Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σφοδρή πολιτική κόντρα για τον Παπαντωνίου με φόντο τις εκλογές – Το πρώτο 24ωρο στις φυλακές Κορυδαλλού

Σφοδρή πολιτική κόντρα για τον Παπαντωνίου με φόντο τις εκλογές – Το πρώτο 24ωρο στις φυλακές Κορυδαλλού
Στην πτέρυγα της 17Ν κρατείται ο πρώην υπουργός – Μόνος του στο κελί
Με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου να συμπληρώνουν το πρώτο 24ωρο τους στις φυλακές Κορυδαλλού ύστερα από την απόφαση του εισαγγελέα και του ανακριτή Διαφθοράς να προφυλακιστούν για την κατηγορία της  νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου ως δώρο κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του ως υπουργός Άμυνας το 2003, στο προσκήνιο έχει ξεσπάσει μια ακόμα σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου από την υπόθεση αυτή να αποκομίσει όσο το δυνατόν πιο πολλά πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη.
Αφενός να εστιάσει ενδεχομένως στο μόνο αφήγημα που της έχει απομείνει (καθώς τα μηνύματα από την οικονομία δεν είναι τόσο θετικά ώστε να αποτελέσει και τη βάση της πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις εκλογές), δηλαδή στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής των προηγούμενων ετών, διαμηνύοντας ότι επιτέλους όσοι βρίσκονται ένοχοι θα τιμωρούνται αφετέρου να στριμώξει πρωτίστως το Κίνημα Αλλαγής και δευτερευόντως τη ΝΔ προκειμένου να ενοχοποιήσει το παλιό σύστημα εξουσίας για πολλά από τα «δεινά» που οδήγησαν και στην χρεοκοπία της χώρας.
Απώτερος στόχος να δείξει ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο για «κάθαρση» στο πολιτικό σύστημα, να αποδυναμώσει όσο περισσότερο μπορεί το Κίνημα Αλλαγής και να πλήξει τη ΝΔ με προφανή στόχευση να κερδίσει θετικές εντυπώσεις στο εκλογικό σώμα.
Απέναντι σε αυτές τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής αναπτύσσουν τη δική τους στρατηγική.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η διαδικασία που οδήγησε τελικά τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ στη φυλακή, είχε ξεκινήσει ήδη από το 2012, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και επισημαίνει ότι ο δικαστικός έλεγχοςτου κ. Παπαντωνίου που ξεκίνησε το 2012 «πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών».
Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να «αποκηρύξει» τον κ.Παπαντωνίου, σημειώνοντας πως είχε πάψει να έχει σχέση με τον πολιτικό χώρο εδώ και μια δεκαετία, διαμηνύοντας πως πρέπει «να έρθουν όλα στο φως και για όλους» προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που έχει κάνει και την αυτοκριτική του, που έχει κάνει πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση και έχει πληρώσει με πολύ  μεγάλο κόστος την κρίση του πολιτικού συστήματος.
Πάντως, τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής και επειδή η υπόθεση Παπαντωνίου δεν τους «βολεύει» και ιδιαίτερα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα από τον «εμφύλιο» που μαίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τις εκατέρωθεν βολές των Π. Καμμένου και Ν. Κοτζιά.

Στην πτέρυγα της 17Ν ο Γ. Παπαντωνίου

Όσον αφορά τον πρώην υπουργό Οικονομικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, αυτός οδηγήθηκε χθες Τετάρτη 24/10 στις φυλακές Κορυδαλλού και στην πτέρυγα όπου κρατούνταν τα μέλη της 17Ν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μόνος του στο κελί του σε αντίθεση με τη σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου, η οποία μεταφέρθηκε στο τμήμα γυναικών και τοποθετήθηκε σε κελί με άλλες 9 κρατούμενες, αν και αναφέρεται πως θα μεταφερθεί σε κελί με μικρότερο αριθμό κρατουμένων.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών το καθημερινό πρόγραμμα παραμονής του Γιάννου Παπαντωνίου στη φυλακή περιλαμβάνει προαυλισμό από τις 08:00 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι, κατόπιν επιστρέφει στο κελί του για την καθιερωμένη καταμέτρηση, ενώ αργότερα θα ακολουθεί ο απογευματινός προαυλισμός.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δικαστική απόφαση για την προφυλάκιση του ο κ.Παπαντωνίου είχε υποστηρίξει ότι «η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία, το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».

Το σκεπτικό της απόφασης - Ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό

Με κορωνίδα την εκτίμηση ότι θα διαφύγουν στο εξωτερικό υπογράφηκαν από την εισαγγελέα Κατερίνα Τσιρώνη και την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα τα δύο εντάλματα προσωρινής κράτησης των Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου.
Οι δικαστικοί λειτουργοί κατά τη διάσκεψη που ακολούθησε τη διαδικασία των απολογιών, θεώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ζευγάρι έχει δυνατότητα να διαφύγει στο εξωτερικό.
Έτσι ο πρώτος λόγος που φαίνεται να αναφέρεται στα εντάλματα προφυλάκισης είναι το «ύποπτοι φυγής» λαμβάνοντας υπόψη τους πως το ζεύγος Παπαντωνίου «έχει άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί».
Τόσο οι ανακριτές Διαφθοράς όσο και η εισαγγελική λειτουργός έκριναν ότι πως από την συνολικά 21 ωρών απολογητική λειτουργία, δεν αποδομήθηκε από τους δύο υπόλογους το κατηγορητήριο που αναφέρεται στη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου για τη σύμβαση εκσυχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς οι δύο σύζυγοι είναι επιπλέον ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων καθώς, όπως πιθανολογήθηκε, έχουν δυνατότητα να προβαίνουν σε ενέργειες νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.
Τέλος το γεγονός πως οι δύο κατηγορούμενοι δεν συναίνεσαν -κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών- στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν, είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για την προσωρινή κράτηση τους.

H μαρτυρία που «καίει» τον Παπαντωνίου

Μία σημαντική απολογία κατηγορουμένου στην υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών έλαβαν οι ανακριτές Διαφθοράς, λίγες ημέρες πριν εμφανιστεί ενώπιον τους ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του.
Πρόκειται για τον φίλο του ζευγαριού, πολιτικό μηχανικό, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο παρείχε διευκόλυνση στον πρώην υπουργό και την κ. Κουράκου, προκειμένου να «να καλύπτουν παράνομα ποσά», ο οποίος παραδέχθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς πως ανέλαβε να καλύψει 2,5 εκατομμύρια ευρώ του κ. Παπαντωνίου.
Ο κατηγορούμενος πολιτικός μηχανικός, που μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα, φαίνεται να παραδέχθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς, ότι το διάστημα 2002-2003 έστελνε για λογαριασμό του Γ. Παπαντωνίου χρήματα στο εξωτερικό, για να βοηθήσει «τον φίλο του, επιτυχημένο πολιτικό και έντιμο και σωστό άνθρωπο».
Ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού Άμυνας, φέρεται επίσης να είπε στους ανακριτές, ότι την κρίσιμη για την υπόθεση της σύμβαση των φρεγατών περίοδο, δηλαδή «μέσα σε δύο χρόνια, το 2002 και 2003, πήρε τμηματικά από τον κ. Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου φίλου του κ. Παπαντωνίου, τα χρήματα φέρεται να τα παραλάμβανε «σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απολογούμενος μηχανικός φαίνεται να είπε στους ανακριτές πως τα μετρητά γίνονταν ακολούθως καταθέσεις, μικρών κάθε φορά ποσών, σε λογαριασμούς σε τράπεζα των βορείων προαστίων.
Από εκεί «τα λεφτά έφευγαν με προορισμό την Ελβετία» όπου κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να τόνισε στους δύο ανακριτές, πως πίστευε ότι τα χρήματα προέρχονται «από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου» ενώ επισήμανε πως ο ίδιος δεν έχει λάβει καμία απολύτως αμοιβή, διότι επρόκειτο περί μίας εξυπηρέτησης σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε.
Να σημειωθεί πως ο εν λόγω πολιτικός μηχανικός, είναι το πρόσωπο από το οποίο η κ. Κουράκου εμφανίζεται να αγόρασε το 2002 ακίνητο στην Σύρο, σπίτι περίπου 300 τετραγωνικών εντός οικοπέδου περίπου 5 στρεμμάτων, καταβάλλοντας ποσό 100 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά».

Πολύωρες απολογίες

Κατά την εξαντλητική διαδικασία των απολογιών, το ζευγάρι αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου ότι έλαβε δώρα για να προωθήσει ο κ. Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.
Κατά τη διήμερη απολογητική διαδικασία ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για την σύμβαση που δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στο βαρύτατο κατηγορητήριο ,που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό.
Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ερευνάται καθώς πιθανολογείται πως διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας.
Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.
Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος.
Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών.
Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθημένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου.
Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση , απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Τι υποστήριξε ο Παπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός στις περίπου 18 ώρες της απολογίας του αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες και ότι η υπογραφή της σύμβασης προκάλεσε ζημιά ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο.
Μάλιστα φέρεται να υποστήριξε ότι αν η σύμβαση αυτή ακυρωνόταν, τότε θα είχε υποστεί βλάβη το δημόσιο συμφέρον, η οποία όπως είπε θα ανερχόταν σε 3 δις ευρώ, καθώς θα έπρεπε αυτό το ποσό να δαπανηθεί για την κατασκευή νέων πλοίων.
«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να είπε ο κ.Παπαντωνίου.
Όσον αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αντιμετώπιζε ο ίδιος και η σύζυγός του ως συνδικαιούχος κάποιων λογαριασμών του, ο κ.Παπαντωνίου αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα για τη σύμβαση των φρεγατών, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών των οικονομικών του, δεν προέκυψε τραπεζική κίνηση, έμβασμα ή μαρτυρία ότι διέπραξα ποινικό αδίκημα
«Δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό.
Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να υποστήριξε ο πρώην υπουργός.

Το κατηγορητήριο για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορήθηκε για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», μέσω σύμβασης που υπογράφηκε όταν ήταν υπουργός Άμυνας και αφορούσε την  αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τον εντοπισμό 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, που οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με «μαύρες» πληρωμές του πρώην υπουργού σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών.
Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας.
Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.
Κατά το κατηγορητήριο, η σύμβαση για τις φρεγάτες, πάνω στην οποία στηρίζεται και η κατηγορία για το ξέπλυμα, προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο, την οποία οι ανακριτικές αρχές προσδιορίζουν στα 400 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων εντοπίστηκε σε λογαριασμούς του Παπαντωνίου και της συζύγου του, χρήματα για τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν πως τα απέκτησαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης