
Γνωρίζω αλλά δεν θέλω να πω τι θα γίνει στην Αττική με ένα μικρότερο Daniel, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Η Καρδίτσα πνίγηκε από τον κατακλυσμό του νερού που έπεσε, όπως και η ευρύτερη περιοχή. Αυτή ήταν η πρώτη απάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα σε ερώτηση του ΒΝ, ο οποίος άμεσα προσδιόρισε ότι η παρουσία του έργων υποδομής θα είχε περιορίσει την καταστροφική ένταση του φαινομένου στο 30%.
Η περιοχή της Κάρλας και η αποστράγγιση των νερών θα είχε ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες.
Σημείωσε ότι η απουσία των έργων συνετέλεσε ώστε η απορροή των υδάτων να γίνει σε 1 χρόνο στην περιοχή της Κάρλας.
Τα έργα θα μείωναν στο 1 δισ. το κόστος αποκατάστασης των ζημιών
Ο Περιφερειάρχης κ Κουρέτας συμπλήρωσε ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών θα έφτανε μόλις το 1 δισ. ευρώ ενώ σήμερα μιλάμε για 4 και 5 δισ. ευρώ εξαιτίας της απουσίας έργων. Οι σημερινές παρεμβάσεις στην περιοχή έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν έως 400 χιλιοστά νερού όταν ο Daniel έφτασε τα 800 χιλιοστά νερού.
Τι θα συμβεί στην Αττική αν χτυπήσει ένας «μικρότερος» Daniel
Το ΒΝ ζήτησε από τον κ. Κουρέτα με την εμπειρία που έχει αποκτήσει να προβλέψει την μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που η Αττική δεχθεί έναν «καινούργιο» Daniel.
Ο κ Κουρέτας ήταν αφοπλιστικός λέγοντας ότι «γνωρίζει αλλά δεν θέλει να πει».
Οι δημοσιογράφοι που πήραν το λόγο για την υποβολή ερωτήσεων δεν επανήλθαν στο θέμα με βάση την απάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, για να ανοίξει μία συζήτηση για τα έργα και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή των υποδομών τα ευρύτερης περιοχής.
Ο Δ. Κουρέτας ο επιστήμονας του Harvard στο τιμόνι της Θεσσαλίας
Ο σεμνός επιστήμονας Δημήτρης Κουρέτας με την εμπειρία ερευνητή στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη από το 1990 έως το 1992 και μέχρι πρότινος Καθηγητής
Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, άφησε πίσω του την επαγγελματική καριέρα και ασχολήθηκε με την Περιφέρεια με την προοπτική να φέρει νέες λύσεις στα προβλήματα της Επαρχίας.
Το δικό του σχέδιο για τη Θεσσαλία
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Δημήτρης Κουρέτας ήρθε στην Αθήνα για να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για μία ανθεκτική και ανταγωνιστική Θεσσαλία. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση προϊόντων της περιοχής με την σήμανση Π.Ο.Π.
Στη δική του θητεία 22 προϊόντα έλαβαν την αντίστοιχη σήμανση κάτι που είχε να συμβεί τα τελευταία 20 χρόνια, σημείωσε. Στο στάδιο της παρουσίας αναδείχθηκαν και προσωπικά στοιχεία όπως όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη έβγαινε στο μπαλκόνι από αγωνία για την επόμενη ημέρα μέχρι που βρήκε το δρόμο για τη λύση . Αποκάλυψε ότι δεν χρησιμοποιεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο, οδηγό και ασφάλεια.
Που διαφώνησε με τους Ολλανδούς
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας είπε για την διαφωνία του είχε με τους Ολλανδούς.
Το σημείο τριβής ήταν ότι επιθυμούσαν ήταν να μειωθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις. Το σχέδι τους ήταν οι καλλιεργητές να παραχωρήσουν τη γη τους σε νέους ιδιοκτήτες με συμβόλαια και οι καλλιέργειες θα είχαν άλλο προσανατολισμό και η πρώτη ύλη της παραγωγής θα πήγαινε σε αγοραστές .
Ο κ. Κουρέτας το χαρακτήρισε ως τριτοκοσμικό, το οποίο εφαρμόζεται σε χώρες της Αφρική. Τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να δώσει την συγκατάθεση του να αποχωριστούν οι αγρότες τη γη τους.
Ωστόσο όταν τέθηκε το θέμα της ασφάλισης της περιουσίας των αγροτών. Οι υψηλές απαιτήσεις των ασφαλίστρων από τις Ασφαλιστικές ο κ. Κουρέτα είπε ότι δεν μπορεί να παρέμβει η Περιφέρεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι 33.000 αγρότες είχαν καταθέσει αιτήσεις για αποζημιώσεις και 2500 κτηνοτρόφοι.
Τα στοιχεία εμφανίζουν ότι μόλις το 10% των αγροτών που δεν έχει έκταση για καλλιέργεια. Χάθηκαν 15.000 στρέμματα σε σύνολο 700.000 στρεμμάτων.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών