Τελευταία Νέα
Πολιτική

Qatar Gate: Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή, που καταγγέλλει μεσαιωνικά βασανιστήρια - Τον Φεβρουάριο κρίνεται η τύχη της

Qatar Gate: Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή, που καταγγέλλει μεσαιωνικά βασανιστήρια -  Τον Φεβρουάριο κρίνεται η τύχη της
Ο συνήγορος της ευρωβουλευτού κατήγγειλε βασανιστήρια
Σχετικά Άρθρα
Προφυλακισμένη στις φυλακές Χάρεν θα παραμείνει για έναν ακόμα μήνα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate που συγκλονίζει την ΕΕ.
Τον Φεβρουάριο 2023 έχει το δικαίωμα να ζητήσει εκ νέου από τη βελγική Δικαιοσύνη να αφεθεί ελεύθερη.
Η κ.Καϊλή, η οποία αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, έχει συμπληρώσει περίπου 40 ημέρες στην φυλακή, όπου μέχρι στιγμής την έχουν επισκεφθεί ο πατέρας και το παιδί της.
Ο συνήγορος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος,
έκανε γνωστό, πως δεν θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης να παραμείνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στη φυλακή για την υπόθεση Qatar Gate.
«Αν έρθει το Εφετείο και επικυρώσει την απορριπτική απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, μετά στενεύουν τα περιθώρια αισιοδοξίας αν θα επανέλθουμε με τρίτη αίτηση για αποφυλάκιση», δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος μιλώντας στον Alpha.
«Θα δώσουμε τον αγώνα μας για την τρίτη -κατά σειρά- ακρόαση.
Ο εισαγγελέας άφησε μία χαραμάδα αισιοδοξίας στην αγόρευση του, διότι αναφερόμενος στο λόγο που πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, είπε ότι είναι επικίνδυνο αν αφεθεί ελεύθερη να καταστραφούν στοιχεία της δικογραφίας.
Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση του Panzeri, μπορεί να έχει κάποια επικοινωνία με τους ανθρώπους του», διευκρίνισε ο Έλληνας δικηγόρος.

Η απολογία - Η απόφαση

Στην απολογία της, η Εύα Καϊλή αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχει ένα παιδί 22 μηνών που δεν μπορεί να μένει μόνο του, καθώς το βλέπει μόνο μια φορά τον μήνα.
Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τονίζοντας ότι άλλοι ευρωβουλευτές είναι ελεύθεροι και ετοιμάζουν την υπερασπιστική τους γραμμή, ενώ η ίδια είναι στη φυλακή.
Στην απόφαση για την Εύα Καϊλή αναφέρεται: «Στο πλαίσιο ευρείας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας σχετικά με φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η E.K. εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού τμήματος του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.
Με απόφασή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της Ε.Κ.
Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός 15 ημερών».
000_1.JPG

Η γραμμή υπεράσπισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι της κ. Καϊλή επέμειναν στη γραμμή υπεράσπισης που έχουν ακολουθήσει έως σήμερα, επισημαίνοντας πως είναι αθώα, ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη βαλίτσα και τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της και ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς που είχε στήσει ο Panzeri.

«Βασανιστήρια στην Καϊλή»


Σε καταγγελίες για βασανιστήρια και για μεσαιωνικές συνθήκες προχώρησαν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, η οποία έχει προφυλακιστεί για εμπλοκή στο Qatargate.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας και εν αναμονή της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου για το αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή αν θα αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, ο κ. Δημητρακόπουλος και ο κ. Ριζόπουλος, υποστήριξαν πως η πελάτισσά τους έμεινε στην απομόνωση για 16 ώρες, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ούτε να ζεσταθεί ούτε να περιποιηθεί τον εαυτό της.

«Δεν της επέτρεψαν να κοιμηθεί για 16 ώρες»

«Δεν της επέτρεψαν να κοιμηθεί για 16 ώρες. Και σε αυτό το διάστημα, όπως συμβαίνει με όλες τις γυναίκες μία φορά τον μήνα, είχε πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν ούτε να πλυθεί.
Όλα αυτά σημαίνουν βασανιστήρια, όλα αυτά παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όλα αυτά θυμίζουν Μεσαίωνα. Αυτά μου είπε η κ. Καϊλή να σας μεταφέρω», δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.
«Δεν θα σταματήσω ποτέ να λέω ότι είναι αθώα», εξηγεί σε άλλο σημείο ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Η Εύα Καϊλή δεν είχε ποτέ καμία επαγγελματική συνεργασία με τον κύριο Παντσέρι.
Από το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου η Εύα Καϊλή τέθηκε σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή. Την κρατούσαν επί 16 ώρες σε ένα κελί της αστυνομίας, όχι στη φυλακή, στο κρύο, δεν της έδιναν δεύτερη κουβέρτα, της έπαιρναν το παλτό της, το φως ήταν συνεχώς αναμμένο και δεν της επέτρεπε να κοιμηθεί, είχε περίοδο με πολύ αίμα και δεν της επέτρεπαν να πλυθεί».
«Η Εύα Καϊλή», συνεχίζει ο δικηγόρος, «αντιμετωπίζει κατηγορίες, αλλά υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας. Είμαστε στην Ευρώπη! Αυτές οι συμπεριφορές παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτά τα γεγονότα συνιστούν βασανιστήρια, αυτά τα γεγονότα αντικατοπτρίζουν τον Μεσαίωνα. Ελπίζω σε μια δίκαιη δίκη, είμαστε στην Ευρώπη».
Κλείνοντας, οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή ανέφεραν: «Ζητήσαμε και πάλι την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή με εναλλακτικά μέτρα, όπως το ηλεκτρονικό βραχιόλι ή άλλα παρόμοια μέτρα».

soir.JPG
«Δίνει» κόσμο ο Panzeri

Η «τύχη» της κ. Καϊλή θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και από το τι ακριβώς θα αποκαλύψει ο Antonio Panzeri, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να πέσει στα μαλακά, καθώς προβλέπεται ότι το χειρότερο που μπορεί να του συμβεί – πέρα από τη δήμευση της περιουσίας του που αποκτήθηκε με εγκληματικές ενέργειες και την επιβολή προστίμου 80.000 ευρώ – είναι να εκτίσει ποινή ενός χρόνου είτε στην φυλακή είτε με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».
Εκτιμάται πως ο Panzeri θα «δώσει» πολλούς ακόμα ευρωβουλευτές και πρώην συνεργάτες του που είχαν εμπλοκή στο κύκλωμα.

Είναι έτοιμος να πει την αλήθεια

«Ο Antonio Panzeri είναι έτοιμος να πει όλη την αλήθεια και να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των ερευνών.
Υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με τη Βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σε κατάσταση πραγματικού ψυχολογικού σοκ.
Είναι στη διάθεση των ανακριτών όλη την ημέρα και τη νύχτα για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.
Ελπίζει να μην τύχει τίποτα το οδυνηρό στη σύζυγό του και στην κόρη του» ανέφερε ο δικηγόρος του Panzeri.

Αποκαλύψεις και συλλήψεις

Αποτέλεσμα των αποκαλύψεων Panzeri ήταν οι ιταλικές αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη της φοροτεχνικού του, Monica Rossana Bellini στο Μιλάνο, κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εστάλη στις ιταλικές αρχές από τους Βέλγους εισαγγελείς με τις κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διαφθοράς και εγκληματικής δράσης.
Η σύλληψη της Belllini έγινε στις 17/1 και ήδη κρατείται στις φυλακές του San Vittore ενώ τις επόμενες ημέρες η ιταλική Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημά των Βέλγων δικαστικών για την έκδοση της.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Bellini ήταν μέρος του δικτύου που «ξέπλενε» τα υψηλά χρηματικά ποσά που έφταναν από το Κατάρ και το Μαρόκο ενώ φέρεται να ήταν η λογίστρια και η κόρη του Panzeri, Silvia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης