Τη θέση πως η κυβέρνηση υπήρξε τολμηρή στην απόφαση της να δρομολογήσει ένα γρήγορο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας πως η μετάβαση γίνεται με ήπιο τρόπο.
«Αισθάνομαι πως επιστρέφω σε έναν χώρο που μου είναι οικείος γιατί ξεκίνησα την κοινοβουλευτική μου διαδρομή ως μέλος της επιτροπής Εμπορίου και από το 2007 έως το 2009 διετέλεσα πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος.
Μετά τις πυρκαγιές του 2007 η ελληνική κοινωνία συνειδητοποίησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, κατά την κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών σχετικά με τη στρατηγική για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
«Υπήρξε τολμηρή η απόφαση της κυβέρνησης μας για την δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης, που μας επέτρεψε να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα μας στο διοξείδιο του άνθρακα, η οποία δεν στηρίχτηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Ωστόσο διασφαλίσαμε αυτή η μετάβαση να γίνει με ήπιο τρόπο.
Έχουμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο ως ΕΕ να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές μας ως το 2030.
Το ζητούμενο είναι πως θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Πρόθεση μας να αποκτήσουμε ένα νέο κλιματικό νόμο
«Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν έντονο το αίσθημα της διαγενεακής αλληλεγγύης.
Οφείλουμε να καταστήσουμε την κοινωνία σύμμαχο» τόνισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «η συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση».
«Να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχοντας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο "Ελλάδα 2.0"» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε από τα κόμματα με ποια από τα σχέδια και μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 συμφωνούν και με ποια διαφωνούν».
«Ένας νέος κλιματικός νόμος, ένας νόμος - πλαίσιο για τα επόμενα 30 χρόνια, πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία έχει τεράστια σημασία.
Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ένα τέτοιο νόμο.
Πρόθεση της Ελλάδος είναι να αποκτήσει εντός των επομένων μηνών έναν τέτοιο νόμο μέσω εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών