Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλάζουν όλα - «Κλειδώνουν» από το 2025 οι ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων - Τέλος οι παρατάσεις

Αλλάζουν όλα - «Κλειδώνουν» από το 2025 οι ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων - Τέλος οι παρατάσεις
Με νομοθετική ρύθμιση θα ξεκινούν από την 1η Μαρτίου και θα λήγουν 30 Ιουνίου
«Κλείνουν» οριστικά από το νέο έτος τα «παράθυρα» με τις παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις με το υπουργείο Οικονομικών να θεσπίζει σταθερές ημερομηνίες για την υποβολής τους από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.
Αυτό θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη βουλή το επόμενο διάστημα και θα προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από το 2025 το οποίο θα είναι «κλειδωμένο» και δεν θα μπορεί να ανατραπεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου οπότε 6,6 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν στην διάθεση τους ένα τετράμηνο για να πατήσουν το «κουμπί».
Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος όπου αποφασίστηκε αυτή η πρόταση με την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Το ΟΕΕ επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να προβλέπει καταλογισμό ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι έγκαιρη έκδοση όλων των απαιτούμενων οδηγιών και η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Ένταση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και λογιστών

Πάντως με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα λογιστών και υπουργείου Οικονομικών για τη καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) πραγματοποίησε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με βασικό αίτημα την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα καθιστούν ανέφικτη την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των διαδικασιών ενώ σειρά λαθών, παραλείψεων και αστοχιών στις διαδικασίες επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δια στόματος του υφυπουργού Χρίστου Δήμα για μια ακόμα φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης. Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή ο κ. Δήμας επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «με την υπάρχουσα ροή υποβολής φορολογικών δηλώσεων η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία της 26ης Ιουλίου» και κάλεσε όσους φορολογούμενους «δεν έχουν ακόμα υποβάλει την δήλωση να σπεύσουν να το κάνουν».

Περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση

Στο μεταξύ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα υποβάλει φορολογική καθώς μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.309.978 Ε1 σε σύνολο 6,6 εκατ.
Από την επεξεργασία προκύπτει ότι για το 32,6% των φορολογικών δηλώσεων το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό και προβλέπει την καταβολή έξτρα φόρου 1.587 ευρώ κατά μέσον όρο, για το 20,33% είναι πιστωτικό με επιστροφή φόρου 318 ευρώ κατά κεφαλήν ενώ για το 47,02% το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.
Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση μετά τις 26 Ιουλίου θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100- 500 ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα επιβαρυνθούν με τόκους ύψους 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης