Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συρίγος: Αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη την επόμενη χρονιά - Πολιτικό μήνυμα το μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών

Συρίγος: Αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη την επόμενη χρονιά - Πολιτικό μήνυμα το μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών
Έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 70% των φοιτητών, με τουλάχιστον μια δόση, πλήρως το 91% του διδακτικού προσωπικού και το 87% του διοικητικού προσωπικού

Ο ακαδημαϊκός χάρτης πρόκειται να αναμορφωθεί από την επόμενη χρονιά», προαναγγέλλει ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος χαρακτηρίζει «πολιτικό μήνυμα» το μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών.
«Έρχεται μια βουβή μάζα, ένας τεράστιος αριθμός φοιτητών και λέει "εμβολιάζομαι". Εξαίρεση αποτελούν οι εκκλησιαστικές σχολές με ποσοστό 55%», αναφέρει ο κ. Συρίγος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εμβολιασμοί - Προετοιμασία του ασφαλούς ανοίγματος

Μέχρι στιγμής, έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 70% των φοιτητών, με τουλάχιστον μια δόση, πλήρως το 91% του διδακτικού προσωπικού και το 87% του διοικητικού προσωπικού.
Ειδικότερα, ανά πανεπιστήμιο, το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων έχει το ΕΜΠ (78%), ακολουθούν, το ΕΑΠ (77%), το ΟΠΑ (75%), το ΕΚΠΑ και το Πολυτεχνείο Κρήτης (73%), το ΠΑΠΕΙ και το Πάντειο, (72%), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (71%), η ΑΣΚΤ και το Χαροκόπειο (70%), το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (68%), ενώ στις τελευταίες θέσεις, πριν τις εκκλησιαστικές σχολές, είναι το Ιόνιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με 62%, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας με 59% και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με 58%.
Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακές αρχές απάντησαν θετικά, όπως αναφέρει ο κ. Συρίγος, ενώ το Αριστοτέλειο και το ΠΑΜΑΚ δεν θα χρειαστούν εντός των εγκαταστάσεών τους, γιατί μπροστά στην είσοδό τους λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο.
Για τα υπόλοιπα, σε όσα υπάρχει μόνιμη υποδομή με γιατρό και νοσοκόμο, θα συνεχίσουν επί μονίμου βάσεως και ο ΕΟΠΠΥ θα παρέχει ψυγεία, εμβόλια, αναλώσιμα κλπ, ενώ στα υπόλοιπα θα σταλούν εκτάκτως κινητές εμβολιαστικές μονάδες.Ο κ. Συρίγος τονίζει ότι «για τη σωστή προετοιμασία του ασφαλούς ανοίγματος ψηφίστηκαν τα σχετικά νομοθετήματα».
Έτσι, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για εκείνους που θα παρακολουθούν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, το edupass, στην οποία ένα φοιτητής θα δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει το Α ή Β μάθημα και μετά θα καταθέτει τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ και τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ημέρες.
Ακόμη,δίνεται η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο όσων εισέρχονται στα πανεπιστήμια, ενώ τυχόν καθηγητές που θα αρνηθούν να διδάξουν με φυσική παρουσία «δεν θα αμείβονται εφόσον δεν θα παρέχουν υπηρεσίες», ξεκαθαρίζει ο κ. Συρίγος.

Αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη

«Ο ακαδημαϊκός χάρτης πρόκειται να αναμορφωθεί από την επόμενη χρονιά», προαναγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Συρίγος.
Μάλιστα, στα «εργαλεία» για την αναδιάρθρωση περιλαμβάνεται η μελέτη της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ)που θα ολοκληρωθεί, η οποία εξετάζει ποιος είναι ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού, τι διδάσκει κάθε τμήμα, η επιστημονική σαφήνεια, η πρόσβαση και η απορρόφηση από την αγορά εργασίας, τα συναφή τμήματα ανά την Ελλάδα, τον τρόπο λειτουργίας κάθε τμήματος , κα.α.
Μάλιστα, το υπουργείο περιμένει και τις προτάσεις των πρυτανικών αρχών.
«Οι προτιμήσεις των υποψηφίων σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποτυπώνουν την αντίληψη που έχει η κοινωνία για κάποια τμήματα», σημειώνει ο κ. Συρίγος.
Όπως εξηγεί, υπάρχουν τμήματα, για παράδειγμα, με πολύ χαμηλή βάση και πολύ μικρό αριθμό αποφοίτων.
«Έχουμε 28 τμήματα με λιγότερους από 30 φοιτητές. Αυτό πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τα ίδια τα τμήματα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο έχει εξαιρετικά τμήματα, πολλά μέλη ΔΕΠ, εγκαταστάσεις κλπ, έχει μικρή προσέλευση φοιτητών επειδή είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα», προσθέτει, τονίζοντας πως το υπουργείο οφείλει να στηρίξει αυτά τα τμήματα.
Επιπλέον, τμήματα μέσα στα αστικά κέντρα «δεν πάνε καλά, γεγονός που πρέπει να απασχολήσει τις πρυτανικές αρχές», ενώ «τα Μαθηματικά τμήματα είναι έντεκα σε όλη τη χώρα. Μήπως είναι πολλά;», διερωτάται ο κ. Συρίγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης