Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Το να σπάσουμε τη σιωπή δεν είναι μόνο επιλογή, είναι ευθύνη

Γεννηματά: Το να σπάσουμε τη σιωπή δεν είναι μόνο επιλογή, είναι ευθύνη
Η Φ. Γεννηματά μίλησε για βούρκο που αποκαλύπτεται και πρέπει να οδηγήσει σε λύσεις κι όχι κανείς να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο

«Η υπόθεση του metoo πρέπει να ενθαρρυνθεί, ώστε να φέρει αποτέλεσμα» υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «το να σπάσουμε τη σιωπή δεν είναι μόνο επιλογή, είναι ευθύνη».
Η κ. Γεννηματά μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση για το Ελληνικό #metoo, ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι η αυριανή Ημέρα της Γυναίκας αφιερώνεται στο ελληνικό MeToo, σημειώνοντας πως  όταν ξεκίνησε το 2017 στις ΗΠΑ, πολλοί λίγοι φαντάζονταν ότι θα έπαιρνε τέτοια έκταση και στη χώρα μας.
«Όμως ο σπόρος είχε φυτρώσει.
Eίδαμε στα διεθνή μέσα να συντρίβεται η ομερτά που κυριαρχούσε για δεκαετίας στην οικονομική, κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή.
Το metoo, «ταξίδεψε» σε όλο τον πλανήτη, έγινε κτήμα εκατομμυρίων γυναικών, αλλά και ανδρών με τις δικές τους σεξουαλικές επιλογές.
Ανθρώπων που βίωσαν την καταπίεση, την παρενόχληση, την εξουσιαστική βία.
Είναι σημαντικό ότι το MeToo αντέστρεψε την ως τότε αρνητική για τα θύματα κατάσταση», τόνισε.

Στην Ελλάδα

Όπως ανέφερε, «το κίνημα ξεκίνησε και στην Ελλάδα καταιγιστικά, όταν στις 14 Ιανουαρίου η Σοφία Μπεκατώρου πρώτη, τράβηξε την κουρτίνα, μίλησε για τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες στον χώρο του αθλητισμού.
Από τότε δεκάδες στόματα άνοιξαν, πολλές καταγγελίες διατυπώθηκαν και για όλους τους χώρους.
Για τον καλλιτεχνικό –με ιδιαίτερη ένταση-για τον πολιτικό, και αύριο ελπίζω για όσα συμβαίνουν στους εργασιακούς χώρους.
Γιατί μην αμφιβάλει κανείς συμβαίνουν παντού».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, αλλά και πως τα θύματα δεν είναι μόνο γυναίκες, υπενθυμίζοντας ότι «όταν βγήκαν στο φως οι κατηγορίες για τον Λιγνάδη το σοκ ήταν τεράστιο γιατί αφορούσε και ανήλικους».
«Αυτός ο βούρκος που αποκαλύπτεται πρέπει να μας οδηγήσει σε λύσεις –δεν γίνεται κανείς να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο.
Η παράταξή μας δεν το έκανε ποτέ, ιδιαίτερα σε θέματα ισότητας και δικαιωμάτων».
Υπενθύμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε ανοίξει από τον Νοέμβριο με τον πιο έντονο τρόπο, το θέμα της «έμφυλης βίας» ως «πανδημία μέσα στην πανδημία», τονίζοντας τα θέματα κακοποίησης στους εργασιακούς χώρους και ζητώντας να μη μείνει κανείς δράστης ατιμώρητος.
«Ήμασταν εμείς, που με ερώτηση των αρμόδιων βουλευτών μας, φέραμε πρώτοι στη Βουλή τις καταγγελίες στον χώρο του Πολιτισμού, ζητώντας την παρέμβαση των δικαστικών αρχών, ώστε να σπάσει επιτέλους το απόστημα της κατάχρησης εξουσίας σε όλους τους χώρους.
Ήμασταν εμείς, που με ερώτηση των Βουλευτών μας στις 16/2 ζητήσαμε την άμεση υιοθέτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
Αλλά και την νομοθετική παρέμβαση, για να αλλάξει ο ποινικός κώδικας, όσον αφορά αυτά τα αδικήματα και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι υπεύθυνοι», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Στη Βουλή

Η κ. Γεννηματά υπενθύμισε ότι πρόσφατα με την παρέμβασή της στη Βουλή, ζήτησε:

  • Να κυρωθεί άμεσα η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
  • Να αλλάξει ο ποινικός κώδικας, όσον αφορά την περιγραφή, τις ποινές και την παραγραφή των αδικημάτων σεξουαλικής βίας, ιδιαίτερα κατά των ανηλίκων.
  • Να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των θυμάτων.
  • Να ενισχύσουμε, να δημιουργήσουμε νέες δομές, γραμμές στήριξης, συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας για τις γυναίκες-θύματα σε όλους τους Δήμους της χώρας.
  • Να φέρουμε την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και ειδικά σεμινάρια και ενημέρωση για το θέμα της παρενόχλησης.
  • Να επιταχύνουμε την χρονοβόρα διαδικασία της Δικαιοσύνης γι’ αυτές τις υποθέσεις, προφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα θύματα και τους μάρτυρες.
  • Να διαμορφώσουμε το πλαίσιο αντιμετώπισης των νέων μορφών βίας ,όπως για παράδειγμα στον κυβερνοχώρο, που φθάνει από τον κυβερνοεκφοβισμό, ως την σεξουαλική παρενόχληση και τις απειλές βιασμού.

«Είδαμε το προηγούμενο διάστημα την πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρήθηκε να γίνει, με εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες και άθλιες μεθοδεύσεις μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
Επέλεξα και επιλέγω συνειδητά να απέχω από αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Το να σπάσουμε τη σιωπή δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά ευθύνη

«Η υπόθεση του metoo πρέπει να ενθαρρυνθεί, ώστε να φέρει αποτέλεσμα.
Να αποθαρρύνουμε όσους αρέσκονται στην εξουσιαστική βία, να γνωρίζουν ότι θα έχουν συνέπειες, ότι θα τιμωρηθούν.
Να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες, αλλά και όλα τα θύματα να μιλούν, να καταγγέλλουν.
Καμία σιωπή και καμία ανοχή σε αυτές τις πρακτικές.
Σε όλους τους χώρους, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στα Πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στην γειτονιά μας», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Όπως είπε, «από εδώ και πέρα το να σπάσουμε τη σιωπή δεν είναι μόνο επιλογή, είναι ευθύνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης