Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παραίτηση Ζηλιασκόπουλου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη - Έντονες αντιδράσεις

Παραίτηση Ζηλιασκόπουλου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη - Έντονες αντιδράσεις
Στη θέση του Θ. Ζηλιασκόπουλου στην Ειδική Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα Τέμπη τοποθετείται ο Χρ. Πυργίδης, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σχετικά Άρθρα
«Δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου», αναφέρει σε δήλωση παραίτησής του από την Ειδική Επιτροπή για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ο Θ. Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, της σύστασης επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και των τριών μελών της, έρχεται η παραίτηση του Θ. Ζηλιασκόπουλου, για το όνομα και την τοποθέτηση του οποίου στην επιτροπή αυτή ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων.
Μάλιστα, μετά την παραίτηση Ζηλιασκόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να καταργήσει αμέσως την Επιτροπή και να αφήσει τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους και να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος.
Πάντως, σάλος προκλήθηκε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η τοποθέτησή του Θ. Ζηλιασκόπουλου στην ειδική επιτροπή, αφού πρόκειται για πρόσωπο που διετέλεσε το διάστημα 2010 - 2015 διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που με τη δράση του συνέβαλε στην απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.
Στη θέση του κ. Ζηλιασκόπουλου στην Ειδική Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα Τέμπη τοποθετείται ο Χρ. Πυργίδης, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η παραίτηση - Δήλωση Ζηλιασκόπουλου

«Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής.
Για τον λόγο αυτό, δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ζηλιασκόπουλος το Σάββατο 4/3.

Ερωτηματικά

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα συμμετέχει στην Ειδική Επιτροπή με απόφαση του Γ. Γεραπετρίτη, δημιουργήθηκαν ερωτηματικά για το κατά πόσο το πόρισμα θα μπορούσε θα εξετάσει διαχρονικά τις ευθύνες που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, αφού ο Θ. Ζηλιασκόπουλος έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μάλιστα, σε μια χρονική περίοδο που είχε σημειωθεί μείωση του προσωπικού με απολύσεις στον Οργανισμό, ακυρώθηκαν ή έγιναν ελλιπώς και με προβλήματα έργα υποδομής.
Επί Ζηλιασκόπουλου ο ΟΣΕ προχώρησε σε απενεργοποίηση του Κέντρου Τηλεδιοίκησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), η δημιουργία του οποίου κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο και την ΕΕ 20 εκατ. ευρώ.

Θύελλα αντιδράσεων

Αντιδράσεις προκλήθηκαν  μετά την τοποθέτηση του Θ. Ζηλιασκόπουλου στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη σύσταση της Τριμελούς Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, με το κόμμα να εκφράζει τις ενστάσεις του, αλλά και να καλεί τον πρωθυπουργό να καταργήσει την επιτροπή και να αφήσει τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους και να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «την ώρα που ακόμα η χώρα θρηνεί τους νεκρούς της, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο με τη δήθεν «υπερκομματική» Επιτροπή. Δεν είναι δυνατόν ο ελεγχόμενος να διορίζει τον ελεγκτή του.
Η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να συστήσει μία διορισμένη από τον ίδιον Επιτροπή που θα προκαταλάβει την εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης, αποτελεί ευθεία παρέμβαση στο έργο της, ενέχει προεκλογικές σκοπιμότητες και είναι εξόχως ύποπτη».
«Η απόσυρση του κ. Ζηλιασκόπουλου
από την Επιτροπή, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί «τον κ. Μητσοτάκη να καταργήσει αμέσως την εν λόγω Επιτροπή και να αφήσει τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους και να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος».
Για κοροϊδία και προσβολή έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο τομεάρχης υποδομών και μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
παππασ.JPG
Ακόμη,  η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα μέλη της οποίας ορίζει απολύτως η ελεγχόμενη κυβέρνηση, δεν βοηθά να υπάρξει φως στην υπόθεση και πραγματική διερεύνηση της αλήθειας. Η κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν, δεν πρότεινε καν στα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου να ορίσουν μέλη στην επιτροπή. Ούτε και το να αποδίδει ο πρωθυπουργός τα πάντα στο “ανθρώπινο λάθος” είναι στην κατεύθυνση της διερεύνησης της αλήθειας».
Σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, «για τη διερεύνηση της αλήθειας πρέπει να απαντηθούν πολύ συγκριμένα ερωτήματα, για μία συγκεκριμένη τραγωδία, η οποία συνέβη υπό την ευθύνη της συγκεκριμένης κυβέρνησης».
Για προαποφασισμένο πόρισμα της επιτροπής «εμπειρογνωμόνων» έκανε λόγο από την πλευρά του το ΚΚΕ.
«Η επιτροπή 'εμπειρογνωμόνων', που έστησε η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει ως βασική της αποστολή να 'τεκμηριώσει' το προαποφασισμένο πόρισμα, περιορίζοντάς το σε ένα «ανθρώπινο λάθος» και βγάζοντας λάδι την εγκληματική πολιτική της ιδιωτικοποίησης, του ξεχαρβαλώματος των σιδηροδρόμων και της κερδοφορίας, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα» ανέφερε σε σχόλιό του το ΚΚΕ και επισήμανε καταλήγοντας πως «αυτό είναι ακόμη περισσότερο εμφανές από τη στιγμή που σε αυτή την επιτροπή μετέχουν πρόσωπα που εφάρμοσαν από θέσεις ευθύνης αυτήν την πολιτική.
Ό,τι και να κάνουν, όμως, ο λαός θα μάθει την αλήθεια για αυτό το έγκλημα».
Εν κρυπτώ η «ειδική επιτροπή ειδικών» του Γεραπετρίτη, ανέφερε το ΜέΡΑ25.
«Η πρώτη πράξη του κ. Γεραπετρίτη με το που πρωτοκάθισε στην ένοχη καρέκλα που μόλις είχε αδειάσει ο κ. Καραμανλής, ήταν να αναγγείλει μια εν κρυπτώ αποφασισμένη "ειδική επιτροπή ειδικών" για να ερευνήσει τα αίτια της εν εξελίξει τραγωδίας στα Τέμπη», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.
«Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την επιτροπή του κ. Γεραπετρίτη ως μη νομιμοποιημένη από τη Βουλή, χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, και την αναγνωρίζει ως απλώς ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ της Μητσοτάκης Α.Ε. για να κουκουλώσει την ενοχή της στη σειρά επιλογών που οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα. Προειδοποιητικό δείγμα γραφής της κυβερνητικής μεθόδευσης, είναι ο διορισμός του κ. Ζηλιασκόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει θητεύσει ως αξιωματούχος τεχνοκράτης στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ», ανέφερε και συνέχισε πως «υπενθυμίζουμε ότι η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, με την ιδιότητά της ως μέλος των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών (Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας και Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) αντέδρασε άμεσα στα νέα του δυστυχήματος κάνοντας αίτηση για άμεση σύγκληση εκτάκτων συνεδριάσεων αυτών, με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ ΑΕ, καθώς και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ».
«Η μόνη λύση για να γίνουν όλα αλλιώς είναι η ρήξη με τα συμφέροντα τα οποία η ΝΔ υπηρετεί ακόμα και όταν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές αποκαλύπτεται σε κοινή θέα. Όσοι κυβερνούν με μνημονιακές πολιτικές, κυβερνούν για άλλους», κατέληξε η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Τα 3 μέλη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα στα Τέμπη

Πλέον, μετά την παραίτηση του Ζηλιασκόπουλου, τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, είναι οι:
-Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
-Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.
-Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν», σύμφωνα με την ανακοίνωση Γεραπετρίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης