Τελευταία Νέα
Chania
Οικονομία

Προετοιμαστείτε - Έρχονται μέτρα σοκ για την απασχόληση και τις ώρες εργασίας

Προετοιμαστείτε - Έρχονται μέτρα σοκ για την απασχόληση και τις ώρες εργασίας
Ράπισμα για τα εργασιακά και τις συμβάσεις από ΕΕ και Διεθνές Γραφείο Εργασίας
Σχετικά Άρθρα
Ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση για τους μισθούς, αλλά και τις εργασιακές συνθήκες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να ανοίξει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους μετά το Πάσχα για τα θέματα αυτά, ενώ θα προχωρήσει σε αλλαγές στη διευθέτηση των ωρών απασχόλησης με ελαστικότερα μέτρα για τις προσλήψεις, αλλά και κατάργηση της διαβούλευσης για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε μηνιαία βάση.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τον «κορμό» του που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Καλοκαιριού και αναμένεται να απαντά στις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Oι δημοσιοποιημένες εκθέσεις των δυο παραπάνω φορέων, καταδεικνύουν τη μη συνεπή εφαρμογή από την Ελλάδα των κυρωμένων Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Και τα δύο ελεγκτικά όργανα εξέτασαν τις εκθέσεις που απέστειλε η Κυβέρνηση και τις παρατηρήσεις της ΓΣΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων που δεσμεύουν τη χώρα και προστατεύουν τα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα.

Ειδικότερα, επισημαίνονται:

  • Η προστασία από την ανεργία και η πρόσβαση σε κατάλληλη εργασία: Διασφάλιση πρόσβασης σε εργασία με αντιστοίχιση των προσόντων των εργαζομένων, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Εξασφάλιση εργατικού εισοδήματος και αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής: Ρύθμιση του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπές επίπεδο, σεβασμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους.
  • Κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων: Εξάλειψη των διακρίσεων στις αμοιβές και στους όρους εργασίας.
  • Προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων: Ενίσχυση των υποχρεώσεων κοινωνικής προστασίας του Κράτους, με διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση μέσω προσιτών ενοικίων και επαρκών παροχών, προστασία από την ενεργειακή φτώχεια, σταθερή πρόσβαση σε ενέργεια, διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου και προστασία από τον πληθωρισμό μέσω αναπροσαρμογής των κοινωνικών παροχών και της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι παρατηρήσεις

Περαιτέρω διατυπώνονται εκτενείς παρατηρήσεις ενώ καλείται η κυβέρνηση να αποστείλει συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να αξιολογηθούν τυχόν μέτρα συμμόρφωσης της, η αποτελεσματικότητά τους με στόχο τη αδιάλειπτη λειτουργία σταθερών δομών κοινωνικού διαλόγου με ενεργή συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην διαμόρφωση και αξιολόγησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση χρόνου εργασίας με την εισαγωγή συστήματος ωραρίων που θα αυξάνονται και θα μειώνονται σε εβδομαδιαία βάση. Με το ισχύον σύστημα μια επιχείρηση που λειτουργεί με αυξημένες υποχρεώσεις 8 μήνες το χρόνο αν χρειαστεί να προχωρήσει σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας αυξάνοντας και μειώνοντας τις ώρες απασχόλησης για μια περίοδο θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με το προσωπικό, ή το Σωματείο της επιχείρησης πριν από την εφαρμογή του μέτρου και να προβλεφθεί και ποια θα είναι η περίοδος της αυξομείωσης του χρόνου εργασίας. Αυτή η πρακτική συναντά προβλήματα και η διευθέτηση εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Με τη διάταξη που προωθείται θα κάνει διευθέτηση μόνον για ένα μήνα, ενώ στην περίπτωση της εβδομαδιαίας διευθέτησης ο συμβατικός χρόνος εργασίας θα μπορεί μέσα στην εβδομάδα να αυξάνεται για κάποιες μέρες και να μειώνεται για τις επόμενες ώστε ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας να παραμένει στις 40 ώρες.

Με τη διευθέτηση προβλέπεται ότι οι σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι 256 ώρες από τον ετήσιο συνολικό χρόνο απασχόλησης για να προσαυξήσουν τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης μιας περιόδου του ημερολογιακού έτους η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 32 εβδομάδες (περίοδος αυξημένης απασχόλησης). Ακολούθως, για το υπόλοιπο διάστημα του ίδιου ημερολογιακού έτους (περίοδος μειωμένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος θα πρέπει να απασχολείται λιγότερες ώρες από το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριό του ή να λαμβάνει περισσότερες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) ή ανάλογη προσαύξηση των ημερών της ετήσιας άδειας του ή συνδυασμό μειωμένων ωρών και ημερών ανάπαυσης ή ημερών αδείας.
Με άλλη διάταξη, θα απλοποιούνται οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ ΙΙ στον ιδιωτικό τομέα καθώς θα γίνονται μέσω κινητού με μηδενικό διοικητικό και γραφειοκρατικό φόρτο για εργαζόμενους και εργοδότες. 
Η διαδικασία της καταχώρησης και αναγγελίας των προσλήψεων που ακολουθείται σήμερα θα καταργηθεί και μαζί με αυτήν θα απλοποιηθεί η διαδικασία προσλήψεων και αντίστοιχα αυτή των απολύσεων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης