Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η διαφορά 2 ηγετών: O Sanchez καταργεί τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ ο Μητσοτάκης ποντάρει σε ακρίβεια για υπερπλεονάσματα

Η διαφορά 2 ηγετών: O Sanchez καταργεί τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ ο Μητσοτάκης ποντάρει σε ακρίβεια για υπερπλεονάσματα
Η κυβέρνηση Sanchez θα επαναφέρει τον «μηδενικό» ΦΠΑ στο ελαιόλαδο «από τον Ιούλιο»
Ρεκόρ κοινωνικής αναλγησίας σπάει η ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να παρουσιάσει υπερπλεονάσματα αφαιμάζοντας τους πολίτες της χώρας, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει -δήθεν- καλύτερα δημοσιονομικά μεγέθη.
Παρά τη γενική κατακραυγή για την ακρίβεια, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, καθ’ υπόδειξιν του Μαξίμου, επιμένει να κρατά τον ΦΠΑ υψηλά σε βασικά προϊόντα, την ίδια στιγμή που οι Έλληνες σηκώνουν βαρύ ζυγό προκειμένου να καταφέρουν να εξασφαλίσουν έστω τα απαραίτητα.
Το σούπερ μάρκετ παραμένει απλησίαστο, ενώ παρατηρείται το εξής παράδοξο: ελληνικά προϊόντα να πωλούνται φθηνότερα στο εξωτερικό.
Φυσικά, όλη αυτή η κατάσταση είναι ηθελημένη… Η καταπολέμηση της ακρίβειας δεν αποτελεί στρατηγική του κράτους, παρά μόνον τα μεγάλα deals, προς επίρρωσιν των ήδη δυνατών… ολιγαρχών του τόπου.
Σε αντίθεση με την εγχώρια κοινωνική αναλγησία, η ισπανική κυβέρνηση του Pedro Sanchez έχει ήδη καταργήσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως το γάλα, ψωμί, αυγά, τυρί, φρούτα, όσπρια, λαχανικά με ρίζες, δημητριακά, λαχανικά, αλεύρι αρτοποιίας, ενώ μόλις σήμερα τον κατήργησε στο ελληνικό ελαιόλαδο.
Αρχικά η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση κατάργησής του από την 1η Ιουλίου, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Τρίτη, 25 Ιουνίου καθώς πλέον το μέτρο έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνητικών εταίρων.
Το ελαιόλαδο διατηρούσε μέχρι πρότινος έναν ΦΠΑ της τάξης του 5% (από 10% που ήταν προηγουμένως) που καταργείται.
Να σημειωθεί πως η Ισπανία, που προμηθεύει σχεδόν το 50% του συνόλου του ελαιολάδου παγκοσμίως, είναι μαζί με την Ελλάδα οι πρώτες χώρες στην κατανάλωση αυτού του προϊόντος, με σχεδόν 14 λίτρα να αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη ετησίως, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (COI).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι είναι 176% και ήταν αναλογικά αποτέλεσμα κυρίως της ακραίας ξηρασίας. Όλα αυτά, ενώ οι διεθνείς πωλήσεις μειώθηκαν κατά 34% την περασμένη περίοδο. Η κυβέρνηση κάνει κινήσεις για να προστατεύσει έναν από τους εθνικούς θησαυρούς της χώρας.
«Είναι ένα εξαιρετικό νέο για όλους τους Ισπανούς», σχολίασε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Pilar Alegria, σε συνέντευξη στο δίκτυο Antena 3.
Εκτός από το να «ανακουφίσει το πορτοφόλι των Ισπανών», συνέχισε, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα επιτρέψει να «υποστηρίξουμε τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ενός προϊόντος τόσο σημαντικού για τη χώρα μας».

Από το 2019…

Από το 2019 και μετά, το ελαιόλαδο έχει αυξηθεί κατά 120%, τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά κατά 40%» προσθέτοντας και αναρωτιέται κανείς: Πού πηγαίνουν τα λεφτά του Έλληνα καταναλωτή;
Φυσικά, πάνε στα υπερκέρδη, με τις εταιρείες ειδικά των τροφίμων να παρουσιάζουν εκπληκτικά margins (το περιθώριο κέρδους αναφέρεται στο κέρδους που επιτυγχάνεται σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, εκφρασμένο ως ποσοστό της τιμής πώλησης.
Υπολογίζεται αφαιρώντας το κόστος πωληθέντων αγαθών από την τιμή πώλησης και διαιρώντας το αποτέλεσμα με την τιμή πώλησης).
Οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο έχουν γράψει πάνω από 10,5 δισ. ευρώ κέρδη για τη χρονιά που μας πέρασε.
Και, βεβαίως, πάνε και στα ταμεία του κράτους.
Το κράτος για το 2022 και το 2023 μάζεψε 4 δισ. ευρώ παραπάνω από όσα είχε βάλει στόχο να μαζέψει. Αυτά τα λεφτά μπορούν και γίνεται να επιστραφούν στην κοινωνία, που στενάζει.
Με άλλα λόγια η ΝΔ ποντάρει στην ακρίβεια, τη θέλει την ακρίβεια, τη χτίζει την ακρίβεια.

Υπερτιμημένο επικοινωνιακό show

Κατά τ' άλλα πάμε καλά... ενώ η χώρα ξύνει πάτο σε χρέος και επενδύσεις - αλλά έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα και επίσημα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 από την DBRS.
Ακολούθησε τις 20 Οκτωβρίου 2023 η Standard and Poor’s και η Fitch Ratings την 1η Δεκεμβρίου 2023.
Όλων είχε προηγηθεί η Scope, προσφάτως αναγνωρισμένος γερμανικός οίκος αξιολόγησης.
Σημειώνεται πως ο αμερικανικός οίκος Moody’s δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα… οπότε κάτι θα ξέρει.
Η αλήθεια είναι πως επενδυτική βαθμίδα με έκρηξη χρέους είναι ένα πραγματικό θαύμα.
Το χρέος στα 405,68 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη…
Αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 85 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 234 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 85 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 85 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 85 δισεκ.
Η Ελλάδα δήθεν παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο… και το 2023 και 2024 θα εμφανίσει ανάπτυξη πέριξ του 2%.
Ωστόσο πρέπει να συμπεριληφθεί η για μια ακόμη φορά εξωτερική βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω της Πανδημίας…
Να σημειωθεί πως έντονη μείωση της τάξης του 35% καταγράφηκε στις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελλάδα το 2023, μετά από μια χρονιά – ρεκόρ ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τις Επενδύσεις του Οργανισμού Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα υποχώρησε το 2023 στα 5,43 δισ. δολάρια έναντι 8,45 δισ. το 2022.
Συνολικά την περίοδο 2019-2023 η αξία τους άγγιξε τα 28,44 δισ. δολάρια.
Στην έρευνα αναφέρεται πως βασικές αιτίες είναι η οικονομική ύφεση, οι γεωπολιτικές εντάσεις και το υψηλό κόστος χρήματος λόγω των υψηλών επιτοκίων.
Τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΗΕ είναι σύμφωνα με την αντίστοιχη έκθση του ΟΟΣΑ, που εντόπιζε ότι το 2023 οι ΑΞΕ στη χώρα μας σημείωσαν τρομακτική πτώση, μειούμενες από τα 8,44 δισ. ευρώ το 2022 στα 5,43 δισ. ευρώ – ήτοι πτώση -36%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης