Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκρέκας για ακρίβεια: Δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τον καταναλωτή

Σκρέκας για ακρίβεια: Δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τον καταναλωτή
"Τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στο υπουργείο Ανάπτυξη,ς στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ θα έχουμε αποκλιμάκωση τιμών", ανέφερε ο Κ. Σκρέκας
Σχετικά Άρθρα
«Έχουμε φέρει οριζόντια μέτρα που αφορούν 25.000 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τον καταναλωτή», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, με αφορμή το τελος από σήμερα, 1η Ιουνίου, του μέτρου της μόνιμης μείωσης των τιμών στα σούπερ μάρκετ για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο MEGA σημείωσε πως «χθες η Eurostat, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ανακοίνωσε τον πληθωρισμό των χωρών της Ευρώπης για τον προηγούμενο μήνα. Εκεί η Ελλάδα έχει μια πολύ σημαντική πτώση του πληθωρισμού από το 3,2 στο 2,3%, δηλαδή ο γενικός δείκτης τιμών μέσα σε ένα μήνα μειώθηκε κατά 30% περίπου. Επίσης και ο πληθωρισμός τροφίμων μειώνεται στην Ελλάδα από το 4,8 στο 2,4%. Ωστόσο, εμείς δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε την προσπάθεια να δούμε τις τιμές στα ράφια να σταθεροποιούνται και σιγά - σιγά να υπάρχει αποκλιμάκωση».
Σχετικά με την παύση του μέτρου της μόνιμης μείωσης των τιμών στα σούπερ μάρκετ, εξήγησε πως «η μόνιμη μείωση τιμής αφορούσε 1.500 προϊόντα, αντίθετα όμως η μόνιμη μείωση τιμής για 15% μέσα από μέτρα τα οποία έχουμε περάσει που αφορά απορρυπαντικά σπιτιού, καθαριστικά, προϊόντα ατομικής φροντίδας, βρεφικές πάνες είναι για 4.000 προϊόντα και εκεί μειώνεται κατά 15% μεσοσταθμικά η τιμή καταλόγου. Από εδώ και πέρα, όλα τα προϊόντα, τα οποία χθες αγοράζετε μια συγκεκριμένη τιμή, προφανώς τα περισσότερα προϊόντα κι αύριο θα τα αγοράζετε και στην ίδια τιμή. Μάλιστα, τον επόμενο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ θα έχουμε αποκλιμάκωση τιμών».
«Έχουμε φέρει οριζόντια μέτρα που αφορούν 25.000 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τον καταναλωτή. Έχουμε και ένα νέο "όπλο" στα χέρια των καταναλωτών είναι ο e-katanalotis. Προφανώς υπάρχει ακρίβεια και δυσκολεύονται τα νοικοκυριά. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε δώσει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά με τα μέτρα που έχουμε πάρει να προμηθεύονται τα βασικά προϊόντα σε προσιτές τιμές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σημείωσε δε, ότι «ο κόσμος σε ό,τι αφορά την ακρίβεια δυσκολεύεται. Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι λύσαμε το πρόβλημα της ακρίβειας, επειδή άρχισε να μειώνεται ο πληθωρισμός. Ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μέχρι να δούμε τις τιμές να σταθεροποιούνται στα βασικά - τουλάχιστον - προϊόντα και να αρχίσουν να μειώνονται. Ο κόσμος βλέπει μια κυβέρνηση πολύ σοβαρή και πολύ υπεύθυνη να παίρνει μέτρα που δεν διακινδυνεύει το μέλλον των επόμενων γενιών και που διορθώνουν παθογένειες».

Για μείωση ΦΠΑ

Σχετικά με την περίπτωση της μείωσης του ΦΠΑ, ο υπουργός σχολίασε ότι «ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα μειώθηκε από το 4,8 στο 2,4%, έχει μισό πληθωρισμό από την Ισπανία. Έτσι φαίνεται ότι στην Ισπανία και μείωσαν τον ΦΠΑ και έχουν και μεγαλύτερο πληθωρισμό και κάποια στιγμή θα πρέπει να αυξήσουν ξανά τον ΦΠΑ στα προϊόντα που τον μείωσαν και συνεπώς, να πάνε ακόμα πιο υψηλά οι τιμές τους».
«Αντίθετα, εμείς πήραμε μια σειρά μέτρων που διόρθωσαν δομικές στρεβλώσεις της αγοράς και αυτά (μέτρα) έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σήμερα η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

Για τιμολόγια ρεύματος

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος ο υπουργός εξήγησε πως «το αν θα δούμε αυξήσεις ή μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος εξαρτάται από την τιμή της χονδρικής. Επειδή ένα μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όταν έχουμε πολλές ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μείγμα έχουμε υποχώρηση των τιμών ενώ η μικρότερη συμμετοχή των ΑΠΕ για διάφορους καιρικούς λόγους ,όπως είναι η αφρικανική σκόνη που είχαμε, σημαίνει αυξήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης