Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών ...και οικογενειακή υπόθεση: Υπό παρακολούθηση Ντόρα, Κώστας και Αλεξία Μπακογιάννη

Σκάνδαλο υποκλοπών ...και οικογενειακή υπόθεση: Υπό παρακολούθηση Ντόρα, Κώστας και Αλεξία Μπακογιάννη
Στο λίστα παρακολουθήσεων του Predator η οικογένεια της Ντόρας Μπακογιάννη
Σχετικά Άρθρα
Νέο γύρο στο σκάνδαλο των υποκλοπών «σφυρίζουν» οι αποκαλύψεις για παρακολούθηση όλης της οικογένειας της Ντόρας Μπακογιάννη, αδελφής του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ανιψιών του από το Μαξίμου, όπως προαναγγέλλει το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento .
Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας το μέγαρο Μαξίμου φέρεται να είχε φυτέψει το κακόβουλο λογισμικό στα τηλέφωνα της Ντόρας, του Κώστα και της Αλεξίας Μπακογιάννη, και εντοπίστηκε από ιδιωτική εταιρία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η οικογένεια Μπακογιάννη μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές έθεσε υπό εξέταση τα τηλέφωνα της για τον τυχόν εντοπισμό του λογισμικού.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

Τα νέα πρόσωπα προστίθενται στη λίστα της σκανδαλώδους παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη που πυροδότησαν σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής.

Τα δύο πρόσωπα - κλειδιά των παρακολουθήσεων

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος φέρεται να αγόρασε ακίνητο μεγάλης αξίας, πληρώνοντας το 50% με μαύρο χρήμα γεγονός που αποτυπώνεται σε έκθεση της ΕΥΠ που έφερε προ καιρού στο φως η εφημερίδα Documento, χωρίς να στοιχειοθετείται ο λόγος της συγκεκριμένης παρακολούθησης.
Η έκθεση της ΕΥΠ εμφανίζει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να αγοράζει ακίνητο αξίας 1,2 εκ. ευρώ, με τουλάχιστον τα 600.000 ευρώ από αυτά να δίνονται σε «μαύρο» χρήμα.
Η εφημερίδα σχολιάζει στην ηλεκτρονική της έκδοση πως «η επαφή με το υλικό της παρακολούθησης είναι ανατριχιαστική από κάθε άποψη».
Το θέμα παίρνει νέα τροπή καθώς αποκαλύπτεται πως ο Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολουθείτο και από «εξωτερικές πηγές» (σ.σ. ενδεχομένως μέσω Predator;), ενώ φαίνεται να καταρρίπτεται αφήγημα περί λόγων «εθνικής ασφαλείας», για την αιτιολόγηση των παρακολουθήσεων.

Για «επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους και της ακεραιότητας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα συγκυρία είναι προδήλως υποκινούμενη και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα» έκανε λόγο το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωσή του το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023.
«Επειδή, η πρωτοφανής στην ελληνική πολιτική ιστορία επίθεση λάσπης επεκτείνεται σε τεχνηέντως κατασκευασμένα αφηγήματα περί δήθεν περιουσίας του ιδίου ή μελών της οικογένειας του, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η οικονομική κατάσταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ περιγράφεται λεπτομερώς -όπως προβλέπεται- στα “Πόθεν Έσχες” πού έχουν κατατεθεί και στα “Ε9” και είναι στη διάθεση των αρμοδίων.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις των μελών της οικογένειας του« αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:
«Οι δήθεν ισχυρισμοί είναι απολύτως ψεύτικοι, συκοφαντικοί, αναπόδεικτοι και εκτός πάσης πραγματικότητας.
Δεν πρόκειται δε επ’ ουδενί να αλλοιώσουν την σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική ηγεσία και με το ΚΥΣΕΑ.
Ο ΑΓΕΕΘΑ επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός του και συνεχίζει να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντα, που η Πατρίδα τού έχει αναθέσει, πιστός στον όρκο του, στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους», καταλήγει.

Η θέση του Κωστή Χατζηδάκη

Αν και επιβεβαιωμένο θύμα των υποκλοπών, και παρότι η ΕΥΠ που κάνει τις παρακολουθήσεις είναι υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει «πεπεισμένος» ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά δεν έχει καμία σχέση με τη δυσώδη αυτή υπόθεση», δήλωσε από το βήμα της Βουλής (κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός αντέδρασε αμέσως με δύο διαφορετικές αλλά καίριας σημασίας απομακρύνσεις. Αυτή του γγ του πρωθυπουργού και εκείνη του διοικητή της ΕΥΠ. Είναι ένας πρωθυπουργός που έχει επιδείξει σεβασμό για τους θεσμούς. Κυρίως, όμως, στην περίπτωσή μου, και μιλάω ανθρώπινα, είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες, κοινή διαδρομή».
Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «είμαι ο πρώτος που θέλει να διαλευκανθεί αυτή η δυσώδης υπόθεση» και συνέχισε «δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτήν την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μη μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων».

Η ανάρτηση Βενιζέλου στο facebook

Επί του θέματος των παρακολουθήσεων πήρε θέση ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την «ευθυγράμμισή του» όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τις θέσεις του ξεκαθαρίζοντας τι προβλέπει το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 5002/2022, « Το αίτημα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, που αφορά πολιτικά πρόσωπα, υποβάλλεται μόνο από την Ε.Υ.Π. και οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας. Το αίτημα, μαζί με τα στοιχεία που το συνοδεύουν, υποβάλλεται από τον Διοικητή της Ε.Υ.Π. στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να χορηγήσει σχετική άδεια εντός προθεσμίας είκοσι τεσσάρων (24) ωρών. Αν δεν υπάρχει Βουλή, την άδεια του δεύτερου εδαφίου χορηγεί ο Πρόεδρος της τελευταίας Βουλής ή, αν αυτός αρνείται ή δεν υπάρχει, ο Πρωθυπουργός. Αν το αίτημα αφορά στον Πρόεδρο της Βουλής, ή αν δεν υπάρχει Βουλή στον Πρόεδρο της τελευταίας Βουλής, την άδεια χορηγεί ο Πρωθυπουργός. Μόνο εάν χορηγηθεί η άδεια της παρούσας, μπορεί το αίτημα να υποβληθεί στον εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008 για τη συνέχιση της διαδικασίας. Στην περίπτωση της παρούσας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος της τελευταίας Βουλής ή ο Πρωθυπουργός, κατά περίπτωση, δεν τηρεί σχετικό αρχείο.»

Με τη διάταξη αυτή εισάγονται ειδικές αυξημένες εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών πολιτικού προσώπου. Η ουσιαστική αρμοδιότητα ανατίθεται στον Πρόεδρο της Βουλής. Επιπλέον το φάσμα των πολιτικών προσώπων διευρύνεται με την περ. β του άρθρου 3 του ίδιου νόμου.
Η ρύθμιση αυτή δεν σέβεται πλήρως τα άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος, είναι όμως ένα σημαντικό και ευπρόσδεκτο νομοθετικό βήμα. Αυτό ήταν το σχόλιο μου όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο του ν. 5002/2022.
Η κυβέρνηση προσχώρησε στη θέση ότι υπάρχει ειδικό συνταγματικό καθεστώς για τα πολιτικά πρόσωπα, για λόγους προστασίας της δημοκρατίας. Η άδεια του Προέδρου της Βουλής προφανώς θεωρείται από τον νομοθέτη υποκατάστατο της άδειας της Βουλής.
Για μήνες ακούγαμε την πολιτική επιχειρηματολογία ότι «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις», ότι «όλοι είναι ίσοι ενώπιον της ΕΥΠ», ότι «για όλους αποφασίζει ο/η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ακόμη και για την ΠτΔ».
Το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι αντικείμενο αξιολόγησης κάθε επιμελούς αναγνώστη των όσων έχουν γραφτεί για το ζήτημα των υποκλοπών από τον Αύγουστο 2022 έως σήμερα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης