Πολιτική

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Κάθε γιουρούσι μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση – Η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Κάθε γιουρούσι μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση – Η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο
«Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Τανάγρα, κατά την τελετή παράδοσης των έργων Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI – Security of Supply and Ιnformation) και του πέμπτου αεροσκάφους F-16 Viper στην Πολεμική Αεροπορία.
«Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός .
«Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα. Και όσοι διαλαλούν ότι ίσως “έρθουν μια νύχτα ξαφνικά”, να ξέρουν πως οι ίδιοι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Και να μάθουν τότε ότι όσο υψώνουν τους τόνους τους, τόσο θα μειώνουν ουσιαστικά την αξιοπιστία τους και ότι κάθε «γιουρούσι» τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του Διεθνούς Δικαίου, των ακμαίων Ενόπλων Δυνάμεων και των ισχυρών συμμαχιών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο, όμως μένει πάντα ανοιχτή στη νομιμότητα, τη λογική, τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ανάγκη επίλυσης των διαφορών μας γνώμονα το διεθνές δίκαιο.
«Και αυτό το δρόμο περιφρουρεί και το αμυντικό μας πρόγραμμα: με τα υπερσύγχρονα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τις καινούριες φρεγάτες που ήδη ναυπηγούνται, τη δρομολόγηση των προγραμμάτων για τις νέες κορβέτες, τα νέα ελικόπτερα Romeo, τον εκσυγχρονισμό των πυραυλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς», συμπλήρωσε.

Οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ


«Με τα αεροσκάφη Viper, τα νέα επίσης αναβαθμισμένα Block 50 και Block 52, αεροσκάφη τα οποία και αυτά έχουν προγραμματιστεί, με τα νέα 24 αεροσκάφη Rafale, τα οποία και θα έχουμε παραλάβει εξ ολοκλήρου εντός του επόμενου έτους, αλλά και με μία μοίρα F-35 αργότερα, καθώς η Ελλάδα επίσημα πια έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτού του σημαντικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ. Σε μία στιγμή, μάλιστα, που οι απειλητικοί γείτονές μας αντί για συμπαραγωγοί, έχουν πια οριστικά αποκλειστεί από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Και αντί να διαθέτουν ανάλογα μαχητικά ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα να εκσυγχρονιστούν, ίσως, κάποτε, τα δικά τους F-16. Είναι μια πλήρης αλλαγή εικόνας που αποτυπώνεται και εδώ στο πεδίο της αεροπορικής βιομηχανίας. Με την ΕΑΒ να έχει αφήσει πίσω της παλιές περιπέτειες και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περαιτέρω, επισήμανε ότι σήμερα «γράφονται δύο εμβληματικά γεγονότα» , λέγοντας πως «το πέμπτο αναβαθμισμένο σε έκδοση viper F-16 είναι έτοιμο να πετάξει από εδώ στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία. Και το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δυο σημαντικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζει η Lockheed Martin, στο πλαίσιο αυτής της μακράς συνεργασίας που έχει με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία».
Για τη συνεργασία της ΕΑΒ με τη Lockheed Martin, σημείωσε πως «μας κάνουν όλους περήφανους», καθώς «επιβεβαιώνουν τη συνέπεια στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας».
«Αιχμή της ΕΑΒ είναι η αναβάθμιση των F-16, αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος των P3 Orion και η συντήρηση των C 130 και των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών», πρόσθεσε.
Έκανε αναφορά και στη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημίων με την ΕΑΒ για την ανάπτυξη των προγραμμάτων κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) όπως ο «Αρχύτας» και ο «Γρύπας».
Η ΕΑΒ «με 700 νέες προσλήψεις, διαθέτει πλέον 2.000 στελέχη με υψηλή εξειδίκευση και νέα συλλογική σύμβαση εργασίας», σημείωσε και πρόσθεσε πως «ξεκινά η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό έως 49%», ξεκαθαρίζοντας πως «το πλειοψηφικό ποσοστό της ΕΑΒ θα παραμένει πάντα στο ελληνικό δημόσιο».
mitsotakis_tanagra.JPG
Η ΕΑΒ σε νέα εποχή

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την απογείωση του F-16 Viper, του πέμπτου αναβαθμισμένου μαχητικού που παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία, επισκέφτηκε τον χώρο όπου γίνονται οι τεχνικές εργασίες στα F-16 Viper και τα P-3 Orion, ενώ ενημερώθηκε για τα δύο νέα κτίρια που εγκαινιάστηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, τη μονάδα χημικών διεργασιών και το υπόστεγο υγρού αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών.
Είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη διευρυμένη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία έχει πλέον ανακάμψει, έχοντας τη σταθερή στήριξη της κυβέρνησης. Η ΕΑΒ κατέγραψε μεγάλη άνοδο στα έσοδα την τελευταία διετία και το 2021 επέστρεψε στην κερδοφορία ύστερα από πολλές ζημιογόνες χρονιές. Η εκτίμηση για το τρέχον έτος προβλέπει υπερδιπλασιασμό των εσόδων σε σύγκριση με το 2020.
Στο πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο της ΕΑΒ περιλαμβάνονται η αναβάθμιση συνολικά 83 μαχητικών F-16 στον τύπο Viper, που θα καταστήσει τα ελληνικά αεροσκάφη τα πιο προηγμένα αυτού του είδους παγκοσμίως, η κατασκευή του πρώτου drone ελληνικού σχεδιασμού, του UAV «Αρχύτας», το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η δημιουργία ενός δεύτερου drone, του «Γρύπα», σε συνεργασία με τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, και η εξαγωγή τμημάτων των αεροσκαφών F-16 και C-130 που παράγονται για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού Lockheed Martin.
Παράλληλα, έχοντας προχωρήσει σε περισσότερες από 700 προσλήψεις την τελευταία διετία, η ΕΑΒ εισέρχεται στον χώρο του διαστήματος, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στη συναρμολόγηση μικροδορυφόρων. Εξελίσσεται ταυτόχρονα σε διεθνές κέντρο αεροναυπηγικής, διευρύνοντας γεωγραφικά το αποτύπωμά της, καθώς έχει αναλάβει εκπαιδευτικά προγράμματα μεγάλης αξίας για αραβικές χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει επενδύσει για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που υπερβαίνουν τα 9.400 τετραγωνικά μέτρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023.

Ομιλία σε κατοίκους του Αυλώνα

«Υλοποιούμε στην πράξη τη δέσμευσή μας η πατρίδα μας να είναι ισχυρή, ασφαλής. Μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία θα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κατοίκους του Αυλώνα που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν καθ' οδόν προς την εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα Βοιωτίας
«Στους ουρανούς πάνω από την Αττική και με βάση την Τανάγρα πετούν ήδη 10 υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale τα οποία απέκτησε η Πολεμική μας Αεροπορία, καθώς υλοποιούμε στην πράξη τη δέσμευσή μας η πατρίδα μας να είναι ισχυρή, ασφαλής. Μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία θα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης  δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κυβερνητικός έργο, στις εκλογές, αλλά και να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μ3.JPG
Πυρά κατά Τσίπρα

Μάλιστα, έκανε λόγο για «δούλεμα από τον κ. Τσίπρα στους συνταξιούχους όταν λέει ότι θα διορθώσει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου που εκείνος ψήφισε».
Όπως ανέφερε, « είδα τον κ. Τσίπρα να περιοδεύει χθες στο Αιγάλεω και να τάζει σε λίγους ηλικιωμένους συνταξιούχους οι οποίοι είχαν μαζευτεί να τον ακούσουν, τι; Ότι θα διορθώσει, λέει, τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου που αυτός ψήφισε. Πόσο δούλεμα άλλο; Πόσο δούλεμα άλλο, για αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν τι πέρασαν τέσσερα χρόνια, τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Και γνωρίζουν και συγκρίνουν σήμερα. Και ξέρουν τι πέρασε η Ελλάδα από το 2015 μέχρι το 2019 και γνωρίζουν ότι αυτή η παράταξη, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, είναι η παράταξη που υλοποίησε τις δεσμεύσεις της να επιστρέψει στη μεσαία τάξη αυτά που σας πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το κάναμε πράξη».

Πού κρύβονται όλοι αυτοί που έκαναν «σημαία» την ιστορία της «μικρής Μαρίας»;

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης , με αφορμή και τις νέες αποκαλύψεις για την σκηνοθετημένη «νεκρή Μαρία» στον Έβρο και τη συγνώμη που δεν ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση, ανέφερε «πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι οποίοι έκαναν σημαία την ιστορία της "μικρής Μαρίας" και διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό; Πού κρύβονται; Αφωνία έπαθαν; Γιατί δεν έχουν το κουράγιο να βγουν τώρα, έστω και τώρα και να πουν: "συγγνώμη, κάναμε λάθος, πέσαμε και εμείς στην παγίδα της παραπληροφόρησης η οποία στήθηκε από την Τουρκία, ότι δήθεν η Ελλάδα σκοτώνει μετανάστες στα σύνορα και υπάρχουν νεκρά παιδιά, τα οποία κάπου είναι θαμμένα, σε κάποια νησίδα στον Έβρο»
« Δεν το κάνουν, φίλες και φίλοι, δεν το κάνουν διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική τους είναι άλλη. Για σκεφτείτε λίγο τι θα συνέβαινε τον Μάρτιο του 2020 αν είχαμε άλλη κυβέρνηση. Δε χρειάζεται να το φανταστείτε πολύ, οι ίδιοι σάς λένε ότι εμείς τον φράχτη δεν τον θέλουμε γιατί παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα» , τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δίπλα σε κάθε πολίτη η κυβέρνηση

Κάνοντας αναφορά στο κυβερνητικό έργο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνάμε, δυσκολίες οι οποίες είναι όλες εισαγόμενες, δυσκολίες οι οποίες ξεκινούν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, όλοι σας γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σταθεί δίπλα σε κάθε Έλληνα πολίτη. Εξουδετερώσαμε στην πράξη τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας».
Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών στο ράφι, τονίζοντας ότι από τον επόμενο μήνα 8 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση στο Market Pass, την ενίσχυση 10% επί των αγορών στα σούπερ μάρκετ.
Πρόσθεσε ότι από το τέλος του μήνα για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Περί εκλογών

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το κομματικά στελέχη να κινητοποιηθούν, ώστε «να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού». «Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας να κάνουμε την Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα, τους Έλληνες πιο αισιόδοξους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε ότι «η ΝΔ δεν χρειάζεται να δώσει διαπιστευτήρια κοινωνικού προοδευτισμού και λαϊκών χαρακτηριστικών», καθώς «είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη της πατρίδας μας».
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα αναγνωρίσει και τις μεγάλες προσπάθειές μας σε δύσκολες συνθήκες, θα αναγνωρίσει το γεγονός ότι κάναμε και λάθη, αλλά με θάρρος τα αναγνωρίσαμε και κοιτάμε να τα διορθώσουμε. Διότι αλάθητος είναι μόνο αυτός ο οποίος δεν κάνει τίποτα. Αλλά κυρίως θα μάς πιστώσει τη συνέπεια λόγων και έργων και θα γνωρίζουν πια οι πολίτες ότι αυτά τα οποία θα σας πούμε για τη δεύτερη τετραετία- και έχουμε πολλά να σάς πούμε καθώς θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές- θα τα υλοποιήσουμε, όπως ακριβώς υλοποιήσαμε αυτά που σάς είπαμε το 2019. Το είπαμε, το κάναμε».
«Κάναμε πολλά και θα κάνουμε ακόμα πολλά περισσότερα. Γιατί έχουμε όραμα και σχέδιο για μία Ελλάδα, η οποία θα είναι πραγματικά ισχυρή, για μία Ελλάδα με λιγότερες ανισότητες, για ένα κράτος το οποίο θα στέκεται πάντα κοντά στους πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Το βράδυ των εκλογών νικητής η ΝΔ

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «το ερώτημα των εκλογών είναι: ποια παράταξη και ποιος Πρωθυπουργός πρέπει να κρατά το τιμόνι της χώρας στους κρίσιμους καιρούς που έχουμε μπροστά μας;».
«Πρέπει να καταλάβουμε ποιο είναι το ζητούμενο στις εκλογές και ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομική ευημερία του τόπου, αν θα συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία που έχουμε χαράξει, με χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες εισφορές, περισσότερες δουλειές, έχουν να κάνουν και με κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας», σημείωσε.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «οι εκλογές είναι γιορτή και είμαι σίγουρος ότι το βράδυ των εκλογών σε αυτή τη μεγάλη γιορτή εμείς θα πανηγυρίζουμε. Ένας νικητής θα υπάρχει και αυτός θα είναι η Νέα Δημοκρατία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης