Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ως άλλος Ίκαρος… η Εύα Καϊλή «πέταξε» κοντά στον ήλιο και κατέρρευσε έως τη φυλακή – Τα έργα και οι ημέρες της

Ως άλλος Ίκαρος… η Εύα Καϊλή «πέταξε» κοντά στον ήλιο και κατέρρευσε έως τη φυλακή – Τα έργα και οι ημέρες της
Αφιέρωμα του Politico για την πορεία της Εύας Καϊλή
Την άνοδο και την πτώση της Εύας Καϊλή, ως άλλη... Ίκαρος, που πέταξε μοιραία πολύ κοντά στον ήλιο, περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του σήμερα το Politico, ξεκινώντας μάλιστα από ένα περιστατικό σε επίσημο δείπνο P28 του POLITICO.
Σε εκείνο το δείπνο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ήθελε να βεβαιωθεί ότι θα καθόταν σε ένα τραπέζι υψηλού επιπέδου, γι' αυτό και άσκησε σημαντικές πιέσεις.
Τελικά η Καϊλή κάθισε σε ένα τραπέζι δίπλα στον Επίτροπο της ΕΕ για την απασχόληση, Nicolas Schmit, ακριβώς πίσω από την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Roberta Metsola και τον ισχυρό Επίτροπο της ΕΕ για τη βιομηχανία, Thierry Breton.
Κατά γενική ομολογία, η Καϊλή -μια από τις πιο λαμπερές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής των Βρυξελλών, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και διασημότητα στην πατρίδα της, την Ελλάδα - φάνηκε να απολαμβάνει τη βραδιά, η οποία περιελάμβανε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy και ελάχιστα συγκαλυμμένες παραδοχές από τους Metsola και Breton για την επιθυμία τους να γίνουν πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η προσέγγιση της Καϊλή στο πλάνο των καθισμάτων, επιδιώκοντας την εγγύτητα με την εξουσία, ήταν σύμφωνη με την προσέγγιση που έχει ακολουθήσει κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών στην πολιτική, ξεκινώντας από τα πρώτα της βήματα στην πολιτική ως φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη.
Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη θητεία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι σύντομα θα μπορούσε και εκείνη να έχει μια θέση στην πρώτη σειρά.
Δύο ημέρες αργότερα, βρέθηκε στη φυλακή

Η μυστική επιχείρηση

Σε μια μυστική επιχείρηση που έσπασε την ευγενική βιτρίνα της πολιτικής των Βρυξελλών σαν τούβλο στο γυαλί, η Καϊλή συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία στο πλαίσιο μιας έρευνας για μετρητά έναντι επιρροής στην οποία συμμετείχαν τρεις φερόμενοι ως συνεργοί της.
Από τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού πρώην σοσιαλιστή νομοθέτη Pier Antonio Panzeri και του ίδιου του συντρόφου της Καϊλή, ενός Ιταλού κοινοβουλευτικού βοηθού ονόματι Francesco Giorgi - όλοι κατηγορούμενοι για αποδοχή παράνομων πληρωμών από το Κατάρ και το Μαρόκο με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες - η Καϊλή ήταν μακράν η πιο εμφανής, η πιο υψηλόβαθμη, η πιο πολιτικά φιλόδοξη.
Από εκείνες τις θυελλώδεις ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πάρα πολλές πληροφορίες, όπως οι ισχυρισμοί του Panzeri, που δημοσιεύτηκαν στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ότι πλήρωσε στην Καϊλή 250.000 ευρώ για να υποστηρίξει την προεκλογική της εκστρατεία το 2019.
(Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, χαρακτήρισε το δημοσίευμα της Le Soir "εντελώς ανακριβές" και "αδίστακτα ψέματα" που παρουσίασε ο Panzeri και "χωρίς κανένα στοιχείο, με μοναδικό σκοπό να σώσει τον ίδιο και την οικογένειά του από τη φυλακή").
Αλλά ο ακριβής ρόλος της Καϊλή στο σκάνδαλο παραμένει ασαφής.
Σε αντίθεση με τον Panzeri, δεν έχει ακόμη παραδεχτεί κανένα αδίκημα και παραμένει στη φυλακή περισσότερο από δύο μήνες μετά τη σύλληψή της, με τις δικαστικές αρχές να αρνούνται να της χορηγήσουν άδεια υπό όρους, θεωρώντας ότι αποτελεί κίνδυνο φυγής και ότι θα μπορούσε να αλλοιώσει τα αποδεικτικά στοιχεία.
Οι δικηγόροι της Καϊλή την περιγράφουν ως το αθώο θύμα άλλων υπόπτων στην υπόθεση, δηλαδή των Panzeri και Giorgi, οι οποίοι λένε ότι εκμεταλλεύτηκαν τη θέση και το κύρος της για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους εν αγνοία της.
Το γεγονός ότι η Καϊλή, η οποία έχει μια κόρη 24 μηνών με τον Giorgi, κρατείται εδώ και δύο μήνες με περιορισμένη πρόσβαση στο παιδί ισοδυναμεί με "βασανιστήρια", υποστηρίζουν.
Ωστόσο, το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, είναι σαφές: Ισχυρίζεται ότι ήταν βασικό μέλος της συνωμοσίας, η οποία γνώριζε ότι τα παράνομα αποκτηθέντα μετρητά αποθηκεύονταν στο σπίτι της, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συνεργούς της μετά τη σύλληψη του Giorgi και φλέρταρε τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh Al Marri, ο οποίος αναφέρεται ως πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση.

Το παρελθόν

Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει το υψηλό δημόσιο προφίλ της Καϊλή με τις κατηγορίες εναντίον της, το POLITICO έψαξε βαθιά στο παρελθόν της.
Από το ταπεινό της ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη πόλη της Ελλάδας, στην εθνική πολιτική στην Αθήνα, στη συνέχεια στις Βρυξέλλες και στις μοιραίες εβδομάδες που οδήγησαν στη σύλληψή της, αυτό που προκύπτει είναι το πορτρέτο μιας προσωπικότητας που πάσχιζε ακατάπαυστα για υψηλότερες θέσεις, αδιαφορώντας για την ιδεολογία ή την κομματική πίστη ή για το πού θα πήγαινε τελικά, αρκεί να ανέβαινε.
Μεταξύ άλλων αποκλειστικών λεπτομερειών, το ρεπορτάζ του POLITICO δείχνει πώς η Καϊλή άσκησε πιέσεις και απέκτησε ακαδημαϊκά πτυχία στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα- πώς τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας και της αδελφής της Μανταλένα στις Βρυξέλλες συχνά αλληλοεπικαλύπτονταν- και πώς άσκησε πιέσεις, προσωπικά και δυναμικά, υπέρ του Κατάρ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψής της.
Καθ' όλη τη διάρκεια όλων αυτών, η Καϊλή παρέμεινε εστιασμένη στο brand της ως υπέρμαχος της τεχνολογίας.
Για τους Θεσσαλονικείς που παρακολουθούσαν την υπόθεσή της από μακριά, η ιστορία της φέρνει στο νου μια ελληνική τραγωδία στην οποία ένας λαμπρός πρωταγωνιστής, που παρακινείται από ύβρη να διαπράξει απερίσκεπτες ή αλαζονικές πράξεις, πέφτει χαμηλά από τη μοίρα - ή τη Νέμεση, τη θεά της εκδίκησης

1. Ευοίωνο ξεκίνημα

Για να καταλάβουμε πώς η Καϊλή έφτασε εκεί που βρίσκεται σήμερα, βοηθάει να ταξιδέψουμε πίσω στη Θεσσαλονίκη - την αρχαία μεσογειακή πόλη-λιμάνι όπου μεγάλωσε και ξεκίνησε την πολιτική.
Σε αντίθεση με πολλούς Έλληνες πολιτικούς πρώτης γραμμής, η Καϊλή δεν γεννήθηκε με μεγάλο πλούτο ή πολιτικές διασυνδέσεις.
Ο πατέρας της, ο Αλέξανδρος Καϊλής, έφτασε στη Θεσσαλονίκη στα μέσα της δεκαετίας του 1960 μετά την εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης από την Τουρκία.
Αυτός και η σύζυγός του Μαρία Ιγνατιάδου απέκτησαν την Καϊλή και την αδελφή της, Μανταλένα, ενώ ήταν ακόμη πολύ μικροί.
Σύμφωνα με έναν οικείο που σύχναζε στο σπίτι των γονιών της Καϊλή, η Εύα ήταν σαν κούκλα για εκείνους και τους πανεπιστημιακούς τους φίλους, το πρώτο μωρό της παρέας.
Ενώ έπαιρνε πτυχίο πολιτικού μηχανικού, ο πατέρας της Καϊλή ασχολήθηκε με την πολιτική.
Σύμφωνα με τον πρώην ευρωβουλευτή και συμπολίτη του Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο μεγαλύτερος Καϊλής ξεκίνησε ως ακροδεξιός ακτιβιστής, για να ενταχθεί στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό γινόταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της Ελλάδας.
Ποτέ δεν ήταν παίκτης της πρώτης γραμμής.
Ο Καϊλής εργάστηκε για ή στην τροχιά διαφόρων τοπικών βαρέων βαρών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους τάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ, και του περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Τσοχατζόπουλος εξέτισε αργότερα ποινή φυλάκισης, ενώ ο Ψωμιάδης αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες σε συνεχιζόμενη δίκη για διαφθορά, με τον Καϊλή να χρησιμεύει ως μάρτυρας υπεράσπισής του.
Οι ντόπιοι επισημαίνουν την πολιτική κουλτούρα της Θεσσαλονίκης που αποτελεί φυτώριο για τις πολιτικές μεθόδους της Καϊλή και τις κατηγορίες εναντίον της.
Η πολιτική στη Θεσσαλονίκη - ένα πολιτικό αδελφάκι της πρωτεύουσας - βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις και στη σθεναρή υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της πόλης έναντι της πάντα πρωτεύουσας Αθήνας.
Η εσωστρέφεια γεννά τη διαφθορά, υποστηρίζουν αυτοί οι ντόπιοι - μια κατηγορία που ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, απέρριψε κατηγορηματικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γραφείο του.
"Αυτό" -το γεγονός ότι αρκετά βαριά ονόματα της Θεσσαλονίκης έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα- "δεν έχει να κάνει με το πολιτικό DNA της πόλης", υποστήριξε.
"Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την κεντρική κυβέρνηση [της Ελλάδας] και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".
Το ενδιαφέρον της Εύας Καϊλή για την πολιτική ξεκίνησε από μικρή ηλικία.
Έγινε μέλος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 14 ετών και εξελέγη πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του λυκείου της στα 15 της.
Στη συνέχεια, αφού εγγράφηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, εκλέχτηκε αμέσως πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματός της.
Δεκαετίες αργότερα, αυτή η εκλογική νίκη και ο τρόπος με τον οποίο την απέσπασε, παραμένει χαραγμένη στο μυαλό των ανθρώπων που γνώριζαν την Καϊλή εκείνη την εποχή.
Έχοντας καταφέρει να συσπειρώσει την υποστήριξη πίσω από μια υποψηφιότητα της ΠΑΣΠ (φοιτητική κίνηση του ΠΑΣΟΚ) για πρώτη φορά στο τμήμα της, ήταν μεταξύ των νικητών της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της σχολής, οι νικητές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια πίσω από κλειστές πόρτες για να διαπραγματευτούν ποιος θα γινόταν πρόεδρος του πανεπιστημιακού τμήματος.
Σύμφωνα με έναν καθηγητή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η Καϊλή υποσχέθηκε στα αντίπαλα κόμματα ό,τι ήθελαν υπό έναν όρο: Να αποκτήσει την προεδρία.
Η προσφορά απέδωσε καρπούς.
"Η Εύα ήταν πάνω από όλους", είπε ο καθηγητής, ο οποίος γνώριζε την Καϊλή εκείνη την εποχή και, όπως συμβαίνει συνήθως στα ελληνικά πανεπιστήμια, παρακολουθούσε την πολιτική των φοιτητών.
"Δεν την ενδιέφερε η ιδεολογία- οι υπόλοιποι στο κόμμα απογοητεύτηκαν πολύ".

2. Ένα αστέρι γεννιέται

Ο υπόλοιπος χρόνος της Καϊλή στη Θεσσαλονίκη αναλώθηκε στην πολιτική, κάνοντας παρέα με άλλους ακτιβιστές και φίλους σε ένα καφέ που τότε ονομαζόταν Santé.
Έβαλε υποψηφιότητα για μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και κέρδισε, γινόμενη το νεότερο μέλος του, το 2002.
Το πολυάσχολο πρόγραμμά της δεν άφηνε πολύ χρόνο για τις σπουδές της, σύμφωνα με δύο καθηγητές που εργάζονταν στο πανεπιστήμιο εκείνη την περίοδο.
Και οι δύο είπαν ότι η Καϊλή είχε ζητήσει να απαλλαγεί από την παρακολούθηση μαθημάτων λόγω των πολιτικών της υποχρεώσεων και να της επιτραπεί να περάσει το μάθημα της αρχιτεκτονικής ούτως ή άλλως - ένα αίτημα που και οι δύο είπαν ότι έγινε αθόρυβα δεκτό.
Ο Δημητρακόπουλος, ο δικηγόρος της Καϊλή, απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό.
"Πρόκειται για μια απίστευτη και πρωτοφανή συκοφαντία, η οποία προσβάλλει όχι μόνο την κυρία Εύα Καϊλή αλλά και την αξιοπιστία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Η κυρία Καϊλή πήρε το πτυχίο της στην αρχιτεκτονική σπουδάζοντας και δίνοντας εξετάσεις, όπως όλοι οι φοιτητές στη χώρα μας", ανέφερε.
Ήταν ένα μεγάλο άλμα από το συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στην εθνική σκηνή της Αθήνας, το οποίο η Καϊλή έκανε με την πρώτη ευκαιρία.
Στις εκλογές του 2004, θυμάται ένας τοπικός πολιτικός, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατέβασε μια νεαρή ξανθιά γυναίκα, την Έλενα Ράπτη, για να διεκδικήσει την εκλογή της στη Θεσσαλονίκη.
Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν η Καϊλή, η οποία τελικά κέρδισε.
Αλλά τότε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε να κρατήσει την έδρα στη Θεσσαλονίκη για τον εαυτό του.
Αν και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την έδρα της, η εθνική καριέρα της Καϊλή είχε ξεκινήσει.
Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία επίσημη εμπειρία στη δημοσιογραφία, έγινε μία από τις βασικές παρουσιάστριες ειδήσεων στο μεγαλύτερο τότε κανάλι της Ελλάδας, το MEGA, από το 2004 έως το 2007.
Αποκτώντας εθνικό προφίλ στην τηλεόραση και κάνοντας μεταπτυχιακό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, προετοιμάστηκε για την επόμενη εκλογική της υποψηφιότητα το 2007, την οποία και κέρδισε.
Λίγο αργότερα, η Καϊλή είχε άλλη μια σύγκρουση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, αυτή τη φορά δημόσια.
Για άλλη μια φορά, είχε ζητήσει να την απαλλάξουν από την παρακολούθηση μαθημάτων λόγω των απαιτήσεων της πολιτικής της εργασίας.
Αλλά αυτή τη φορά ο καθηγητής, ο Νίκος Κοτζιάς, δεν ήταν διαλλακτικός.
"Είναι ντροπή να προσπαθεί ένα νέο άτομο να πάρει με αυτόν τον τρόπο ένα πτυχίο, για το οποίο δεν εργάστηκε", έγραψε τότε σε δήλωσή του ο Κοτζιάς.
Σε απάντηση, η Καϊλή ζήτησε από τον πρύτανη του πανεπιστημίου να εξεταστεί από επιτροπή καθηγητών, εξαιρουμένου του Κοτζιά.
Το πανεπιστήμιο αποδέχθηκε την πρόταση.
Τελικά της απονεμήθηκε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης.
Το 2012, η Καϊλή έβαλε ξανά υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο και κέρδισε, αλλά αναγκάστηκε και πάλι να παραιτηθεί από την έδρα της υπέρ του αρχηγού του κόμματος.
Παραγκωνισμένη και πάλι από την εθνική πολιτική, πέρασε στον ιδιωτικό τομέα, συμβουλεύοντας διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και φαρμακευτικές εταιρείες και περνώντας τα βράδια της στα μπουζούκια - τα παραδοσιακά νυχτερινά κέντρα της Ελλάδας - όπου φωτογραφήθηκε με διάφορα βαριά ονόματα της πολιτικής και των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνορώσου δισεκατομμυριούχου και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ιβάν Σαββίδη.
Η Καϊλή ήταν επίσης τακτική θαμώνας στα κλαμπ και τα εστιατόρια της Μυκόνου, της υπερπολυτελούς εξοχικής κατοικίας των εκατομμυριούχων στο Αιγαίο Πέλαγος.
Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα βυθιζόταν σε έναν οικονομικό εφιάλτη λόγω της κρίσης χρέους που προκάλεσε η πολυετής κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος από το ΠΑΣΟΚ.

3. Οι αδελφές Καϊλή στις Βρυξέλλες

Η εκλογή της Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 ήταν το αποκορύφωμα μιας πολυετούς φιλοδοξίας.
Αν και αγαπητή στην Ελλάδα και υποστηριζόμενη από ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είχε αναγκαστεί δύο φορές να κάνει στην άκρη για να εξυπηρετήσει την ηγεσία του κόμματος.
Στις Βρυξέλλες, δεν υπήρχαν τέτοια εμπόδια.
Σε ένα λαμπρό άρθρο εφημερίδας από εκείνη την περίοδο, ένας δημοσιογράφος ακολούθησε τη νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτή καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από την Αθήνα για την πρωτεύουσα της ΕΕ.
"Η Καϊλή μπαίνει στο Smart αυτοκίνητό της, ανοίγει τα παράθυρα, βάζει το αγαπημένο της τραγούδι, το "Don't you worry child [από τους Swedish House Mafia] και τραγουδάει δυνατά το ρεφρέν: "Ο ουρανός έχει σχέδια για σένα"".
Ένας άλλος απολογισμός που κόβει την ανάσα έγραφε: "Ο Θεός έχει ένα καλό ταξίδι. Μετά από 12 χρόνια κομματικών διώξεων, η καλλονή του ελληνικού κοινοβουλίου ετοιμάζεται να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".
Το σχέδιο, όπως αποδείχθηκε, ήταν να την καταστήσει έναν από τους πιο πολυάσχολους και προβεβλημένους νομοθέτες των Βρυξελλών.
Έγινε κορυφαία στις Βρυξέλλες σε θέματα τεχνολογίας, δείχνοντας από νωρίς ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και καταθέτοντας την πρώτη νομοθετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το blockchain, η οποία και εγκρίθηκε.
Στην ερώτηση του 2018 πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τα κρυπτονομίσματα στους απλούς ανθρώπους, απάντησε: "Τα κρυπτονομίσματα είναι σαν τον καιρό, μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη, χωρίς να καταλάβεις τη διαδικασία που κρύβεται από πίσω".
Η Καϊλή πολλαπλασίασε τις παρουσίες της σε επιτροπές, ομιλίες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκδηλώσεις - όχι διαφορετικά από άλλους νομοθέτες της ΕΕ, αλλά με υψηλότερο ρυθμό.
Ένα κλειδί για τον αυξημένο μεταβολισμό της Καϊλή στο σύστημα των Βρυξελλών ήταν η στενή σχέση της με την αδελφή της, Μανταλένα.
Όπως ανέφερε το POLITICO τον Δεκέμβριο, η Μανταλένα δημιούργησε έναν οργανισμό πολλαπλών χρήσεων - τον όμιλο MADE Group - του οποίου η εστίαση συχνά συμπίπτει με την καριέρα της αδελφής της και ο οποίος έλαβε μεγάλα ποσά από την ΕΕ για έργα που, με τη σειρά τους, είχαν την υποστήριξη της Εύας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δράση της Εύας στο Κοινοβούλιο και η επιχειρηματική δραστηριότητα της Μανταλένας ταίριαζαν σχεδόν υπερβολικά καλά.
Σύμφωνα με τον Henri Estramant, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος στο γραφείο της Καϊλή, η Μανταλένα περιέγραφε τον εαυτό της ως "σύμβουλο" της αδελφής της και του ανέθετε τη σύνταξη προτάσεων για το κοινοβουλευτικό έργο της Εύας.
Τα παραδείγματα αλληλοεπικάλυψης προκύπτουν όταν εξετάζει κανείς τα πιλοτικά προγράμματα της Εϋας Καϊλή.
Με την υποβολή πιλοτικών έργων, οι νομοθέτες μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πειραματικές πρωτοβουλίες, όπως βραβεία, εκδηλώσεις και έρευνα.
Μεταξύ 2016 και 2022, η Εύα Καϊλή πήρε έγκριση για όχι λιγότερα από 26 πιλοτικά έργα, τουλάχιστον ένα από τα οποία κατέληξε να ωφελήσει την επιχείρηση της Μανταλένας.
Το πιλοτικό σχέδιο, το οποίο πρότεινε και εγκρίθηκε από την Καϊλή το 2017, ονομαζόταν "Art and the digital" και προέβλεπε 1 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή για πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην τέχνη και την τεχνολογία σε ολόκληρη την ΕΕ.
Δύο υποψήφιοι διεκδίκησαν το έργο, μεταξύ των οποίων μια κοινοπραξία με επικεφαλής την γκαλερί τέχνης Bozar των Βρυξελλών, στην οποία συμμετείχε και η εταιρεία του Μανταλένα, η MADE Group.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Bozar, η Μανταλένα ήταν εκείνη που επικοινώνησε με την γκαλερί το 2018 και "πρότεινε [τον εαυτό της] ως πιθανό εταίρο".
Ένας πρώην υπάλληλος της Bozar, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσε ότι η Μανταλένα φαινόταν "καλά ενημερωμένη και ενήμερη" για το πιλοτικό πρόγραμμα όταν έκανε την πρότασή της.
Ο όμιλος MADE κέρδισε 105.172 ευρώ από τη συμμετοχή του στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της συνεργασίας τους.
Το 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, η Εύα Καϊλή παρουσίασε ένα πιλοτικό έργο για μια εφαρμογή (προϋπολογισμός: 850.000 ευρώ) για την παρακολούθηση των ασυνόδευτων ανηλίκων Ουκρανών.
Η τροπολογία που πρότεινε το πιλοτικό έργο επέμεινε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία της εφαρμογής θα ήταν να βασιστεί σε ένα υφιστάμενο έργο της ΕΕ, το ChildRescue - που αναπτύχθηκε το 2018 για να βοηθήσει στην ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών προσφύγων.
"Μόνο με την αξιοποίηση των υφιστάμενων εργαλείων του ChildRescue, θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη λύση όπως περιγράφεται στην πρόταση με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς ο πόλεμος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ο χρόνος πιέζει", ανέφερε η τροπολογία της Καϊλή.
Έτυχε η MADE Group της Μανταλένας Καϊλή να είναι μεταξύ των εταιρειών που ανέπτυξαν το ChildRescue, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020.
Η Επιτροπή, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για το ουκρανικό.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σχέση αυτή, ο Δημητρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί και τον Μανταλένα, δήλωσε: "Είναι λάθος να δέχεται άδικη επίθεση η αδελφή της Καϊλή.
Απ' όσο γνωρίζω, συμμετείχε στη μη κερδοσκοπική εταιρεία της κοινωνίας των πολιτών MADE Group, η οποία έχει ελεγχθεί επανειλημμένα από τις αρμόδιες αρχές και όλα είναι νόμιμα".

4. Το Κατάρ ήρθε…

Ωστόσο, κανένα εγχείρημα δεν έμελλε να αποδειχθεί τόσο μοιραίο για την Καϊλή όσο η σύνδεσή της με το Κατάρ.
Η Καϊλή είχε ήδη ταξιδέψει στο εμιράτο με τον Giorgi και τον Panzeri το 2020, αλλά αφού έγινε αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2022, άρχισε να σχεδιάζει περισσότερα ταξίδια στον Κόλπο.
Στα τέλη Οκτωβρίου του 2022, βρέθηκε και πάλι στη Ντόχα, όπου εξήρε τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ, μετά από μια επιτυχημένη προσπάθεια να πάρει τη συγκατάθεση της προέδρου του Κοινοβουλίου Metsola για το ταξίδι.
Σύμφωνα με τέσσερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ της Καϊλή και της Metsola, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του POLITICO μέσω αιτημάτων ελευθερίας της πληροφόρησης, η Καϊλή πέρασε μήνες πιέζοντας την Metsola να την αφήσει να πάει στο Κατάρ και το Κουβέιτ.
Η Metsola υπέγραψε το ταξίδι μόλις μία εβδομάδα πριν από την πραγματοποίησή του, αλλά η Hannah Neumann, ευρωβουλευτής των Πρασίνων που προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην Αραβική Χερσόνησο (DARP), όπου η Καϊλή ήταν αναπληρωματικό μέλος, δεν ενημερώθηκε.
Η Neumann δήλωσε ότι το Κατάρ είχε ακυρώσει ένα ταξίδι που είχε κανονιστεί για την αντιπροσωπεία της και ότι εξεπλάγη όταν είδε την Καϊλή να πηγαίνει.
Στο πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εστάλη τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Καϊλή έγραψε στην Metsola: "Είμαι πεπεισμένη ότι το ΕΚ [Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] πρέπει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στον Κόλπο".
Σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Καϊλή ζητούσε τη δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής συνέλευσης μεταξύ των χωρών του Κόλπου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με το Συμβούλιο Συντονισμού του Κόλπου, μια περιφερειακή ομάδα που αποτελείται από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στη Ντόχα, ο Καϊλή συναντήθηκε με όλους, από τον εμίρη του Κατάρ μέχρι τον υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Shura, του νομοθετικού οργάνου του κράτους του Κόλπου.
Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, ο Καϊλή συνάντησε επίσης έναν άνδρα που ονομάζεται Σάκης Μπατσίλας, έναν Έλληνα που ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 και στρατηγικός σύμβουλος στην αρχική υποψηφιότητα το 2010.
Η ίδια έγραψε στο Twitter ότι μίλησε για τις "προοπτικές" που ανοίγονται με την επικείμενη ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση VISA για το Κατάρ.
Δεν ήταν όμως οι μόνες προσπάθειες της Καϊλή για λογαριασμό του Κατάρ.
Κατά την προετοιμασία για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το εμιράτο, υπήρξε μια έντονη δραστηριότητα γύρω από ένα ψήφισμα σχετικά με το ιστορικό του για τα εργασιακά δικαιώματα μετά από μια έρευνα του Guardian που ισχυρίστηκε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους ενώ εργάζονταν σε εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Με το τουρνουά να ξεκινάει στα τέλη Νοεμβρίου, το διακύβευμα ήταν μεγάλο για τη Ντόχα - η αρνητική δημοσιότητα θα μπορούσε να αμαυρώσει την εκσυγχρονιστική εικόνα που θα προωθούσε η υπερπαραγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο Καϊλή και άλλοι νομοθέτες από την κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είχαν υιοθετήσει ευνοϊκή στάση σχετικά με το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του Κόλπου είχε αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της περνώντας μεταρρυθμίσεις.
Όμως δεν θεωρούσαν όλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το Κατάρ άξιζε επαίνους.
Η Lara Wolters, μια Ολλανδή νομοθέτης που ανήκει στην ίδια ομάδα με την Καϊλή, ήταν μία από τις πιο ειλικρινείς επικριτές του Κατάρ.
Πριν από μια ακρόαση στις 14 Νοεμβρίου με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh Al Marri - τον οποίο οι Βέλγοι εισαγγελείς θα ανέφεραν αργότερα ως βασικό πρόσωπο στο σχέδιο "μετρητά έναντι επιρροής" - το γραφείο της Καϊλή προσέγγισε επανειλημμένα τη Wolters για μια συνάντηση.
Όταν το γραφείο της Wolters απέτυχε να ανταποκριθεί στα αιτήματα, η Καϊλή την πλησίασε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου για να πιέσει την υπόθεσή της, σύμφωνα με αξιωματούχο του Κοινοβουλίου με άμεση γνώση που αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Όταν η Wolters σηκώθηκε να μιλήσει κατά τη διάρκεια της ακρόασης, δύο άλλοι ύποπτοι για την υπόθεση, ο σοσιαλιστής νομοθέτης Marc Tarabella και ο σύντροφος της Καϊλή Giorgi, βρίσκονταν στην αίθουσα.
Αφού μίλησε η Wolters, ο Tarabella πήρε το μικρόφωνο επαινώντας το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ.
"Ένιωσα εξαιρετικά άβολα", δήλωσε η Wolters στο POLITICO.
"Υποθέτω ότι συνειδητοποίησα την κλίμακα της αντίδρασης".
Ένας δικηγόρος του Tarabella δήλωσε ότι η παρέμβασή του εκείνη την ημέρα ήταν "απολύτως μετρημένη.
Το μόνο που λέει είναι να σταματήσει να κοιτάζει τα πράγματα πριν από 10 χρόνια".
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο επρόκειτο να ψηφίσει επί του ψηφίσματος.
Ήταν εκείνη τη στιγμή που η Καϊλή εκφώνησε μια ομιλία στην οποία είπε: "Μόνη μου είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας ένα σύστημα χορηγίας εργαζομένων που είναι επιρρεπές στην κατάχρηση και μειώνοντας τον κατώτατο μισθό".
Μετά το πέρας της ομιλίας της, η Καϊλή κατευθύνθηκε προς την Wolters, η οποία καθόταν στο ακροατήριο.
"Η Εύα ήρθε σε μένα και ουσιαστικά προσπάθησε να με εμποδίσει να μιλήσω", δήλωσε η Wolters στο podcast EU Scream τον Φεβρουάριο.
"Συνέχισε να επιμένει στα πράγματα που είπε στην ομιλία της.
Μου είπε, πολύ προσωπικά, γιατί το κάνεις αυτό;".
Απτόητη, η Wolters σηκώθηκε για να εκφωνήσει την ομιλία της, κατακεραυνώνοντας το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ.
Η τελευταία δημόσια πράξη της Καϊλή υπέρ του Κατάρ πριν από τη σύλληψή της έγινε λίγες ημέρες αργότερα.
Το κράτος του Κόλπου είχε ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ για να χορηγήσει στους πολίτες του ταξίδια χωρίς βίζα στο μπλοκ, και η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου επρόκειτο να ψηφίσει μια έκθεση σχετικά με την πρόταση.
Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέλος ή έστω αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής, η Καϊλή εμφανίστηκε και ψήφισε υπέρ της έκθεσης.
Αν και αυτό δεν είναι ενάντια στους κανόνες του Κοινοβουλίου, οι νομοθέτες αναμένεται να ενημερώνουν τους συναδέλφους και τους υπαλλήλους τους για την πρόθεσή τους να προσέλθουν για ψηφοφορία.
Η Καϊλή δεν το είχε κάνει αυτό.
Σύμφωνα με την Gabriele Bischoff, γερμανίδα βουλευτή της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η ψηφοφορία ήταν αρκετή για να σημάνει συναγερμός σε άλλα μέλη του Κοινοβουλίου.
Η ψήφος του Καϊλή στην επιτροπή ήταν "εντελώς αντίθετη με τους κανόνες μας", δήλωσε η Bischoff.
"Υπήρξε ήδη μια γραπτή καταγγελία σχετικά με αυτό και συζητήσεις [μεταξύ των βουλευτών του S&D], για να πούμε, να διευκρινίσουμε τι είχε συμβεί εκεί, ότι αυτό είναι επίσης ενάντια στους εσωτερικούς μας κανόνες και να διερευνήσουμε τι είχε συμβεί εκεί", πρόσθεσε.
Η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο, Iratxe García, κάλεσε την Καϊλή σε συνάντηση στο Στρασβούργο για να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με κάποιον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συμμετείχε στενά στη διαδικασία.
Όμως, πριν προλάβει να γίνει η συνάντηση, η Καϊλή συνελήφθη.
Ερωτηθείς σχετικά με το lobbying της Καϊλή, ο δικηγόρος της δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ ήταν ένας "μεγάλος μύθος, ο οποίος θα καταρριφθεί πλήρως".
"Η κ. Καϊλή δεν είχε καμία εκτελεστική εξουσία, όπως συμβαίνει με όλους τους ευρωβουλευτές", είπε, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

5. Μετρώντας τα χρήματα

Καθώς το σκάνδαλο Qatargate διευρύνεται συνεχώς, εμπλέκοντας και άλλα ονόματα, τα ερωτήματα εξακολουθούν να είναι πολλά σχετικά με την έκταση του ρόλου της Καϊλή.
Η Καϊλή αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, η Καϊλή αγόρασε ένα δεύτερο διαμέρισμα στις Βρυξέλλες σε άγνωστη ημερομηνία, το οποίο ο σύντροφός της, ο Giorgi, βοήθησε "ανεπίσημα" να εξοφληθεί.
Επιπλέον, η Καϊλή και ο Giorgi αγόρασαν τον περασμένο Μάρτιο ένα οικόπεδο 1 εκταρίου στο ελληνικό νησί της Πάρου έναντι 300.000 ευρώ.
Λίγο μετά τη σύλληψή τους, η ελληνική αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δέσμευσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στην ίδια και την οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένου του οικοπέδου, καθώς και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του.
Ερωτηθείς σχετικά με την αγορά του οικοπέδου, ο δικηγόρος της Καϊλή, Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η αγορά του ακινήτου ήταν νόμιμη και τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του προέρχονταν από το κανονικό της εισόδημα.
Η αποφασιστικότητα της Καϊλή να αποκτήσει πλούτο και επαφές υψηλού επιπέδου πηγάζει από ένα αίσθημα ανασφάλειας, σύμφωνα με ένα πρώην μέλος του προσωπικού της στο Κοινοβούλιο.
"Έχει την αίσθηση ότι μεγάλωσε με πολλές στερήσεις, οπότε ήταν πολύ προσεκτική όσον αφορά τα έξοδα", δήλωσε ο υπάλληλος του προσωπικού.
"Ήθελε να έχει σπίτια και πράγματα που θα τη βοηθήσουν να επιβιώσει αν κάτι πάει στραβά".
Κατά τη διάρκεια επιδρομών στις αρχές Δεκεμβρίου, η αστυνομία ανακάλυψε 150.000 ευρώ σε μετρητά από το διαμέρισμα της Καϊλή και μια τσάντα γεμάτη χρήματα που μετέφερε ο πατέρας της.
Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψής της, λίγο μετά τη σύλληψη του συντρόφου της Giorgi, η Καϊλή επικοινώνησε με τον Panzeri και δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Καϊλή είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον πατέρα της από τη φυλακή, δίνοντάς του εντολή να πετάξει τα τηλέφωνα και τα USB memory sticks.
Το POLITICO δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το δημοσίευμα.
Ο δικηγόρος της Καϊλή Δημητρακόπουλος αντέκρουσε τον ισχυρισμό.
"Είναι ανακριβές ότι η Καϊλή χρησιμοποίησε το τηλέφωνο της φυλακής για να δώσει εντολή σε έναν από τους συνεργάτες της να εξαφανίσει τα κινητά τηλέφωνα και ένα USB stick", έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα.
"Αυτή την εβδομάδα η κυρία Καϊλή, συνοδευόμενη από Βέλγο συνάδελφό της, πήγε στο αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών και άκουσε τα ηχητικά στοιχεία της αστυνομίας, όπου δεν εμφανίζεται πουθενά η λέξη USB, ή οτιδήποτε άλλο".

6. Πολιτική οικογένεια

Καθώς η Καϊλή αντέχει στη φυλακή, ο αντίκτυπος της σύλληψής της συνεχίζει να αντηχεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ομάδα της των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και στο ελληνικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ.
Αρκετά μέλη της S&D δήλωσαν ότι το σκάνδαλο, το οποίο εμπλέκει κυρίως νυν και πρώην μέλη της ομάδας, προκάλεσε διάσπαση στις τάξεις της.
Από τη μία πλευρά υπάρχει ένα τμήμα που πιέζει για δημόσιο αυτοέλεγχο, συμπεριλαμβανομένης μιας εσωτερικής έρευνας που θα δημοσιοποιούσε τα ευρήματά της.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν νομοθέτες που υποστηρίζουν ότι τέτοιες αποκαλύψεις θα προκαλούσαν περαιτέρω ζημιά στο πολιτικό κίνημα, το οποίο ήδη δέχεται επιθέσεις από τους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο επίκεντρο της έντονης συζήτησης είναι η ίδια η Καϊλή και το κατά πόσον σχεδίαζε να εγκαταλείψει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ στο οποίο εντάχθηκε στα 14 της χρόνια κατά τη στιγμή της σύλληψής της.
Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον σημερινό αρχηγό του κόμματος και μοναδικό άλλο μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Καϊλή δεν ήταν στέλεχος του κόμματος, αλλά ένας "δούρειος ίππος" για το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας, τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος διέγραψε την Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύλληψή της, επισημαίνει τα σχόλια που έκανε ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο ενός σκανδάλου κατασκοπείας που ταρακούνησε την ελληνική κυβέρνηση ως απόδειξη ότι η πραγματική της πίστη βρισκόταν αλλού.
Η Καϊλή δεν είχε παρευρεθεί σε καμία κομματική εκδήλωση από τον περασμένο Ιούλιο, δήλωσε στο POLITICO τον Δεκέμβριο.
"Η Καϊλή δεν ήταν ποτέ πραγματικά κοντά μας", δήλωσε στο POLITICO ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.
"Πολλοί από εμάς σκεφτόμασταν ότι θα έπρεπε να είχε διαγραφεί και πριν από το σκάνδαλο, αλλά τώρα είναι πολύ αργά για να το πούμε έτσι κι αλλιώς".
Στις υποψίες των συναδέλφων της έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η Καϊλή ήρθε σε ρήξη με την ομάδα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή του γενικού γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου, Alessandro Chiocchetti, ο οποίος προηγουμένως είχε διατελέσει προσωπάρχης του κεντροδεξιού προέδρου της Βουλής, Metsola.
Ενώ η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απείχε από την ψηφοφορία, ο Καϊλή υποστήριξε τον Chiocchetti.
"Ήταν εντελώς εξωφρενικός ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε", δήλωσε η Katarina Barley, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Ελληνίδα νομοθέτης εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία κατά τη στιγμή της σύλληψής της, ο Θανάσης Μπακόλας, Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ, τους απέρριψε ως "ανοησίες".
"Η Καϊλή ήταν κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ", είπε.
Πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε νόημα από πλευράς "πολιτικού timing".
Η δεύτερη θητεία της Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λήγει τον Απρίλιο του 2024.
Η ίδια η Καϊλή δεν έχει ακόμη σχολιάσει.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ένας Βέλγος δικαστής απέρριψε το αίτημά της να αφεθεί ελεύθερη από τη φυλακή με βραχιολάκι στον αστράγαλο, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να επιδιώξει να φύγει από το Βέλγιο ή να επιχειρήσει να αλλοιώσει τα αποδεικτικά στοιχεία.
Παρά τις συχνές δημόσιες δηλώσεις των δικηγόρων της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Βέλγιο, η Ελληνίδα νομοθέτης δεν έχει παραχωρήσει καμία συνέντευξη από τη σύλληψή της στις 9 Δεκεμβρίου.
Οι δικηγόροι της έχουν απορρίψει τα αιτήματα του POLITICO να της μιλήσουν.
Όποια και αν είναι η έκβαση της υπόθεσής της, δεν είναι δεδομένο ότι η πολιτική καριέρα της Καϊλή έχει τελειώσει.
Ο Μπακόλας, γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, δήλωσε ότι η Καϊλή, πριν από τη σύλληψη, είχε προσεγγιστεί από εταιρικά συμφέροντα για θέσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου χάρη στη "σκληρή δουλειά της, την ευφυΐα της και σίγουρα στο γεγονός ότι ήταν πολύ αγαπητή σε όλο το σώμα".
Η Καϊλή παραμένει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι νεωτέρας και η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι επιεικής με τους πολιτικούς που έχουν σπιλωθεί από σκάνδαλα δωροδοκίας.
Στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ελευθεριάδη, η Καϊλή θα είχε καλές πιθανότητες να εκλεγεί δήμαρχος, αν επέλεγε να κατέβει στις επερχόμενες εκλογές.
"Θα ήταν εύκολο για εκείνη να εκλεγεί δήμαρχος.
Ο κόσμος φαίνεται να αγαπάει αυτή τη σικέ προσωπικότητα μερικές φορές, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα ήταν πολύ τοπικό για εκείνη- αν επέστρεφε στην ελληνική πολιτική, θα πήγαινε για κάτι μεγαλύτερο" είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης