Πολιτική

Οικονόμου: Από 21/2 ανοίγει η πλατφόρμα για το Market pass - Από Τετάρτη το καλάθι της Σαρακοστής, τι αλλάζει

Οικονόμου: Από 21/2 ανοίγει η πλατφόρμα για το Market pass - Από Τετάρτη το καλάθι της Σαρακοστής, τι αλλάζει
«Η ενίσχυση του Market Pass ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων», τόνισε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα
Ανοίγει την Τρίτη 21/2 η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους για το Market Pass, που θα γίνει σε δύο δόσεις, ανάλογα με τον λήγοντα του ΑΜΦ του κάθε δικαιούχου.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας γίνεται ένα 24ωρο νωρίτερα, καθώς αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει την Τετάρτη 22/2.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από αύριο (21/2) και την Τετάρτη 22/ οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις για να λάβουν την ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.
Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών και συγκεκριμένα, οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται επίσης οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
«Η ενίσχυση του Market Pass ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων», συμπλήρωσε.
Έτσι, αύριο, Τρίτη 21/1, θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις οι δικαιούχοι τνω οποίων το ΑΦΜ λήγει από 0 έως 4 , ενώ τη δεύτερη μέρα οι πολίτες των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 5 έως 9. Η υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15/3/2023.
Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορών. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό ενίσχυσης που καταβάλλεται ανέρχεται στο 80% επί του ανωτέρω ύψους.

Για «καλάθι του νοικοκυριού» και καλάθι της Σαρακοστής

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το «καλάθι του νοικοκυριού» από την επόμενη Τετάρτη διευρύνεται κατά 9 κατηγορίες προιόντων, από τις 51 σήμερα θα πάμε στις 60, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή και το «καλάθι της Σαρακοστής».
Παράλληλα, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να αλλάξουν εντός μηνός τα ταμπελάκια στα προιόντα ώστε να αναγράφονται με μεγάλα γράμματα η τιμή ανά μονάδα, λίτρο ή κιλό, ώστε να μην υπάρχει εξαπάτηση του καταναλωτή σε σχέση με ενδεχόμενη αλλαγή της συγκευασίας.
Ακόμη, υπογράμμισε πως εντείνονται οι έλεγχοι για  αισχροκέρδεια και επιβάλλονται πρόστιμα όταν εντοπίζονται παραβάσεις, ενώ έχουν δημιουγηξθεί από την κυβέρνηση εργαλεία όπως το e-Καταναλωτής, μπήκες όριο στο ποσοστό κέρδους, ιδρύθηκε η ΔΙΜΕΑ. 
Υπογράμμισε ότι στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και ούτε είχε επιβληθεί κανένα πρόστιμο, καθώς απουσίαζαν και τα εργαλεία αλλά και οι άνθρωποι που θα στήριζαν τις δραστηριότητες αυτές.
Όπως είπε, «το πρόβλημα της ακρίβειας στα αγαθά είναι παγκόσμιο. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να ρίξουμε λευκή πετσέτα αντίθετα είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
«Σε όλη τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης περιόδου των κρίσεων είμαστε δίπλα στην κοινωνία κι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο και έτσι θα συνεχίσουμε όσο οι κρίσεις επιμένουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επέκταση ψηφιακής κάρτα εργασίας - ΚΥΑ για καλλιτέχνες

Ακόμη, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που επεκτείνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις εταιρίες security, στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου, αλλά και στην ΚΥΑ για τους καλλιτέχνες, τονίζοντας πως λύνεται μια αδικία.
«Ταυτόχρονα μια σημαντική μας προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας και ο σεβασμός του ωραρίου των εργαζομένων», σημείωσε, τονίζοντας ότι ένα σημαντικό εργαλείο είναι στο πλαίσιο αυτό η θέσπιση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που επίσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και διασφαλίζει τη διαφάνεια στους ελέγχους, λειτουργώντας προς όφελος των εργαζομένων αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος.
Υπενθύμισε ότι άνοιξε από την περασμένη Πέμπτη η σχετική πλατφόρμα και οι εργαζόμενοι που τους αφορά μπορούν ψηφιακά να δηλώνουν την ώρα προσέλευσης στη δουλειά τους.
«Η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των αποδοχών με μια σειρά από μέτρα, φοροαπαλλαγές, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές είναι ένας βασικός μας στόχος. Δεν είναι όμως ο μόνος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντική πλευρά είναι οι όροι που δουλεύουν οι άνθρωποι και καθορίζουν την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Κάνοντας αναφορά στην ΚΥΑ για τους καλλιτέχνες, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξηγώντας με ειλικρίνεια, με σαφήνεια τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, εντός του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα το Ενωσιακό Δίκαιο, αλλά και το Εθνικό Πλαίσιο Διαβάθμισης Ακαδημαϊκών Προσόντων τήρησε τη δέσμευσή της, τη δέσμευση που δόθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
«Επαναλαμβάνω πως η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της γι΄ αυτά που μπορούν να γίνουν. Τα υπόλοιπα που αφορούν την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο δημόσιο για θέσεις που δεν έχουν σχέση με την άσκηση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος με τη βαθμίδα ΤΕ, είναι εκτός συνταγματικής τάξης και ακαδημαϊκής διαβάθμισης προσόντων κατά τον Οργανισμό, τον ΕΟΠΕΠ και προκαλούν αρνητικές αντανακλαστικές παρενέργειες σε μια σειρά από κλάδους. Οι λύσεις πρέπει να είναι οριζόντιες και δίκαιες για όλους, όχι εμβαλωματικές και ευνοϊκές για ορισμένους μόνο κλάδους», συμπλήρωσε.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του «Ογκολογικού Κέντρου Μαριάννα Βαρδινογιάννη- Ελπίδα».

Για επίσκεψη Blinken

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Α. Blinken, στην Ελλάδα, μετά την Τουρκία και τις τις θέσεις του για τα F16 στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι αυτή η επίσκεψη είναι εξαιρετικά θετικό γεγονός και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Σημείωσε ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή σκηνή θα είναι στο τραπέζι και οι θέσεις του Blinken είναι γνωστές.
«Η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζει τη σχέση της με τις ΗΠΑ ανάλογα με τις σχέσεις τους με άλλες χώρες. Σταθμίζουμε φυσικά τι γίνεται στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει φροντίσει με την πολιτική της να είναι μια χώρα απολύτως ασφαλής. Οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολλά κεφάλαια μπροστά από αυτά που προσπαθεί να κατοχυρώσει η Τουρκια, αν και όποτε τα κατοχυρώσει», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
Για την συνάντηση το απόγευμα στο Μαξίμου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Οικονόμου είπε πως συζητηθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, οι σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.
Με αφορμή τη συνάντηση την Τρίτη 21/2 του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Α. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πολύ θετικό που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντάται με πολιτειακούς παράγοντες, ενώ σημείωσε ότι η στάση κομμάτων και προσώπων έχει καταγραφεί και είναι γνωστή με τη συμπεριφορά τους στο κοινοβούλιο, καθώς είναι γνωστό ποιοι ψήφισαν τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και ποιοι τις καταψήφισαν.
Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα μας ζητήσουν στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, είπε ότι «η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην άδικη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή και χωρίς μισόλογα στέκεται στο πλευρό του δικαίου, της αξιοπρέπειας. Αυτή η στάση αναγνωρίζεται και σε επίπεδο εταίρων και σε επίπεδο συμμάχων».

Για ρυθμίσεις οφειλών

Κληθείς να απαντήσει εάν μελετάται σχέδιο ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να αγοράσουν τα δάνειά τους από τα funds, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη. Πολιτικές που έχουν αναδείξει αρκετά θετικά αποτελέσματα όπως και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι διμερείς ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της η οποία σύντομα θα ισχύσει, για ένα νέο πλαίσιο δόσεων και πλαίσιο προστασίας για τους πιο ευάλωτους. Δημιουργούμε εργαλεία, όχι για να διαιωνίζεται το πρόβλημα αλλά για να δίνουμε τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών με ιδιαίτερη πρόνοια και προστασία για τους πιο ευάλωτους».
Με αφορμή δήλωση του Κ. Σκρέκα περί ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης και αν υπάρχει ενδιαφέρον από ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι μετρημένες όλες οι κινήσεις της χώρας μας στην αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων, καλά σχεδιασμένες και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Για εκλογές και υποψηφιότητα Σ. Νικολάου

Για το χρόνο των εκλογών και αν είναι τυχαίο που όλα τα νομοθετήματα έρχονται μέχρι τις 10 Μαρτίου, απάντησε πως όσο το κοινοβούλιο είναι ανοικτό η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το χρόνο. «Για το χρόνο των εκλογών δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω. Είναι όλα γνωστά εκτός από την ημερομηνία», πρόσθεσε ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και με αφορμή δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.
Για το ζήτημα με την Σ. Νικολάου και αν ισχύει η υποψηφιότητά της με τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, ο κ. Οικονόμου, αφού σημείωσε πως η πανδημία δεν ήταν πρόσχημα αλλά πραγματικότητα, τόνισε ότι «η κα Νικολάου έχει δώσει τις δικές της εξηγήσεις. Η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι σε εξέλιξη και σταθμίζονται όλα τα δεδομένα που αφορούν τους υποψηφίους. Η κα Νικολάου ισχυρίζεται ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ που ήρθε σε χρόνο ρεκόρ στην κατοχή της εφημερίδας σας, την αδικεί. Θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα. Υποψηφίους ανακηρύσσουν τα πρωτοδικεία».
Για τα περί κυβέρνησης ηττημένων ο κ. Οικονόμου τόνισε πως οι πολίτες με τις εκλογές και τη ψήφο τους διαμορφώνουν τα αποτελέσματα.
«Όσα βλέπουμε και παρακολουθούμε, όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από την άποψη που έχει ο καθένας βλέποντας την πορεία της χώρας, μας επιτρέπει να έχουμε απόλυτη αισιοδοξία ότι η κοινωνία θα επιβραβεύσει την πολιτική μας και στην ενισχυμένη αναλογική θα δώσει στη ΝΔ εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης στερείται θετικής πρότασης και θετικής προοπτικής. Το μόνο τους μέλημα είναι πώς θα εμποδίσουν τη ΝΔ να κυβερνήσει. Η συγκολλητική τους ύλη δεν είναι τίποτα άλλο από το μένος τους για τη ΝΔ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Γι' αυτό και δεν κινούνται στο φως και στο προσκήνιο αλλά στο παρασκήνιο με μυστικές, υπόγειες συναντήσεις. Δεν νομίζω ότι έχουν ελπίδα επιτυχίας στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής, εκεί που οι πολίτες θα συγκρίνουν την αξιοπιστία και τις προτάσεις και θα αποφασίσουν ποια κυβέρνηση και ποια πολιτική είναι ικανή να μας οδηγήσει στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας», είπε.
Σχετικά με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά υπόθεση μη έγκαιρης καταβολής εργοδοτικών εισφορών από εταιρεία στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος ο κ. Μπρατάκος, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως πρόκειται για ρύθμιση από το 2019, η οποία εξυπηρετείται κανονικά , ενώ ο κ. Μπρατάκος έχει παραιτηθεί από τη θέση αυτή από το 2020. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα», πρόσθεσε.

Περί φόβων για μεταναστευτικές ροές από Τουρκία και Συρία

Τέλςο, για τους φόβους για νέο μεταναστευτικό ρεύμα από τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, απάντησε πως η χώρα μας είναι συνεχώς προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, αλλά και πως μέριμνα της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας είναι να ανοικοδομηθεί η περιοχή και οι άνθρωποι να παραμείνουν εκεί.
Για το αν η Ευρώπη κλείνει την πόρτα σε πληγέντες από το σεισμό από τη Συρία, είπε πως και στη Συρία παρέχεται βοήθεια μέσω του διεθνούς μηχανισμού. «Είναι αυτονόητο πως αν υπάρχει θέμα στήριξης των ανθρώπων που θα χρειαστεί να φύγουν, η διεθνής κοινότητα θα πάρει τις αποφάσεις της. Προτεραιότητα όμως είναι να στηριχθούν τα κράτη και κυρίως ο κόσμος για να συνεχιστεί η ζωή εκεί», πρόσθεσε.
Για το θέμα της συνέχισης των ΜΟΕ με την Τουρκία δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν κλείνει ποτέ την πόρτα του διαλόγου και πως υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, προδιαγραφές και προϋποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης