Πολιτική

Οι διασπασμένες ομάδες, η εμπλοκή Μαρέβας και ο αντί-Γρηγόρης - Όλο το παρασκήνιο στο ΒΝ για τις αλλαγές στο Μαξίμου

Οι διασπασμένες ομάδες, η εμπλοκή Μαρέβας και ο αντί-Γρηγόρης - Όλο το παρασκήνιο στο ΒΝ για τις αλλαγές στο Μαξίμου
Το υπουργικό συμβούλιο μετατρέπεται σε πολιτικό όργανο της ΝΔ

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι διασπασμένο σε ομάδες και υποομάδες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης... δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί μετά την υπόθεση των υποκλοπών ενώ καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν ότι στην υπόθεση αναδιοργάνωσης του πρωθυπουργικού μεγάρου έχει, πλέον, σε κομβικό ρόλο και η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη.
Οι ίδιες πηγές μιλάνε για ένα πολύ κακό κλίμα μεταξύ του Πρωθυπουργού, της συζύγου του Πρωθυπουργού με τον Γρηγόρη Δημητριάδη καθώς άφησε εκτεθειμένο τον Πρωθυπουργό σε μία υπόθεση που παραπέμπει σε θεσμική εκτροπή.

Κάλεσμα σε Παπασταύρου για ρόλο αντι-Δημητριάδη

Η προσπάθεια που πλέον κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να κάνει πιο λειτουργικό το Μέγαρο Μαξίμου και να διαχωρίσει το ρόλο του καθενός.
Στην προσπάθεια αυτή, όπως μάθαμε, κάλεσε και τον Σταύρο Παπασταύρου, πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο, άλλωστε, έχει μία καλή σχέση.
Στον δεύτερο έγινε μία πρόταση να εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με ένα διττό αντικείμενο: ευρωπαϊκές υποθέσεις αλλά και σε έναν οργανωτικό ρόλο, αφού ως γνωστό ο Παπασταύρου διαθέτει πολλές συμπάθειες μέσα στη γαλάζια Κ.Ο.
Δεν γνωρίζουμε αν ο Σταύρος Παπασταύρου δέχτηκε την πρόταση (μάλλον όχι) αφού δεν έχει ανακοινωθεί.
Είναι πολιτικά παράτολμο για έναν άνθρωπο που καθάρισε το όνομά του από την λίστα Lagarde, να εμπλακεί σε ένα περιβάλλον που ζει στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο λόγος αναβάθμισης Μπρατάκου

Εξάλλου, όπως φαίνεται, η αναβάθμιση του Γιάννη Μπρατάκου σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό εκτός από γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργικού Γραφείου κλείνει για την ώρα το κενό.
Ο λόγος της αναβάθμισης ήταν για να έχει δύναμη υπογραφής νομοσχεδίων, για να παίρνει συγκεκριμένα κυβερνητικές αποστολές.
Όμως, κανείς δεν ξέρει αν στο μέλλον υπάρξει και νέα συμπλήρωση.

Η κλειστή ομάδα Σκέρτσου

Πάντως, μία πιθανή έλευση Παπασταύρου δεν γνωρίζουμε άλλωστε πως θα τα λειτουργούσε και με τα υπόλοιπα μεγάλα στελέχη στο Μαξίμου που ήδη έχουν οργανώσει τις δικές τους ομάδες.
Ο Άκης Σκέρτσος που έχει κοντά του τον Θανάση Κοντογεώργη, τον γενικό γραμματέα Συντονισμού ενώ η «παρέα» αποτελείται και από τον Δημήτρη Σκάλκο (γ.γ Ανάπτυξης), η Αλεξάνδρα Σδούκου (γ.γ Ενέργειας) και ο Μάριος Θεμιστοκλέους (Υγεία).
Δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα των υποκλοπών και μάλιστα «κρύφτηκε» δια της σιωπής, όταν άλλες φορές παρεμβαίνει.

Επιστροφή Γεραπετρίτη από την… απομόνωση

Παράλληλα, υπάρχει και ο παράγοντας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος έχει βρεθεί ξανά στα πάνω του μετά το φιάσκο των υποκλοπών.
Ο Γ.Γεραπετρίτης βρισκόταν μέχρι τότε σε μία ιδιότυπη απομόνωση.
Αλλεπάλληλες πολιτικές γκάφες τον είχαν καταστήσει σχεδόν παρία μέσα στο Μαξίμου.
Ο εκλογικός νόμος που έφτιαξε και «τελείωσε» την υπόθεση αυτοδυναμία ΝΔ, οι πολιτικές του παρεμβάσεις για τα 6 μίλια, η γκάφα με την προαναγγελία του ανασχηματισμού που τελικά τον πήραν πίσω, τα κολλητηλίκια με συγκεκριμένο επιχειρηματία στον τομέα κατασκευών…

Ποιανού είναι φίλος ο Ράμμος;

Και όχι μόνο.
Και άλλα πράγματα που δεν έχουν γίνει γνωστά.
Όπως για παράδειγμα, η τοποθέτηση του Χρήστου Ράμμου στην θέση του Προέδρου της ΑΔΑΕ είναι δική του επιλογή αφού είναι φίλος του.
Όμως, ο Χρήστος Ράμμος έχει ισχυρούς δίαυλους επικοινωνίας με μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί θεωρούν ότι από εκεί προήλθαν οι όποιες διαρροές για την υπόθεση.
Βέβαια, η πολιτική υπεράσπιση Γεραπετρίτη προς τον Πρωθυπουργό, μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει.

Το υπουργικό συμβούλιο μετατρέπεται σε πολιτικό όργανο της ΝΔ

Από εκεί και πέρα, λίγοι έδωσαν σημασία σε όσα ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός σχετικά με τη νέα μορφή του συμβουλίου.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά.
«Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023».

Πως μεταφράζεται αυτή η κίνηση Μητσοτάκη;

Η μετατροπή του υπουργικού συμβουλίου σε «πολιτικό κέντρο» με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου είναι μία κραυγαλέα μετατόπιση από το συγκεντρωτικό μοντέλο Μητσοτάκη-Δημητριάδη σε ένα πιο δημοκρατικό μοντέλο όπου θα ακούγονται γνώμες και θα θίγονται κάποια ζητήματα καθημερινότητας.

Στο μυαλό Μητσοτάκη η συσπείρωση και η συνυπευθυνότητα

Για κάποιους άλλους, όμως, η μετατροπή του υπουργικού συμβουλίου σε πολιτικό όργανο δείχνει ότι κάτω από το βάρος των εξελίξεων και ενόψει των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναβαθμίσει πολιτικά τους υπουργούς του με σκοπό να συσπειρώσει την κυβερνητική παράταξη και να δώσει στα πρώτα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ λόγο και άποψη στον πολιτικό σχεδιασμό για να επιτύχει συσπείρωση στη βάση.

Θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος σίγουρα

Τέλος, ο Πρωθυπουργός όπως έχουμε ξαναγράψει σκέφτεται, έχοντας πλέον μεγάλη ανάγκη υπουργούς και βουλευτές, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να μεγαλώσει το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα προκειμένου να ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα.
Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν 9 μήνες κυβερνητικού έργου και θέλει όλους να τους θέσει συνυπεύθυνους.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης