Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΤτΕ: Έλλειμμα 8,9 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 5μηνο 2026, άλμα +25,8% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις

ΤτΕ: Έλλειμμα 8,9 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 5μηνο 2026, άλμα +25,8% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις
Τον Μάιο του 2026, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 960,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 956,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2025.
Διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας στο πρώτο πεντάμηνο του 2026, παρά τη σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών και τη δυναμική πορεία του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025, καθώς οι πιέσεις από τα πρωτογενή και δευτερογενή εισοδήματα υπερίσχυσαν της βελτίωσης στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Μεγαλύτερο έλλειμμα τον Μάιο λόγω εισοδημάτων

Τον Μάιο του 2026, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 960,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 956,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2025.
Η διεύρυνση του ελλείμματος αποδίδεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση των ισοζυγίων αγαθών και υπηρεσιών.
Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση, καθώς η αύξηση των εξαγωγών ξεπέρασε την άνοδο των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,1%, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 9,6%.

Ενίσχυση εξαγωγών και τουρισμού

Σημαντική συμβολή στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου είχε η άνοδος των εξαγωγών αγαθών. Οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν σε τρέχουσες τιμές κατά 3,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,5%.
Παράλληλα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, κυρίως λόγω της ισχυρής επίδοσης του τουρισμού και, σε μικρότερο βαθμό, της βελτίωσης στο ισοζύγιο μεταφορών.
Τον Μάιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 12,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 10,9%.

Τουριστική έκρηξη στο πεντάμηνο

Η εικόνα του τουρισμού ήταν ακόμη ισχυρότερη στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 20,9%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις σημείωσαν άνοδο 25,8% σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2025.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε κυρίως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ μικρότερη ήταν η θετική συμβολή του ισοζυγίου μεταφορών.

Μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2026, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εισαγωγές.
Οι εξαγωγές σε τρέχουσες τιμές ενισχύθηκαν κατά 13,9%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,9%. Σε σταθερές τιμές, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6%.
Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα ενισχύθηκαν κατά 3,8%.

Πιέσεις από πρωτογενή και δευτερογενή εισοδήματα

Παρά τη βελτίωση στο εμπόριο και τον τουρισμό, το συνολικό αποτέλεσμα επιβαρύνθηκε από τα εισοδήματα.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε στο πεντάμηνο, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.
Παράλληλα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στους τομείς της οικονομίας εκτός γενικής κυβέρνησης.

Αυξήθηκαν οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Στο μέτωπο των επενδύσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει ισχυρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων.
Στο πρώτο πεντάμηνο του 2026, οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, ανήλθαν σε 6,1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αυξήθηκαν κατά 5,6 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Στα 20,9 δισ. ευρώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, που αποτυπώνει τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό, παρουσίασε έλλειμμα 8,6 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο του 2026.
Στο τέλος Μαΐου 2026, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ανήλθαν σε 20,9 δισ. ευρώ, έναντι 15,8 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης