Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανδρουλάκης: Αντί να είναι δίπλα στον πολίτη, η κυβέρνηση είναι πρώτα δίπλα στα συμφέροντα

Ανδρουλάκης: Αντί να είναι δίπλα στον πολίτη, η κυβέρνηση είναι πρώτα δίπλα στα συμφέροντα

"Η διεθνής κοινότητα οφείλει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις του κ. Erdogan. Δεν αρκούν απλές δηλώσεις υποστήριξης. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις", σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη

Η κυβέρνηση «αντί για δίπλα στον πολίτη, είναι πρώτα δίπλα στα συμφέροντα. Αντί για δημοσιονομικά συνετό είναι δημοσιονομικά λαϊκιστικό.
Ο πολίτης δείχνει ανοχή γιατί η εμπειρία της προηγούμενης διακυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου ήταν τραυματική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκης.
« Γι΄ αυτό το διακύβευμα της κάλπης θα είναι Δημοκρατική Ανατροπή ή ανοχή στην αδικία και στην ασυδοσία. Με τις συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσιάζουμε για τα προβλήματα των πολιτών, έχουμε ήδη μεγαλώσει τη δημοκρατική παράταξη και θέλουμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται στον πολιτικό αντίκτυπο του σκανδάλου, όπως λέει, των παράνομων παρακολουθήσεων επισημαίνοντας ότι «το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων δεν είναι σημαία πολιτικής ευκαιρίας ούτε και πολιτικού αυτοπροσδιορισμού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Η υπόθεση δεν ήταν η σφήνα στις σχέσεις Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ, όπως διάβασα να λέει ο Πρωθυπουργός. Δεν ράγισε η γέφυρα, γιατί γέφυρα δεν υπήρξε. Ούτε χτίστηκε νέα για να μειώσει τα χάσματα με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «ήταν τα αποκαλυπτήρια του σαθρού συστήματος διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντί για επιτελικό αποδείχθηκε να ρέπει στο παρακρατικό».
Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορεί τη κυβέρνηση για συνειδητή επιχείρηση συσκότισης της αλήθειας, ενώ υποστηρίζει ότι ο λόγος της παρακολούθησής του ήταν πολιτικός, επικαλούμενος ως επιχείρημα τη σπουδή να καταστραφεί ο φάκελος αλλά και η απροθυμία να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση το λόγο της παρακολούθησης. Επίσης, θεωρεί ότι η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επικείμενη επίσκεψη της στη χώρα μας, θα επιδιώξει να συναντηθεί με όλους όσους προσπάθησε να κρατήσει στο απυρόβλητο η Νέα Δημοκρατία.

Για μετεκλογικές συνεργασίες

Όσον αφορά τα μετεκλογικά σενάρια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι δεν γράφονται σε κλειστά δωμάτια και η λαϊκή ετυμηγορία είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις .
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρατεύει το σκιάχτρο του Αλέξη Τσίπρα και κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, πολιτεύεται με όρους προσωπικής διάσωσης. Εμείς θα πορευτούμε με όρους κοινωνίας και με την ψήφο των πολιτών θα μπορέσουμε να επιβάλλουμε τις πολιτικές μας ισότιμα με σύγχρονο πολιτικό προσωπικό και με λύσεις στα μεγάλα θέματα των ανισοτήτων, του δημογραφικού, του κοινωνικού κράτους και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Για Τουρκία

«Κινήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν γίνονται ανεκτές σε καμία περίπτωση. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις του κ. Erdogan. Δεν αρκούν απλές δηλώσεις υποστήριξης. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις. Δεν επιτρέπεται οι εταίροι μας να αφήνουν αυταρχικούς και αναθεωρητές ηγέτες να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο ευρωτουρκικών σχέσεων. Το σημερινό καθεστώς της υπό ένταξης χώρας είναι μια χίμαιρα», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Προσθέτει πως «χρειάζεται μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα περιλαμβάνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα κυρώσεων σε περίπτωση που η γειτονική χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και βεβαίως την επιβολή εμπάργκο όπλων, όπως έχει ψηφίσει και το Ευρωκοινοβούλιο με πρότασή μου ώστε να σταματήσουν οι εταίροι μας να εξοπλίζουν τον ταραξία της Ανατολικής Μεσογείου».
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «η ανακίνηση του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου και η υπογραφή συμφωνίας με τουρκικές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων που παραβιάζουν το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιβεβαιώνουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι πλέον ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις. Όπως είπα προ ημερών και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μιμούνται τη στάση του Πόντιου Πιλάτου, όταν ο κ.Erdogan ν μιμείται την αναθεωρητική ρητορική του κ. Putin».

Ενεργειακή κρίση

Για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει πως «η κυβέρνηση επαίρεται ότι έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, όμως δεν είναι αλήθεια. Τα τιμολόγια που ανακοινώνουν κάθε μήνα οι προμηθευτές είναι από τα ακριβότερα. Με αποτέλεσμα να απαιτούνται υπέρογκα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία προσέγγισαν το 1,1 δισεκ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και θα ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια τον Οκτώβριο.
Καταλήγουμε να επιδοτούμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι τα υπερκέρδη των εταιρειών».
«Εμείς αντίθετα επιμένουμε το βάρος να κατανεμηθεί ανάμεσα στο κράτος και τις εταιρείες με την επιβολή ενός κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, ώστε να μην επιδοτείται η κιλοβατώρα το ίδιο για τον φτωχό και τον πλούσιο, με ουσιαστικά κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας και φορολογικές ελαφρύνσεις π.χ . έκπτωση φόρου για ενεργειακές αναβαθμίσεις σε σπίτια και μείωση ΦΠΑ για ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά», συμπληρώνει.

Για φθηνή στέγη

Το πρόβλημα που υπάρχει στην εύρεση αξιοπρεπούς και οικονομικά προσιτής στέγης, δεν είναι κάτι που προέκυψε τον τελευταίο μόνο χρόνο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης, εξηγεί ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας πως είναι ένα πρόβλημα που ξεκινάει ήδη από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και εμποδίζει τους νέους ανθρώπους από το να κάνουν τα πρώτα βήματα στη ζωή τους.
«Η αδυναμία της κυβέρνησης να κατανοήσει το πρόβλημα, φαίνεται και από τις προτάσεις που παρουσίασε. Αποτελούν περισσότερο μία ευκαιρία για ανάπτυξη real estate, με τη διάθεση των ακινήτων του δημοσίου σε ιδιώτες με την μορφή της αντιπαροχής, ή την ανακαίνιση κατοικιών με δημόσια χρήματα με μόνη υποχρέωση προς τους ιδιοκτήτες την μακροχρόνια μίσθωση. Πυρήνας στην πρότασή μας είναι αξιοποιώντας τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης και το αποθεματικό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η δημιουργία ενός δημόσιου αποθεματικού κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν χρηματοδότηση για την ανακαίνιση των κατοικιών τους αν συμφωνούν να τα εντάξουν προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο σε αυτή τη δεξαμενή. Στόχος μας είναι να πέσει το πολύ υψηλό κόστος στέγης, ώστε να μπορούν οι νέοι και οι οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας κατοικίες», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης