέη στον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή κάποιος αγρότης, δηλαδή ασφαλισμένος του πρώην ΟΓΑ που είχε χρέη έως 6.000 ευρώ, μπορούσε να πάρει τη σύνταξή του και στο αντίστοιχο ποσό γινόταν μια ισόποση παρακράτηση σε 60 δόσεις».
Ανέφερε ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά μισθωτούς, είναι μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Διευκρίνισε πως τώρα τα όρια αυτά «τα αυξάνουμε σε 30.000€ και 10.000€ αντιστοίχως, αλλά θέτουμε και ορισμένες έξτρα προϋποθέσεις», συγκεκριμένα δύο.
Η πρώτη είναι να υπάρχει ένας πραγματικά ισχυρός ασφαλιστικός θεσμός, δηλαδή να μην είναι ότι δούλεψε 25 χρόνια, αλλά τα 15 χρόνια δεν πλήρωσε εισφορές. Να υπάρχουν τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορές. Η δεύτερη να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης