Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Αύξηση στη σύνταξη θα δει το 94% - Έρχεται σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου

Χατζηδάκης: Αύξηση στη σύνταξη θα δει το 94% - Έρχεται σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική και δίκαιη, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη
Σχετικά Άρθρα
Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της αύξησης κατά 7,75% στις συντάξεις, που θα πληρωθεί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου εντός της εβδομάδας και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, αύξηση θα δει η πλειονότητα των συνταξιούχων.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα δοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Φεβρουάριου, «αύξηση θα πάρουν και εκείνοι που έχουν προσωπική διαφορά, απλώς όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα τη «ροκανίσουν», θα περιορίσουν την προσωπική διαφορά και του χρόνου θα βρεθούν σε ευνοικότερη θέση για να πάρουν αυξήσεις».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «από τους 910.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, οι 515.000 θα βγουν κερδισμένοι και από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. 'Άλλες 260.000 παίρνουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Από αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά, μόνο το 17% δεν θα δει κάποια επίδραση, ενώ το 83% θα έχει αύξηση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο»
«Ένας στους δύο συνταξιούχους θα διαπιστώσει ότι το 2023 θα έχει μία επιπλέον σύνταξη στις τσέπες του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μόνο αυξήσεις στους συνταξιούχους».
Σημειώνεται ότι:
-Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
-Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
-Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.
Υπενθυμίζεται πως την αύξηση του 7,75% θα τη δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.
Πέραν της αύξησης του 7,75%, ήδη δόθηκαν επιπλέον αυξήσεις και οικονομικές ενισχύσεις σε: 912.644 συνταξιούχους λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, 1.206.624 συνταξιούχους μέσω του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 250 ευρώ, 231.655 συνταξιούχους μέσω της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση.
Συμπερασματικά, με τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων:
-Το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους.
-Διπλές αυξήσεις θα δουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι.
-1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβουν τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη.
-Το 83% όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της ενίσχυσης των 250 ευρώ.

Εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός σημείωσε ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα καταγραφεί γρήγορη αποκλιμάκωση, η οποία θα ενταθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
Όπως είπε, «αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων και τώρα, ρίχνουμε τις ίδιες δυνάμεις, οι οποίες θα δουλέψουν με τις ίδιες μεθόδους και στο ζήτημα των επικουρικών».
Ακόμη, σημείωσε ότι προχωρά και η έκδοση των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση και μάλιστα, για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται ο χρόνος απονομής έχει μειωθεί μεσοσταθμικά σε δύο μήνες.
Σχετικά με τα εφάπαξ, ανέφερε ότι έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες στα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα, με εξαίρεση 350 εφάπαξ του Ταμείου Μετάλλου και του Ταμείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και έχουν απομείνει 5.000 εφάπαξ από τον δημόσιο τομέα.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως θα είναι «σημαντική και δίκαιη».
Όπως ανέφερε, «είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό. Δίκαιη λέω γιατί έχω το μυαλό μου στους εργαζομένους και τις ανάγκες τους αλλά και στις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στις επιχειρήσεις. Πρέπει να κρατήσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν της τις ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών υποβάλλεται το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023.
Η σχετική διαβούλευση με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ.) θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου, με την κατάθεση των θέσεών τους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτο επίδομα και το Πάσχα

Κληθείς να απαντήσει εάν θα δοθεί ένα δώρο τύπου Χριστουγέννων και το Πάσχα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «εξαντλούμε πάντα τα δημοσιονομικά περιθώρια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και στο πλαίσιο της ανάγκης η χώρα να προχωρήσει σταθερά. Δεν είμαστε του δώστα όλα. Βλέπουμε πως εξελίσσεται ο προϋπολογισμός, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος και ανάλογα θα κινηθούμε. Αλλά, είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε τώρα».
Πρόσθεσε πως «είμαστε σε προεκλογική περίοδο, επομένως οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν. Η κυβέρνηση αυτή, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις και το 2020, και το 2021 και το 2022. Πρέπει να εκτιμήσουμε ποιος είναι ο δημοσιονομικός χώρος και στη συνέχεια θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, υπεύθυνα και σοβαρά».

Για μειωμένα τιμολόγια ρεύματος ΔΕΗ

Κάνοντας αναφορά στα μειωμένα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «όσο καιρό αυξάνονταν τα τιμολόγια, έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας και έλεγαν ότι αυτές είναι αυξήσεις του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη, επειδή τότε είχα εμπλακεί στη διάσωση της ΔΕΗ. Τώρα, με την ίδια λογική, θα περίμενα να βγουν και να πουν ότι οι μειώσεις αυτές είναι του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη». Σημείωσε πως «είχαμε μία διεθνή ενεργειακή κρίση, τα τιμολόγια στην Ελλάδα παρέμειναν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή την ώρα φαίνεται να υπάρχει μία ομαλοποίηση σχετική με την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Και επειδή έχουμε μία ΔΕΗ κερδοφόρα, μπόρεσε και συνέβαλε περισσότερο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης