Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Η παρουσία του Obama στη χώρα αποτελεί επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή

Βίτσας: Η παρουσία του Obama στη χώρα αποτελεί επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή
Εκλογές "με τη συμπλήρωση της τετραετίας: το 2019", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Δ.Βίτσας
«Η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου, Β. Obama, στη χώρα αποτελεί επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις προσπάθειές μας για ρύθμιση του δημόσιου χρέους, έξοδο της χώρας από την κρίση και την τροχοδρόμησή της σε μια αναπτυξιακή πορεία», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στη «Βραδυνή» της Κυριακής.
Όπως ο ίδιος σημειώνει «η  χώρα μας πλέον είναι ένα κέντρο που κανείς δεν μπορεί να το προσπεράσει.
Είτε για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις είτε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή είτε για το Κυπριακό».
Περαιτέρω, αναφέρει πως «ο  στόχος της κυβέρνησής μας για ρύθμιση του χρέους αποτελεί εθνικό στόχο με διεθνείς προεκτάσεις».
Μάλιστα, ο κ. Βίτσας ξεκαθαρίζει πως «το χρονοδιάγραμμα στόχων είναι σαφές...
Με ταχύ τρόπο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει πολύ συγκεκριμένη ρύθμιση του δημόσιου χρέους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να ανοίξει ο δρόμος για να έχουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος με λογικά επιτόκια δανεισμού.
Αυτή η κανονικότητα δημιουργεί και το πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργεί και το χώρο ενός γενναιότερου  και σωστά προσανατολισμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δημιουργεί και οριστική έξοδο από την ανασφάλεια για το τραπεζικό σύστημα.
Μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, έγιναν και γίνονται.
Κάποιες περιέχονται στη συμφωνία και είναι μέτρο των αξιολογήσεων, π.χ. η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Όμως, χρειάζεται να επικεντρωθούμε και σε άλλου είδους μεταρρυθμίσεις.
Θεωρώ πως οι μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα έχουν εξαντλήσει την όποια δυναμική τους μαζί με την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας εργαζομένων και συνταξιούχων.
Προτεραιότητά μας είναι οι μεταρρυθμίσεις να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη διάλυση του πελατειακού κράτους και την εκ βάθρων εκρίζωση της διαπλοκής και της διαφθοράς».
Κατά τον ίδιο, η όλη προσπάθεια χρειάζεται και γενναία προγράμματα κοινωνικής προστασίας, ενώ «οι σχέσεις μας με τους δανειστές είναι συγκεκριμένες: συμφωνία – υποχρεώσεις – δεσμεύσεις.
 Ουδέν άλλον!»
Υπογραμμίζει δε, πως «ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός δεν θα ανεχόταν ούτε υπαινικτική αναφορά, το όλο κυβερνητικό σχήμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν θα το δέχονταν.
Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν δομικό ανασχηματισμό με βάση και την εμπειρία του ενάμιση χρόνου».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως  «το όλο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί ένα σύστημα με διαρκείς αναταράξεις, που ακούνε στο όνομα τουρκική προκλητικότητα, μικρής ή μεγαλύτερης έντασης»λ, αλλά και
«όσοι υπηρετούν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να υποστούν άλλες μειώσεις».
Για το χρέος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ο στόχος της κυβέρνησής μας για ρύθμιση του χρέους αποτελεί εθνικό στόχο με διεθνείς προεκτάσεις.
Παράλληλα, το ζήτημα έχει διεθνοποιηθεί, ενώ στη δική μας προσπάθεια έχουν στρέψει τα βλέμματά τους και άλλες χώρες.
 Ο αγώνας για ρύθμιση του δημόσιου χρέους θα τελειώσει μόνο όταν υπάρξει μια τέτοια ρύθμιση που θα το κάνει βιώσιμο και διαχειρίσιμο.
Οι οποιεσδήποτε ενδιάμεσες καταστάσεις δεν κλείνουν το ζήτημα».
«Είμαστε μια κυβέρνηση που μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και η φυγή μέσω των εκλογών δεν είναι επιλογή μας.
Αυτές θα γίνουν με τη συμπλήρωση της τετραετίας: το 2019», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης