Στο κόκκινο ανέβηκε το θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την αναφορά του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, στο Πολυτεχνείο και στην πτώση της χούντας.
Ειδικότερα, ο κ. Συρίγος στην τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες» που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε στο Πολυτεχνείο που όπως είπε ήταν το μοναδικό γεγονός λαϊκής εξέγερσης στη χούντα, και μετά το ΄74 έλαβε μυθικές διαστάσεις.
«Το "Η χούντα δεν τελείωσε το ’73" ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε πολύ στα χρόνια του μνημονίου, με μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να θεωρεί ότι η χούντα έπεσε το ’73, ενώ συνεχίστηκε για ένα χρόνο με τον Ιωαννίδη», ανέφερε ο υφυπουργός προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησαν για πρωτοφανή και προκλητική κίνηση απέναντι στην Ιστορία και μάλιστα από το βήμα της Βουλής.
Εν τω μεταξύ, στη δευτερολογία του, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι η ομιλία του θα είχε αυτή την υποδοχή, για αυτό «επεσήμανα ρητώς ότι δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του πολυτεχνείου αλλά στη πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια», αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με βουλευτές να φωνάζουν «ντροπή».
«Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση, γιατί αναφέρθηκα ρητώς ότι παρά τη μεγάλη ηθική αποστροφή και πολιτική αποδοκιμασία το καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως αλλά της κυπριακής τραγωδίας. Δεν είμαι αναθεωρητής της ιστορίας. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός ήταν το Πολυτεχνείο. Δυστυχώς δεν υπήρξαν μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς. Αν πιστεύετε ότι υπήρξαν τέτοια γεγονότα και έριξαν τη χούντα να το πείτε. Ανέφερα επί λέξη για το Πολυτεχνείο ότι επειδή ακριβώς ήταν το φωτεινό γεγονός μαζικής αντιδράσεως προσέλαβε μυθικές διαστάσεις μετά το 74’.
Όλη η προσπάθεια διαστρεβλώσεως αυτών που είπα από άτομα που δεν ήταν στη αίθουσα στοχεύει να αλλάξουμε τη συζήτηση από το παρόν νομοσχέδιο, πόσοι αντιστάθηκαν στη χούντα και πόσοι δεν αντιστάθηκαν. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αντιστάθηκαν δεν έπεσε γι’ αυτό το λόγο η δικτατορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.
Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα
Στη δήλωση του Άγγελου Συρίγου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
«Μένω έκπληκτος από την παρέμβασή σας (σ.σ Άγγελος Συρίγος) που αποτελεί αναθεώρηση της Ιστορίας. Παρέμβαση μελετημένη την οποία τη διαβάζατε. Δεν σας ξέφυγε. Μιλήσατε για μύθο του Πολυτεχνείου που φτιάχτηκε στη Μεταπολίτευση, και πάνω σε αυτό το μύθο οικοδομήθηκε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το ότι δεν υπήρξε λαϊκή αντίδραση στη χούντα. Είστε βουλευτής της ΝΔ όχι του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, τονίζοντας ότι είναι μία πρωτοφανής αναθεώρηση της Ιστορίας.
«Είναι αυτή η θέση της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Σας εκφράζουν αυτά που είπε ο κ. Συρίγος χαϊδεύοντας το ακροδεξιό ακροατήριο για να επανεκλεγεί βουλευτής;». Όπως είπε η τοποθέτησή του είναι ασύμβατη με το αξίωμά του και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση. «Ή ο κ. Συρίγος θα ανακαλέσει ή θα πρέπει να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
www.bankingnews.gr
«Φωτιά» στη Βουλή έβαλε ο Συρίγος: Η Χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο αλλά από το Κυπριακό
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποδοκίμασαν την τοποθέτηση του Άγγελου Συρίγου όσον αφορά το Πολυτεχνείο
Σχόλια αναγνωστών