Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πυρ ομαδόν κατά Ντογιάκου – Καταπέλτης ο Βενιζέλος αποδομεί συντριπτικά τη γνωμοδότησή του για την ΑΔΑΕ

Πυρ ομαδόν κατά Ντογιάκου – Καταπέλτης ο Βενιζέλος αποδομεί συντριπτικά τη γνωμοδότησή του για την ΑΔΑΕ
Ο Ντογιάκος δέχεται κατά κύματα επιθέσεις ενώ θέση στο ζήτημα πήρε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, με μια μακροσκελή του τοποθέτηση.
Σχετικά Άρθρα
Πολιτική κόντρα με απρόβλεπτες συνέπειες έχει ξεσπάσει μετά τη γνωμοδότηση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου με την οποία μπλοκάρει την ενημέρωση των πολιτών από την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις.
Ο Ντογιάκος δέχεται κατά κύματα επιθέσεις ενώ θέση στο ζήτημα πήρε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, με μια μακροσκελή του τοποθέτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καφκικός συλλογισμός

Ο πρώην υπουργός καλεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επανεξετάσει τη γνωμοδότησή του, και τονίζει ανάμεσα σε άλλα πως ο κ. Ντογιάκος πως πρόκειται για δικονομικά καφκικό συλλογισμό.
Κατά τα άλλα επισημαίνει πως «πάγια επίσης θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως θεσμού είναι ότι δεν γνωμοδοτεί επί ερωτημάτων που θέτουν ιδιώτες ( όπως ο ΟΤΕ - Όμιλος εταιρειών ) και μάλιστα διάδικοι ή εν δυνάμει διάδικοι ή με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι σε συναφή δικαστική διαδικασία στο πεδίο όλων των δικαιοδοτικών κλάδων για εκκρεμή ποινική υπόθεση. Ο Εισαγγελέας γνωμοδοτεί, όπως δείχνει η πάγια πρακτική, απαντώντας σε ερωτήματα κατώτερων εισαγγελέων, υπουργών, κρατικών αρχών και υπηρεσιών, της ΕΛΑΣ κ.ο.κ. Πάντως όχι εταιριών υπαγομένων στον έλεγχο Ανεξάρτητων Αρχών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως η εν λόγω γνωμοδότηση, «διατυπώνεται επί θέματος που συνιστά αντικείμενο εκκρεμών ποινικών προκαταρκτικών εξετάσεων και κυρίως εν δυνάμει αντικείμενο διοικητικής δίκης που ενδέχεται να ανοίξει εφόσον η ΑΔΑΕ έχει επιληφθεί του ελέγχου επί των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων και ο αποδέκτης της γνωμοδότησης.
Ένας ελεγχόμενος πάροχος όμως εφόσον προβάλλει νομικές αντιρρήσεις κατά της νομιμότητας των σχετικών (διοικητικών ως προς τη φύση τους) πράξεων της ΑΔΑΕ με τις οποίες παραγγέλλεται και διενεργείται έλεγχος σεβασμού του απορρήτου των επικοινωνιών, έχει τη δικονομική ευχέρεια να ασκήσει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας ενώπιον των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και εντέλει ενώπιον του ΣτΕ»

Παυλόπουλος κατά Ντογιάκου

Τα όσα προηγήθηκαν αλλά και τα όσα έπονται της ψήφισης και της έναρξης ισχύος των διατάξεων του ν.5002/2022, «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», καθιστούν αναγκαία την ανάλυση ορισμένων πτυχών της συνταγματικής κατοχύρωσης των αρμοδιοτήτων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ιδίως με βάση τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, αναφέρει σε άρθρο του ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Συγκεκριμένα όπως τονίζει:

Α. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές:
«1. Το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο.
Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.
2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες ανεξάρτητης αρχής που διασφαλίζει το απόρρητο της παραγράφου 1.»

Β. Προκαταρκτικώς διευκρινίζεται πως από την ίδια την διατύπωση των ως άνω διατάξεων του άρθρου 19 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος προκύπτει, και μάλιστα ανενδοιάστως, ότι δια νόμου καθορίζονται τόσον οι εγγυήσεις, υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο των επικοινωνιών όταν συντρέχουν οι ρητώς από το Σύνταγμα μνημονευόμενοι λόγοι «εθνικής ασφάλειας» ή όταν τούτο επιβάλλεται για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, όσο και η συγκρότηση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ.
Πρόκειται για εκτελεστικούς του Συντάγματος νόμους οι οποίοι, κατά τα στοιχειώδη «προτάγματα» της Νομικής Επιστήμης, πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος, εν προκειμένω του άρθρου 19. Αποκλειομένης έτσι, αυτοθρόως και εν πάση περιπτώσει, της καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσφυγής στην μέθοδο -ορθότερα «μεθόδευση»- της ερμηνείας των κατά τ’ ανωτέρω διατάξεων του Συντάγματος σύμφωνα με τις κανονιστικές ρυθμίσεις των εκτελεστικών αυτών νόμων.

Κόλαφος από Euractiv

Σε ένα δημοσίευμα-κόλαφος για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Euractiv σχολιάζει την τελευταία παρέμβαση του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με τον οποίο η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες για το αν υπήρξε παρακολούθησή τους.
«Ο Γενικός Εισαγγελέας θέτει σε δοκιμασία το κράτος δικαίου της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του δημοσίευματος όπου αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου. Στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται λόγος για «πλήγμα στο κράτος δικαίου» αλλά και για «σιωπηλό θυμό από την Κομισιόν».

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, προκάλεσε ισχυρές δονήσεις την Τρίτη μέσω της γνωμοδότησής του, αφού έκρινε ότι η ανεξάρτητη αρχή που είναι αρμόδια για θέματα απορρήτου (ΑΔΑΕ) δεν μπορεί να διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να ανακαλύψει ποιος παρακολουθείται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.. Παράλληλα, απείλησε ακόμη τα μέλη της ΑΔΑΕ με ποινικές κυρώσεις» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Το ελληνικό Watergate, σκάνδαλο παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την ΕΥΠ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη χώρα εν όψει βουλευτικών εκλογών. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις, έχοντας δηλώσει αρχικά ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις. Ωστόσο η πρώτη του απόφαση ως πρωθυπουργός το 2019, ήταν να φέρει υπό τον έλεγχο του την ΕΥΠ» σχολιάζει το δημοσίευμα.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην αποκάλυψη του Euractiv από τα τέλη Δεκεμβρίου όταν ακαλύφθηκε ότι η ΑΔΑΕ διενήργησε έλεγχο στην Cosmote και διαπίστωσε ότι τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή της Renew Europe, Γιώργου Κύρτσου, και του ερευνητή δημοσιογράφου, Τάσου Τέλλογλου, ήταν παγιδευμένα. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το ρόλο της ΑΔΑΕ στη διενέργεια τέτοιων ελέγχων.
«Η ΑΔΑΕ αγνόησε τις επιφυλάξεις του εισαγγελέα, συνέχισε τους ελέγχους και μάλιστα συγκρότησε ομάδα για τον έλεγχο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.
Ωστόσο, ο επικεφαλής εισαγγελέας παρενέβη με γνωμοδότηση την Τρίτη, λέγοντας ότι, σύμφωνα με νέο νόμο, η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να διεξάγει τέτοιες δραστηριότητες, και αν το πράξει, μπορεί να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις» συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα.

«Πλήγμα στο κράτος δικαίου»

Το Euractiv κάνει λόγο για «πλήγμα στο κράτος δικαίου» και αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς της δικαιοσύνης.
«Κοινή συνισταμένη όλων των αντιδράσεων για την εισαγγελική γνωμάτευση είναι ότι αυτή ουσιαστικά μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, εκφοβίζει και εμποδίζει τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών» αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου παρατίθεται δήλωση του καθηγητή συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος προέβλεψε ότι «η νομική κοινότητα θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ».
Παράλληλα δημοσιεύει και την οργισμένη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που χαρακτήρισε την παρέμβαση Ντογιάκου «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος».

«Ο σιωπηλός θυμός της Κομισιόν»

Το Euractiv σημειώνει επίσης ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ καθώς η γνωμοδότηση στοχεύει την ΑΔΑΕ «και το κράτος δικαίου της χώρας». Προσθέτει ότι ο Κ. Αρβανίτης δήλωσε επίσης ότι «κανένας εκφοβισμός και καμία παρέμβαση δεν μπορεί να σταματήσει την έρευνα είτε εντός είτε εκτός της χώρας.
Το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να περιμένει το αποτέλεσμα της έρευνας της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «ελληνικό Watergate» και μια κρίσιμη επίσκεψη στην Αθήνα της επιτροπής LIBE.
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Euractiv ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήταν αρκετά ευαίσθητη όσον αφορά στον ρόλο των ανεξάρτητων εθνικών αρχών, θεώρησε ότι το θέμα «θα έπρεπε να το εξετάσουν οι εθνικές αρχές».
«Οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
«Γνωρίζετε ότι παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κράτη μέλη, πολύ στενά. Παρακολουθούμε τη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης σε πιο τακτική βάση με άλλα μέσα, για παράδειγμα, στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η χρήση spyware «είναι ένα από τα θέματα που καλύπτονται στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2022, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου της χώρας για την Ελλάδα».
Τέλος, το Euractiv επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, και ο Έλληνας αντιπρόεδρος, Μαργαρίτης Σχοινάς -οι οποίοι ανήκουν και οι δυο στην ίδια πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- έχουν παραμείνει σιωπηλοί για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Όπως αναφέρει, το ΕΛΚ δεν έχει λάβει θέση, σε αντίθεση με τους Σοσιαλιστές που έχουν ζητήσει επείγουσα πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.
Οι Πράσινοι και το Renew Europe καταδίκασαν επίσης την ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση. Ειδικότερα, η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Sophie in ‘t Veld κάλεσε την Κομισιόν να σπάσει τη σιωπή της και να μιλήσει, ενώ ο συνάδελφός της Γιώργος Κύρτσος κατηγόρησε το ΕΛΚ ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» τον Έλληνα πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Euracriv.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης