Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Καλογρίτσας δεν κατάφερε να αποδείξει τη δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου
Στο ίδιο μοτίβο με τη ΝΔ κινείται το Κίνημα Αλλαγής στο πόρισμα του για τον Νίκο Παππά και τη δράση του κατά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ειδικότερα, στο πόρισμα του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι προκύπτει παράβαση καθήκοντας αλλά προσκομήθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν το αδίκημα της δωροληψίας.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Χρήστος Καλογρίτσας δεν προσκόμισε στέρεες και μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης αποδείξεις για τη μεταφορά χρηματικών ποσών ή άλλου είδους υλικών ωφελημάτων προς τον ίδιο τον Ν. Παππά ή τρίτο πρόσωπο που ενεργούσε για λογαριασμό του.
Κατά τους ίδιους, «δύο είναι τα ενδεχόμενα: είτε ο μάρτυρας δεν είχε ποτέ στη διάθεσή του τα στοιχεία που είχε δεσμευθεί ότι θα κατέθετε στην Επιτροπή, είτε συντρέχει κάποιος άλλος -άδηλος σε εμάς- λόγος για τον οποίο ο ίδιος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην κατάθεσή τους στην Επιτροπή.
Στη δεύτερη περίπτωση, δεν είναι δυνατό να αποκλεισθεί το ειδικότερο ενδεχόμενο να έχει επιτευχθεί αφανής συμφωνία του μάρτυρα με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ -με την οποία, καθ’ ομολογίαν του, ο ίδιος διατηρούσε ανέκαθεν στενές σχέσεις- αναφορικά με οικονομικές και άλλες εκκρεμότητες που απορρέουν από την εξεταζόμενη ή άλλη υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, η πιθανή εφαρμογή του «νόμου της σιωπής» (omerta) και η αίσθηση της συγκάλυψης της αλήθειας που δημιουργείται, εν πολλοίς ακυρώνει τη θεσμική αποστολή της Επιτροπής και ματαιώνει την εντολή της Βουλής για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Η παράβαση καθήκοντος
Όσον αφορά την παράβαση καθήκοντος, το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για συντονιστικό ρόλο του Ν. Παππά και αναφέρεται ότι επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η διοργάνωση και υλοποίηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 χαρακτηρίστηκε από την έντονη και μεθοδική απόπειρα της τότε κυβέρνησης να αποκτήσει τον μερικό έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, μέσω της νόθευσης και χειραγώγησης του διαγωνισμού.
«Όλα αυτά, μάλιστα, με ευθύνη και συντονισμό του υπουργού που ήταν εξ αρμοδιότητος προορισμένος να διαφυλάξει τη διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και την καθαρότητα του ανταγωνισμού.
Το όργανο, δηλαδή, που είχε ορισθεί από την Πολιτεία "θεματοφύλακας" του διαγωνισμού ήταν εκείνο που κατηύθυνε ευθέως τον έναν εκ των πλειοδοτών στον διαγωνισμό.
Το τρίγωνο "Καλογρίτσας - Τράπεζα Αττικής - Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ", σε συνάρτηση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες έπληξε ανεπανόρθωτα το περίφημο "ηθικό πλεονέκτημα" που αποτέλεσε τότε κεντρικό πολιτικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών