Το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, όπου στεγάζεται ένα από τα 18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που έχουν ενσωματωθεί σε αστυνομικά τμήματα ανά τη χώρα, επισκέφτηκε το Σάββατο 26/11 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό, Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Κ. Σκούμα, είχε συζήτηση με την προϊσταμένη του Γραφείου, Υπαστυνόμο Β’ Μ. Ροκίδη και τον Τμηματάρχη Α. Σαπουνά.
«Είχαμε την ευκαιρία χθες να παρουσιάσουμε το συνολικό μας σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας, ειδικά της ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα φυσικά πρωτίστως γυναίκες. Χαίρομαι που έχουμε τόσες άξιες ελληνίδες αστυνομικούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, προφανώς, όταν έρχεται μια γυναίκα να συναντήσει μια γυναίκα. Νομίζω ότι μπορείτε να μιλήσετε διαφορετικά, είναι πολύ πιο εύκολο να τη βοηθήσετε να σπάσει τη σιωπή, γιατί μιλάμε για περιστατικά πολύ δύσκολα, μιλάμε για γυναίκες οι οποίες βρίσκονται κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση προφανώς. Και πρέπει να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς. Όλα αυτά τα οποία κάνουμε, από το ανθρώπινο δυναμικό μέχρι τον χώρο υποδοχής, σκοπεύουν στο να χτίσουμε εμπιστοσύνη. Γιατί αν υπάρχει εμπιστοσύνη και εμπιστευτούν τα θύματα της κακοποίησης την Ελληνική Αστυνομία, ότι με διακριτικότητα αλλά και απόλυτο επαγγελματισμό θα χειριστεί αυτά τα περιστατικά, τότε θα έχουμε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Τώρα δίνουμε πια τη δυνατότητα στα θύματα να μιλήσουν με ασφάλεια. Αυτή είναι η διαφορά. Ενδοοικογενειακή βία υπήρχε πάντα. Τώρα έχουμε το θάρρος, όλοι μας, και η πολιτεία αλλά κυρίως τα θύματα, να μιλήσουμε, να σηκώσουμε και να κοιτάξουμε τι υπάρχει κάτω από το χαλί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Θεοδωρικάκος: Χρειαζόμαστε υπερδιπλάσιο αριθμό γραφείων
«Τα γραφεία έχουν αντιμετωπίσει τα 3.000 περιστατικά από τα 10.000 που έχει αντιμετωπίσει ολόκληρη η Αστυνομία. Άρα, σίγουρα χρειαζόμαστε υπερδιπλάσιο αριθμό γραφείων, τον οποίο και προετοιμάζουμε και ελπίζουμε και πάλι στη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα στην Παπαστράτος», δήλωσε από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας πως από τις μαρτυρίες των αστυνομικών προκύπτει «πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πλέον στην Αστυνομία».
«Νομίζω ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο αυτήν την εμπιστοσύνη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι συνολικά προς το κράτος και τις δομές του, ειδικά όταν πρόκειται για τον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας, που δεν είναι άλλος από την προστασία της ζωής του ανθρώπου. Αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή του κράτους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Λειτουργούν 18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Τμήματος, όπως τον τρόπο υποδοχής των θυμάτων, τις πρακτικές μεταχείρισής τους και τη συνεργασία με την 24ωρη γραμμή SOS 15900.
Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, ο οποίος έχει δωρίσει όλα τα έπιπλα που συνθέτουν τα 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στη χώρα.
Συνολικά έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 73 Επιτελικά Τμήματα και 18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην επικράτεια, στα οποία υπηρετούν 403 στελέχη. Η στελέχωση των επιτελικών και των επιχειρησιακών δομών, γίνεται κατά προτίμηση και όπου αυτό είναι εφικτό, με προσωπικό που κατέχει πτυχία νομικών, κοινωνικών ή ανθρωπιστικών σπουδών.
Έχει παράλληλα υλοποιηθεί πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία και με συναρμόδιους φορείς, για την άρτια κατάρτιση τόσο των υπηρετούντων στα επιτελικά και επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας όσο και των άλλων αστυνομικών που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαχείριση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας.
Πριν από λίγες ημέρες θεσπίστηκε επίσης η πιλοτική λειτουργία προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής Panic Button. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να ειδοποιήσουν την Ελληνική Αστυνομία μέσω του αθόρυβου πατήματος ενός κουμπιού στο κινητό τηλέφωνό τους σε περίπτωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, στέλνοντας αυτόματα στοιχεία τοποθεσίας για τον εντοπισμό τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών