Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσοχή στη «φάκα» της Εφορίας «κόλπα» με αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές – Βροχή από φόρους και πρόστιμα

Προσοχή στη «φάκα» της Εφορίας «κόλπα» με αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές  – Βροχή από φόρους και πρόστιμα
Έχει ήδη ξεκινήσει περαιτέρω έρευνα από την ΑΑΔΕ…
Χιλιάδες υποθέσεις με αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού σταμάτησε το «ραντάρ» των ελεγκτικών αρχών καθώς οι περισσότερες από αυτές αφορούν πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021, με αποτέλεσμα να πρόκειται για κρούσματα με παράνομες συναλλαγές.
Μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει περαιτέρω έρευνα από την ΑΑΔΕ με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων διακίνησης μαύρου χρήματος και κρυφών εισοδημάτων μέσα από τις τριγωνικές μεταβιβάσεις χρημάτων.
Οι έλεγχοι στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα myProperty με τα αντίστοιχα στοιχεία των τραπεζών αποκάλυψαν υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών με χρηματικά ποσά από τους γονείς στα παιδιά ή από τους παππούδες και τις γιαγιάδες στα εγγόνια τους οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσα από τις τράπεζες, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά με μετρητά τα οποία κατατέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου και θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος 10%.
Επίσης εντοπίστηκαν περιπτώσεις εικονικών γονικών παροχών σε πρόσωπα τα οποία δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο των δηλώσεων βρέθηκαν περιπτώσεις που ένα παιδί από την οικογένεια έχει δωρίσει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί.
Με ενδιάμεσο, δηλαδή, τον γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο.
Για αυτήν, την «τριγωνική» συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στον γονιό είναι αφορολόγητη όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από τον γονιό στο παιδί.
Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδερφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ. Στις διαδοχικές γονικές παροχές η εφορία ελέγχει το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των πράξεων.
Αν είναι μικρότερο των έξι μηνών η συγκεκριμένη συναλλαγή θεωρείται ύποπτη και μπαίνει στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.
Ένα ακόμη σημείο που εξετάζεται είναι αν ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός).
Οι έλεγχοι πάντως θα συνεχιστούν ενώ ήδη 1.580 υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από φορολογούμενους οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που τους έχει επιβάλει η εφορία επικαλούμενοι διάφορους λόγους.
Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πατέρα – δωρητή 84 ετών ο οποίος μετά την συναλλαγή ισχυρίστηκε στην εφορία ότι «δεν κατάλαβε ακριβώς όσα του είπε ο λογιστής και κατέθεσε τα χρήματα της γονικής παροχής στο λογαριασμό του παιδιού του».
Να σημειωθεί πάντως ότι οι περισσότερες προσφυγές χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών αφορούν ποσά από 10.000 έως και 200.000 ευρώ οι οποίες έγιναν με μετρητά. Στην πλειονότητα τους οι προσφυγές απορρίφθηκαν με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στην εφορία.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση δωρεάς χρηματικού ποσού που έγινε με κατάθεση μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό της δωρεοδόχου, εκκαθαρίστηκε αυθημερόν και επιβλήθηκε φόρος 5.000 ευρώ από την εφορία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης