Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Δωρεάν διακοπές για 300.000 πολίτες – Τι θα ισχύει για Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, σύγχρονο το εργασιακό νομοσχέδιο

Χατζηδάκης: Δωρεάν διακοπές για 300.000 πολίτες – Τι θα ισχύει για Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, σύγχρονο το εργασιακό νομοσχέδιο
Τι ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης για το εργασιακό νομοσχέδιο
Σχετικά Άρθρα

Τον Ιούνιο θα δουν τις αυξήσεις στις πληρωμές τους οι νέοι συνταξιούχοι και τον Ιούλιο οι παλιοί, ενώ «300.000 πολίτες θα πάνε δωρεάν διακοπές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που σχεδιάζεται από τον ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έχει διπλό στόχο, να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο και την ψηφιακή κάρτα

Κάνοντας αναφορά στο εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «σε όλη την Ευρώπη ισχύει το 8ωρο, οι 40 ώρες, το 5ήμερο. Στις υπερωρίες συμφωνεί ο εργοδότης με τον εργαζόμενο. Ο εργοδότης δεν δικαιούται να προτείνει διευθέτηση στον εργαζόμενο, μόνο ο εργαζόμενος μπορεί να το ζητήσει και αν δεν συμφωνήσουν και ο εργοδότης πάει εκδικητικά να τον απολύσει, η απόλυση θα είναι άκυρη».
Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε για την ψηφιακή κάρτα πως θα λειτουργεί ανάλογα με τη φύση της κάθε δουλειάς.
Όπως εξήγησε, «θα καταγράφεται πότε πήγες, πότε έφυγες, και αν γίνει έλεγχος από τη νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και βρεθεί ότι δεν έχεις ψηφιακή κάρτα ή δεν τη “χτύπησες”, πέφτει “καμπάνα” στον εργοδότη για κάθε εργαζόμενο 10.500 ευρώ».
Μάλιστα, σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας θα συνεργαστεί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για δημιουργία εφαρμογής στο κινητό, αλλά και πως θα ισχύει και για τις ΔΕΚΟ.

Προσπάθεια να αντιμετωπιστούν γνωστά προβλήματα της αγοράς εργασίας

«Το νομοσχέδιο Προστασίας της Εργασίας είναι πρώτα από όλα μια μεγάλη παρέμβαση που επικαιροποιεί την εργατική νομοθεσία, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει αλλάξει από το 1982, όταν δεν υπήρχαν το ίντερνετ, η τηλεργασία και η δομή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ήταν πολύ διαφορετική», δήλωσε  σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κ. Χατζηδάκης.
Σημείωσε δε, πως «είναι επίσης μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν γνωστά προβλήματα της αγοράς εργασίας: η «μαύρη» εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ενστάσεις περί αδιαφάνειας στο συνδικαλισμό, τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στην εργασία».
Γι' αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, «εισάγουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, αναβαθμίζουμε την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, θεσπίζουμε κανόνες για την τηλεργασία και το «δικαίωμα αποσύνδεσης», εισάγουμε μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης. Επίσης, ενισχύουμε την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η διευθέτηση εργασίας, η άδεια πατρότητας 14 ημερών και η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες). Θεσπίζουμε την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών. Βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ. Τερματίζουμε το καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων. Διευρύνουμε τη λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης».
«Έχουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό νομοσχέδιο προσαρμογής της νομοθεσίας στις τεχνολογικές, οικονομικές εξελίξεις και κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής μας, με βάση όσα συμβαίνουν στις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ. Ένα νομοσχέδιο που συνδυάζει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την εξίσου σημαντική διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας παραγωγικής Ελλάδας με νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ένα νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανόητη η συζήτηση περί κατάργησης του οκταώρου

Ξεκαθάρισε ότι «και να θέλαμε να καταργήσουμε το οκτάωρο, δεν θα γινόταν. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Αυτές οι συζητήσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου!».
Σημείωσε ότι θα υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο στο νομοσχέδιο, το οποίο κατοχυρώνει και πάλι το 8ωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, «για να τελειώνει επιτέλους αυτή η ανόητη συζήτηση περί κατάργησης του οκταώρου!».
Αυτό που αλλάζει, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «είναι ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται και με αίτημα του ίδιου του εργαζομένου, όταν αυτό τον βολεύει για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους. Και αυτό μπορεί να γίνεται και σε επιχειρήσεις όπου σήμερα απαγορεύεται. Δίνουμε λοιπόν περισσότερη ελευθερία στον εργαζόμενο, ενώ, κατά τα άλλα, δεν αλλάζουμε κάτι στη νομοθεσία για τη διευθέτηση».

Για ατομικές συμβάσεις εργασίας

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως ο δρόμος για τις ατομικές συμβάσεις «έχει ήδη ανοίξει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019. Όταν, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, υπέγραψαν την ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158, η οποία προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις για εργαζόμενους με παιδιά έως 8 ετών και φροντιστές. Οδηγία που εμείς απλά ενσωματώνουμε στο εθνικό Δίκαιο - όπως έχουμε υποχρέωση - με αυτό το νομοσχέδιο».
Όπως εξήγησε, «εμείς λοιπόν, προσθέτουμε στις κατηγορίες εργαζομένων που προβλέπει η Οδηγία και άλλους, όπως π.χ. τους φοιτητές».
Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει ασφαλιστικές δικλείδες και σημείωσε ότι προβλέπει πως «πρώτον, ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει μόνο με αίτημα του ίδιου του εργαζομένου. Δεύτερον, ότι, αν ο εργοδότης πιέσει τον εργαζόμενο για διευθέτηση και εκείνος αρνηθεί και ο εργοδότης πάει να τον απολύσει, αυτόματα η απόλυση του θεωρείται άκυρη! Ενώ, παράλληλα, ο μηχανισμός της διευθέτησης θα ελέγχεται από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία είναι η σημαντικότερη ρύθμιση του νομοσχεδίου. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μία επανάσταση, καθώς αποτελεί έμπρακτη εγγύηση των δικαιωμάτων του εργαζομένου για το ωράριό του, για τις υπερωρίες του και για την αποφυγή εκμετάλλευσής του».

Για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

«Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων, των συνδικάτων, της ΓΣΕΕ που η κυβέρνηση κάνει πραγματικότητα. Διότι, είναι αλήθεια, σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μαύρη και υποδηλωμένη εργασία που πλήττει τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως «η Ψηφιακή Κάρτα θα είναι είτε εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που ήδη χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις. Θα την «χτυπάει» ο εργαζόμενος κατά την είσοδο και έξοδό του από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, ώστε να καταγράφεται ο χρόνος εργασίας, ο χρόνος υπερωριών, υπερεργασίας, κλπ. Θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, ενώ με τη χρήση τεχνολογίας γεωεντοπισμού δεν θα υπάρχει δυνατότητα για κάποιους «πονηρούληδες» να εξαπατήσουν το σύστημα».
Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, «αν εντοπιστεί να εργάζεται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης εργαζόμενος που δεν είναι δηλωμένος, θα «πέφτει» πρόστιμο στην επιχείρηση 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο! Θα εφαρμόσουμε λοιπόν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας το συντομότερο δυνατόν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες-βιομηχανίες). Θα είναι μια ισχυρή «ασπίδα προστασίας» των εργαζομένων από την εκμετάλλευση εργοδοτών, αλλά και όπλο για τους τίμιους εργοδότες που αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό όσων ασκούν καταχρηστικές πρακτικές.
Στην καταπολέμηση τέτοιων πρακτικών θα μας βοηθήσει και η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή Επιθεώρησης Εργασίας κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δύο επιτυχημένων παραδειγμάτων Ανεξάρτητων Αρχών».

Ρύθμιση της τηλεργασίας

«Θεσμοθετούμε το «δικαίωμα της αποσύνδεσης», το δικαίωμα δηλαδή κάθε τηλε-εργαζόμενου να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας και τη διεκπεραίωση εργασιών με τηλεφωνικό ή ηλεκτρονικό τρόπο, εκτός του συμφωνημένου ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των αδειών του. Προστατεύουμε έτσι έμπρακτα το 8ωρο, αλλά και την πενθήμερη εργασία και δίνουμε έμφαση στην ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος σχετικά.
Πρόσθεσε πως «είναι μια πρόβλεψη που φέρνει την Ελλάδα μεταξύ των πρώτων χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που παίρνει μέτρα για το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Αυτό θα μπορούσε να διασφαλιστεί, για παράδειγμα, με ρυθμίσεις στους servers της επιχείρησης, ώστε να μην προωθούνται επαγγελματικά emails σε υπαλλήλους, μετά τη συμπλήρωση του ημερήσιου ωραρίου.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έρχεται να βοηθήσει από την πλευρά της στο σεβασμό αυτού του μέτρου. Είναι μια πολιτική από τις πιο προοδευτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που διασφαλίζει στην πράξη τα δικαιώματα των εργαζομένων!».

Σειρά άλλων ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους

Ακόμη, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κατοχυρώνει δικαιώματα για τους εργαζόμενους πατέρες, δίνεται το δικαίωμα ειδικών ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών, θεσπίζεται η άδεια φροντιστή για συγγενείς ή πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, επεκτείνεται η άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπεται το δικαίωμα απουσίας, λόγω ανωτέρας βίας, για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα, επεκτείνεται και για τις υιοθεσίες την άδεια λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Παρεμβάσεις στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Ο υπουργός τόνισε πως «προχωράμε λοιπόν με ρυθμίσεις διαφάνειας, ενισχύουμε την αξιοπιστία και την αντιπροσωπευτικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διευκολύνουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων: Θεσπίζουμε την υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και την υποχρέωση να παρέχεται δυνατότητα για εξ αποστάσεως ψήφο στα συνδικάτα, με όλες τις δικλείδες διαφάνειας και μυστικότητας στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες, ενώ απαγορεύουμε την ενίσχυσή τους από εργοδότες και κόμματα».

Το δικαίωμα στην απεργία

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμά μας και είναι αυτονόητα κατοχυρωμένο και στο νέο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας» και «εισάγουμε ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν ότι η πίεση των απεργιών θα στρέφεται εναντίον των εργοδοτών και της κυβέρνησης και όχι εναντίον της κοινωνίας. Γι' αυτό, θεσπίζουμε την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) π.χ. σε κλάδους κοινής ωφέλειας (στο μετρό για παράδειγμα) κατά τη διάρκεια της απεργίας, έτσι ώστε κλάδοι που έχουν ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου να λειτουργούν».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης