Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόλλιας: Μείωση επιτοκίων και αύξηση του ΑΕΠ ενισχύουν το momentum της ελληνικής οικονομίας

Κόλλιας: Μείωση επιτοκίων και αύξηση του ΑΕΠ ενισχύουν το momentum της ελληνικής οικονομίας
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επισημαίνει ότι η μείωση του κόστους χρήματος σημαίνει και την έναρξη του κύκλου ελάφρυνσης των δανειοληπτών, που έχουν πάρει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο
Μείωση επιτοκίων και αύξηση του ΑΕΠ ενισχύουν το momentum της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Συγκεκριμένα ο κ. Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων και οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την αναπτυξιακή πορεία του ΑΕΠ αποτελούν δύο πολύ σημαντικές και θετικές εξελίξεις για την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η μείωση του κόστους χρήματος σημαίνει και την έναρξη του κύκλου ελάφρυνσης των δανειοληπτών, που έχουν πάρει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Το όφελος είναι περισσότερο αισθητό σε όσους βρίσκονται στα πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους, αφού τότε καταβάλλονται πρώτα οι τόκοι και μετά το κεφάλαιο.
Το πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό θα συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων, θα καθοριστεί τόσο από την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, από την πορεία των οικονομιών του ευρωσυστήματος, αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς δείχνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να κινείται σημαντικά υψηλότερα από το 0,3%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης.
Σημαίνει, όμως, και ότι πρέπει να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο προς τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε:
Πρώτον, να μειωθεί ο ρόλος της κατανάλωσης στην αύξηση του ΑΕΠ.
Δεύτερον, να αυξηθεί η στάθμιση των επενδύσεων.
Τρίτον, να επανέλθουν οι εξαγωγές σε θετική τροχιά, δεδομένου ότι το -5,7% στο τρίμηνο πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
Η ελληνική οικονομία έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει, προς όφελος όλων.
Αρκεί, όλοι μας, Κυβέρνηση, θεσμικοί φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, να εργαστούμε, χωρίς αναβολές, προς αυτή την κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης