Το αίτημα για προκήρυξη εκλογών επανέλαβε κατά την σημερινή τοποθέτηση του στο Digital Economy Forum του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε διατυπώσει το ίδιο αίτημα και κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή το περασμένο Σάββατο.
«Σήμερα, η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας.
Αλλά και εγκλωβισμένη από μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση των κρίσεων που μας ταλανίζουν και αδυνατεί να εκπέμψει στοιχειώδη εμπιστοσύνη που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια περίοδο κρίσης.
Εμπιστοσύνη είναι η πιο ισχυρή άμυνα για την αντιμετώπιση και της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας.
Όπως γνωρίζετε, όμως, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Γι' αυτό και κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ζήτησα να οδηγηθούμε στη μόνη ενδεδειγμένη δημοκρατική λύση: Τις εκλογές» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος αιτιολόγησε το γιατί τώρα ζητά εκλογές, όταν πριν λίγες εβδομάδες υπογράμμιζε πως δεν ήταν προτεραιότητα του.
«Πρωτεύον, σήμερα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής συνοχής.
Υπήρχαν και υπάρχουν δυνατότητες για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η κοινωνική συνοχή.
Η παραμονή της κυβέρνησης εγκυμονεί κινδύνους» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κινητήρια δύναμη ο ψηφιακός τομέας για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε πως ο ψηφιακός τομέας είναι η κινητήρια δύναμη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα βασίζεται σε μια οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας.
«Στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής έγιναν σημαντικά βήματα τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Θα ισχυριστώ όμως ότι τα βήματα αυτά έγιναν πάνω στις ράγες και στις υποδομές που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φροντίσει παρά τη σκληρή περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, να θέσει.
Κάτι που προς τιμήν του έχει παραδεχτεί και δημοσίως ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Η πανδημία ήρθε ως επιταχυντής και καταλύτης, για να αναδείξει τη σημασία της Ψηφιακής Μετάβασης.
Το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια και χαρακτηρίστηκε από τη διεύρυνση των κάθε είδους ανισοτήτων και οδήγησε στον κλονισμό της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και στις δημοκρατικές αξίες έχει κλονιστεί και είναι πλέον εμφανής η ανάγκη αλλαγής πορείας» είπε ο κ.Τσίπρας.
Τι κάναμε
Ο κ.Τσίπρας έκανε απολογισμό της δικής του κυβερνητικής θητείας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ιδρύθηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο εκπόνησε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, ότι αποδεσμεύθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, ότι προχώρησε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου τομέα, με πιο εμβληματικά τα έργα Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων - ΣΗΔΕ & ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και ότι εξορθολογήθηκαν τα έργα Τεχνολογίας Πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) τα οποία ήταν κατακερματισμένα και αναποτελεσματικά.
«Που βρισκόμαστε όμως σήμερα ως χώρα;
H δημοσιοποίηση στις 12 Νοεμβρίου του δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI 2021, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρακολουθεί την ψηφιακή πρόοδο των κρατών-μελών, δεν αφήνει περιθώρια ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για εφησυχασμό.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Ελλάδα κατατάσσεται 3η από το τέλος (25 στους 27) στην Ε.Ε. στον γενικό δείκτη DESI 2021 για το έτος 2020, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία» είπε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως η υστέρηση της χώρας είναι διαχρονική, «αλλά εδώ συμβάλλει και η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης που αποτυγχάνει στο μέτωπο των υποδομών».
Το ακριβότερο και πιο αργό Ίντερνετ
«Διαθέτουμε το ακριβότερο ίντερνετ στην Ευρώπη και μάλιστα, με πολύ χαμηλές ταχύτητες.
Κάτι που θα είχε σίγουρα βελτιωθεί αν προχωρούσαν εμβληματικά έργα που είχαμε δρομολογήσει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ευρυζωνικότητας: Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια, και το έργο του Ultra Fast Broadband είναι ακόμα εκεί που το αφήσαμε το 2019.
Έργο, προϋπολογισμού 870 εκατ. μια τεράστια επένδυση ΣΔΙΤ που θα συνέβαλε καθοριστικά στην απεξάρτηση από το χαλκό» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος πρότεινε μια σειρά από μέτρα.
Μεταξύ άλλων ανέφερε η χώρα να μη λειτουργήσει ως απλός καταναλωτής έτοιμων ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων που θα αγοραστούν απ' έξω αλλά να βασιστεί σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, να δοθεί προτεραιότητα στο ψηφιακό Δημόσιο με ουσιαστικές ενέργειες απλοποίησης των διαδικασιών, να αντιμετωπιστεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, να δοθεί έμφαση στην Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, όχι με επικοινωνιακά σόου αλλά με τεχνολογικά μέσα για την επιτήρηση και πρόληψη φυσικών καταστροφών και των ακραίων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών