Νέα επεισόδια και νέες λίστες παρακολουθήσεων έρχονται να προστεθούν στο σκάνδαλο των υποκλοπών ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης παραδέχθηκε εμμέσως πως το Μέγαρο Μαξίμου κατείχε το επίμαχο λογισμικό.
Η εφημερίδα Documento δημοσιοποιεί την Κυριακή (13/11/2022) νέα λίστα ονομάτων, αναφέροντας πως υπό παρακολούθηση βρισκόταν ακόμα.. και το προεδρικό μέγαρο.
'Εμμεση παραδοχή
«Η παράνομη πράξη δεν είναι η κατοχή του (σ.σ παράνομου λογισμικού), είναι η υποκλοπή.
Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι είναι μόνο γι’ αυτό. Κατοχή μόνο, μπορεί να είναι προπαρασκευαστική πράξη, δηλαδή“ το πήρα αλλά δεν το χρησιμοποίησα”.
Ακόμη δεν έχω κάνει παράνομη πράξη», ανέφερε ο κ. Βορίδης μιλώντας στο Mega.
«Υπάρχει δυνατότητα να γίνει έλεγχος στα αρχεία των εταιρειών που εμπορεύονται το συγκεκριμένο λογισμικό; (…)
Ξέρουμε εμείς ποιες είναι αυτές οι εταιρείες που εμπορεύονται το συγκεκριμένο λογισμικό;
Εγώ δεν το ξέρω αυτό, εγώ δεν το ξέρω, εγώ δεν το ξέρω, εγώ. Μπορεί να το ξέρει κάποιος άλλος. Εγώ δεν το ξέρω…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Να κλείσει ο φάκελος
«Η εμπορία αυτού του λογισμικού, καταρχήν, δεν είναι παράνομη.
Μπορεί να καταστεί, με νομοθεσία , αν δεν χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, χωρίς να απαντά σε εύλογα ερωτήματα.
Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι αρκεί το να νομοθετηθεί η απαγόρευση πωλήσεων παράνομων λογισμικών στην Ελλάδα ώστε να κλείσει ο «φάκελος».
«Εμείς λέμε, το είπε η κυβέρνηση, ότι θα απαγορεύσουμε στην Ελλάδα την εμπορία αυτού του λογισμικού. Θα έχει γίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, θα το κάνει η Ελλάδα πρώτη», τόνισε, με τους δημοσιογράφους του Mega να σχολιάζουν: «Και θα πέσει ταφόπλακα σε ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα».
«Επαναλαμβάνω, πρέπει κάποιος να έρθει να πει -αλλιώς δεν θα βγει άκρη ποτέ- “εγώ ξέρω και έχω αυτά τα στοιχεία, ελάτε να τα ελέγξουμε”.
Αλλιώς κάνουμε μια συζήτηση που δεν έχει καμία βάση», απάντησε ο υπουργός.
Σκέρτσος: Παράνομα στοιχεία
Κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σχετικά με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις παρακολουθήσεις σε συνέντευξή του στο Star.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης στη λίστα των «33» που να παρακολουθείτο με νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, όπως ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real Fm» σημείωσε:
«Θέλω να αντιστρέψω το ερώτημα και να μας πει ο κ. Τσίπρας από πού έχει στοιχεία για αυτές τις νόμιμες, κατ’ αυτόν, παρακολουθήσεις.
Αυτά είναι στοιχεία που δεν υπάρχουν στη διάθεση κανενός πολιτικού προσώπου.
Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας απαντήσει γιατί φέρεται να έχει γνώση αυτών των δεδομένων.
Αυτά είναι παράνομα στοιχεία, τα οποία εάν υπάρχουν στα χέρια του κ. Τσίπρα, πρέπει να αποδείξει πώς τα βρήκε και γιατί βρίσκονται στα χέρια του».
Από κατήγορος, κατηγορούμενος
Και συνέχισε λέγοντας πως «μας είπε και κάποια επιπλέον πράγματα χθες ο κ. Τσίπρας που πρέπει να τα αναδείξουμε.
Παραδέχθηκε ότι υπήρχε αντίστοιχο παράνομο λογισμικό στη χώρα και σε λειτουργία, σε χρήση, το 2018, επί της δικής του διακυβέρνησης, επί της δικής του θητείας. Τι έκανε για αυτό; […] δεν το απέκλεισε, άρα μπορεί να υπήρχε.
Πρέπει να μας πει τι έκανε ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα παράνομα λογισμικά και τις παράνομες παρακολουθήσεις σε εκείνη τη φάση.
Αντίστοιχα πρέπει να μας πει γιατί, λίγες μόλις ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών του Ιουλίου του 2019, άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και έκανε μια πολύ ηπιότερη πλέον, ποινική μεταχείριση τόσο για τις παράνομες παρακολουθήσεις όσο και για την εμπορία και χρήση αυτών των παράνομων λογισμικών.
Εδώ πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και από κατήγορος, η αντιπολίτευση, μπορεί να γίνει και κατηγορούμενος».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών