Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λαδακάκος (ΕΛΕΤΕΑΝ): Δεν μπορούμε να πουλάμε πάγο στους Εσκιμώους - Οι «φθηνές» εγχώριες ΑΠΕ δεν πουλάνε στο εξωτερικό

Λαδακάκος (ΕΛΕΤΕΑΝ): Δεν μπορούμε να πουλάμε πάγο στους Εσκιμώους - Οι «φθηνές» εγχώριες ΑΠΕ δεν πουλάνε στο εξωτερικό

Οι «φθηνές» εγχώριες ΑΠΕ δεν πουλάνε ούτε μία MWh στο εξωτερικό διότι είναι ακριβές

Σχετικά Άρθρα

Απότομο «φρένο» πατάει η αγορά των ΑΠΕ μετά το γκάζι των προηγούμενων ετών για επενδύσεις στην  κατηγορία διότι ο διαχειριστής του συστήματος ο ΑΔΜΗΕ κατανόησε με καθυστέρηση ότι η υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ δεν μπορεί να καταναλωθεί λόγω της μειωμένης ζήτησης.
Ο διαχειριστής προχωρά σε περικοπές ενέργειας διότι η παραγωγή  είναι σε πλεόνασμα.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΕΑΝ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος είπε ότι οι περικοπές φτάνουν στο 2% της συνολικής παραγωγής  από ΑΠΕ το 2023.
Ακόμη σημείωσε ότι οι μονάδες ΑΠΕ που  παράγουν ενέργεια η οποία δεν  εισέρχεται στο σύστημα διανομής δεν έχει αμοιβή άρα η εταιρεία δεν θα έχει έσοδα.
Ο κ. Λαδακάκος τόνισε ότι δεν υπάρχουν υπέρ κέρδη από τις ΑΠΕ αλλά υπερασπίστηκε τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς σημειώνοντας ότι την περίοδο της ενεργειακής κρίσης  η κυβέρνηση είχε βάλει πλαφόν.
Η ΕΛΕΤΕΑΝ θεωρεί ότι πρέπει να μπει ένα «φρένο» στις αδειοδοτήσεις σε ΑΠΕ διότι ο ηλεκτρικός χώρος έχει περιοριστεί λόγω των υποδομών μεταφοράς ενέργειας, επισημαίνοντας ότι μετά το 2019 οι αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ είναι χωρίς εγγυημένες τιμές.
Ωστόσο  οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είχαν ως σκοπό να πωλούν ρεύμα σε τιμές συμφέρουσες για τους παραγωγούς διότι η Ελλάδα δεν έδειξε ότι έχει  ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με ομοειδείς  επενδύσεις άλλων χωρών.

Το ενεργειακό έλλειμμα της Ελλάδας

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο ηλεκτρικό σύστημα στης χώρας.
Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ αποκαλύπτουν ότι το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη Ελλάδα.
Το 2022 οι εισαγωγές ανήλθαν σε 9.026 GWh ενώ οι εξαγωγές ήταν μόλις 5.474 GWh, το ενεργειακό έλλειμμα ήταν 3.552 GWh.
Τo 2023 οι εισαγωγές ρεύματος ανήλθαν σε 10.508 GWh και οι εξαγωγές σε 5216 GWh με το έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 5.292 GWH.

Δεν μπορούμε να πουλάμε πάγο στους Εσκιμώους

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑΝ κ. Λαδακάκος είπε ότι  ο στόχος παραμένει και είναι να γίνει εξαγωγική η χώρα μας σε ενέργεια αλλά πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση διότι αν πάμε να πουλήσουμε ρεύμα στις 12 το μεσημέρι είναι σαν να πουλάμε πάγο στους Εσκιμώους. 
Η ΕΛΕΤΕΑΝ υπερθεματιζει υπερ των υπεράκτιων αιολικών  πάρκων  όπως και στα έργα αποθήκευσης της  ενέργειας αλλά κανένας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το κόστος επένδυσης ανά MWh.
Ωστόσο  το μέσο νοικοκυριό κατανοεί ότι η παραγωγή ενέργειας είναι πιο φθηνή σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας αλλά τα τιμολόγια ρεύματος δεν λένε να μειωθούν και με την πρώτη ευκαιρία κινούνται έντονα ανοδικά.
Εύλογα διατυπώνει την απορία ότι αν ήταν  φθηνή η τιμή ανά MWh από ΑΠΕ θα έτρεχαν οι γειτονικές χώρες να την αγοράσουν.
Αντίθετα η Ελλάδα  αγοράζει φθηνό ρεύμα από συνδεδεμένες χώρες για να τιθασεύσει τα κερδοσκοπικά φαινόμενα της εγχώριας αγοράς.

Μύθοι ότι οι πυρκαγιές συνδέονται με τα αιολικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι διοίκηση της ΕΛΕΤΕΑΝ θέλει να κόψει μαχαίρι τους μύθους και τις θεωρίες συνωμοσίας που συνδέει τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες σημειώνοντας ότι τα στοιχεία λένε ότι μόλις το 0,06% των αναδασωτέων εκτάσεων καταλαμβάνονται από αιολικά πάρκα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης