Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απίστευτο και όμως Ελληνικό: Η ΑΑΔΕ ψάχνει 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει 93 εκατ. ευρώ!

Απίστευτο και όμως Ελληνικό: Η ΑΑΔΕ ψάχνει 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει 93 εκατ. ευρώ!
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ή το έχουν δηλώσει λάθος
Σχετικά Άρθρα
Επιστροφές φόρου άνω των 93 εκατ. ευρώ «λιμνάζουν» στα ταμεία της φορολογικής διοίκησης, με την ΑΑΔΕ να αναζητά 130.000 φορολογουμένους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ή το έχουν δηλώσει λάθος με αποτέλεσμα η εφορία να μην μπορεί να τους πληρώσει.
Μάλιστα, οι τελευταίοι που προστέθηκαν σε αυτόν τον κατάλογο είναι 38.000 συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών οι οποίοι εντάσσονται στο πλαίσιο της αυτόματης προσυμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.
Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ τους είχε καλέσει ήδη με e-mail και με μηνύματα στον λογαριασμό τους στο myAADE, προκειμένου να δηλώσουν άμεσα το ΙΒΑΝ και να πιστωθούν την επιστροφή. Για την ώρα πάντως, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 130.000 φορολογούμενους που ψάχνει συνολικά η ΑΑΔΕ οι 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα που θα πάρουν πίσω 16 εκατ. ευρώ και 3.000 είναι οι επιχειρήσεις που δικαιούνται 77 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται σε εβδομαδιαία βάση εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.
Επιπλέον, πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE από όλους τους φορολογούμενους διαφορετικά «μπλοκάρεται» η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Μάλιστα, μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp», οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται, να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εκκαθάρισης, από τις 925.241 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, σχεδόν 1 στις 4 δηλώσεις είναι πιστωτικές, προκύπτει δηλαδή επιστροφή φόρου. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή έχει συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογούμενων με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Ειδικότερα, σε 162.127 φορολογούμενους χωρίς καμία οφειλή έχουν επιστραφεί άμεσα 34 εκατ. ευρώ, ενώ για 56.371 υπόχρεους πραγματοποιήθηκαν κεντρικοί συμψηφισμοί με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης