
Ο Ιρλανδός θα μετρήσει επιδόσεις και συμμάχους
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Ιρλανδός αξιωματούχος θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να αναδείξει τις αντοχές της οικονομίας και τη συνέπεια στους στόχους που απορρέουν από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Μολονότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για φέτος, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το ΙΟΒΕ έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους, τοποθετώντας τον πήχη χαμηλότερα, στο 2,2%.
Παρά τις πιο συγκρατημένες προβλέψεις για την ταχύτητα της ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 4% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,5%. Αυτή η υπεραπόδοση δημιουργεί έναν ουσιαστικό δημοσιονομικό χώρο, στον οποίο βασίζεται ο σχεδιασμός για το νέο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει στον πρόεδρο του Eurogroup τον σχεδιασμό της για την επόμενη φάση των μεταρρυθμίσεων, δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Donohoe, μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παραδείγματα επιτυχημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και επιταχύνουν τη μείωση του χρέους».
Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν επίσης οι προκλήσεις που συνδέονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση — δύο τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ήδη καταγράψει πρόοδο. Κομβικό σημείο των συζητήσεων αναμένεται να είναι το ψηφιακό ευρώ, καθώς η Αθήνα αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή της σε ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ψηφιακές συναλλαγές, το οποίο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη πολιτών και επιχειρήσεων.
Η μετάβαση αυτή αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε., με δυνητικά ισχυρό αποτύπωμα στην ενιαία αγορά.
Παράλληλα, ο Πιερρακάκης αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη θέση της Ελλάδας υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και της ανάγκης για προβλέψιμους κανόνες στο διεθνές σύστημα. Σε αυτή τη ρευστή γεωπολιτική συγκυρία, η Αθήνα τονίζει την ανάγκη για επιτάχυνση της σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως η Ινδία, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ευρωπαϊκών προϊόντων σε νέες αγορές.
Τέλος, η επίσκεψη του κ. Donohoe ενδέχεται να συμπέσει με τη συζήτηση για την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup, η οποία ολοκληρώνεται το καλοκαίρι. Ο ίδιος έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να συνεχίσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει τη στήριξη αρκετών κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία, η Ολλανδία και – όπως εκτιμάται – η Ελλάδα.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών