Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντιπαράθεση στο κόκκινο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για καύσιμα, Σύνοδο Κορυφής και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Αντιπαράθεση στο κόκκινο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για καύσιμα, Σύνοδο Κορυφής και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ
Ποια είναι η ελληνική πρόταση που θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Συνέρχεται σήμερα Τρίτη 25/10, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. προκειμένου οι Υπουργοί να εξειδικεύσουν τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην κατ’ αρχήν συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, - συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου - έτσι ώστε να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου να γίνουν πράξη.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το Συμβούλιο θα επικυρώσει ουσιαστικά τις προτάσεις Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα:
Tην πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου που κατατέθηκε με επιστολή στις 9 Μαρτίου από τον Πρωθυπουργό και επαναλήφθηκε στην Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου αλλά και στις 5 Οκτωβρίου που ενσωματώθηκε στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημειωτέο την πρόταση αυτή την υπογράφουν και υπουργοί 15 κρατών- μελών (Βελγίου, Βουλγαρίας, Κροατίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Ισπανίας).

Αυτή είναι η Ελληνική πρόταση που θα δώσει ο Σκρέκας

Συνοπτικά, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που θα μεταφέρει σήμερα ο έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας συνοψίζεται στο εξής:

  • Η Ελλάδα εξαρχής υποστηρίζει ότι δεν είναι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς που καθοδηγούν τη διαμόρφωση των τιμών. Η γεωπολιτική και η κερδοσκοπία παίζουν σημαντικό ρόλο.
  • Είναι επίσης σαφές ότι το TTF δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει το ρόλο του σημείου αναφοράς στο οποίο θα είναι διασυνδεδεμένες όλες οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε., δεδομένου ότι άλλοι εναλλακτικοί κόμβοι είναι πιο ενδεικτικοί των πραγματικών εμπορικών τιμών.
  • Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει τη δημιουργία από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) ενός συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς για το LNG.
  • Υποστηρίζει επίσης την επιβολή ενός μηχανισμού εξομάλυνσης της μεταβλητότητας μέσω διαχείρισης της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών στο TTF, που θα περιορίζει τις ακραίες μεταβολές εντός σύντομης χρονικής περιόδου.
  • Παράλληλα, στηρίζει σθεναρά τη λειτουργία της Ενεργειακής Πλατφόρμας της Ε.Ε. η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για κοινές αγορές φυσικού αερίου, ώστε να μην ανταγωνίζονται τα κράτη- μέλη μεταξύ τους και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση επηρεάζοντας την αγορά.
  • Τέλος, επιθυμεί την εφαρμογή ενός πλαφόν στις συναλλαγές στο TTF για το οποίο έχει πρωτοστατήσει μαζί με Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο κι έχει καταθέσει συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις.


Κριτική αντιπολίτευσης για fuel pass, diesel και ΦΠΑ

Από εκεί και πέρα, η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση για την απουσία μέτρων για θέματα καυσίμων.
Όπως για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί και πάλι το θέμα του fuel pass 3 αλλά και μέτρα που θα μείωναν την τιμή του πετρελαίου κίνησης.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν θα ανακοινωθούν μειώσεις ΦΠΑ φέρνοντας ως αντιπαραβολή την Μεγάλη Βρετανία και τη Liz Truss που εξήγγειλε μειώσεις φόρων και οι αγορές κλόνισαν την εθνική οικονομία φέρνοντάς την πιο κοντά στην έξοδο.
Όπως υπάρχει πολύ μεγάλη κριτική προς την κυβέρνηση για το καλάθι του νοικοκυριού.

Στην ατζέντα η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης

Πέρα από το σημαντικό θέμα του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε, στην κυβέρνηση εξετάζουν την δυναμική που αναπτύσσει ένα βασικό θέμα που μπαίνει στην ατζέντα της πολιτικής σκηνής και δεν είναι άλλο από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης.
Θέση που έθεσε, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Η γραμμή της κυβέρνησης και οι νουθεσίες βουλευτών
Ωστόσο, το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης έχουν θέσει και στελέχη της κυβερνώσας παράταξης όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος ως αντιστάθμισμα για την ενεργοποίηση του τουρκολυβικού μνημονίου.
Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως έγινε και στα δυτικά στο Ιόνιο αλλά θα αξιοποιηθεί όποτε κρίνει εκείνη καλύτερα, όποτε επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Η «περίεργη» μαξιμαλιστική θέση Τσίπρα για τα 12 ν.μίλια

Συνεπώς, για την ώρα η κυβέρνηση τηρεί θέση σιγής για το θέμα.
Ωστόσο, επικρίνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκφράζονται σε μία περίοδο έντασης με την Τουρκία και αν μη τι άλλο είναι ανεδαφικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να επεκτείνει χωρικά ύδατα 12 χλμ προς τα τουρκικά παράλια διότι αυτό εκτός ότι θεωρείται από τη γείτονα casus belli από την άλλη δεν μπορεί καμία χώρα να τα ανακηρύξει χωρίς συνεννόηση με την απέναντι χώρα.
Το περιγράφει και το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΝΔ κατηγορεί Τσίπρα για μικροπολιτική – Σοκ από την αποκάλυψη του πρέσβη Αυφαντή

Γι’ αυτό στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν την πρόταση Τσίπρα μικροπολιτικής σημασίας και κυρίως μία πρόταση για να στρέψει αλλού τα βλέμματα της επικαιρότητας και όχι σε όσα είπε ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Αυφαντής ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος όταν ήταν στο ΥΠ.ΕΞ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρακαλούσε τον Melvut Cavusoglu να μην επιχειρήσουν κάποια επίθεση στη Ελλάδα το 2019, έτος εκλογών για την Ελλάδα. Θέμα το οποίο θα κληθεί αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει καθώς είναι ένα σοβαρό ζήτημα…

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης