Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβέρνηση: Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας, περιοδείες και σε αναμονή για τις πιο «ψύχραιμες» δημοσκοπήσεις

Κυβέρνηση: Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας, περιοδείες και σε αναμονή για τις πιο «ψύχραιμες» δημοσκοπήσεις
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει, πλέον, να αλλάξει την ατζέντα της καθημερινότητας θέτοντας στο προσκήνιο θετικά μέτρα όπως ο κατώτατος μισθός
Σε διαδικασία ανασύνταξης μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη.
Ο Πρωθυπουργός βγήκε μπροστά, ανέλαβε τις ευθύνες, δεν έθεσε τα Τέμπη σε θέμα αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι ο «εχθρός είναι το βαθύ κράτος».

Αλλαγή ατζέντας

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει, πλέον, να αλλάξει την ατζέντα της καθημερινότητας θέτοντας στο προσκήνιο θετικά μέτρα όπως ο κατώτατος μισθός ο οποίος ανακοινώνεται σήμερα και αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τον έλληνα πολίτη. Όπως και η καταβολή του επιδόματος για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά αλλά και με μια σειρά από θετικά μέτρα όπως
1. η αυτόματη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, κατάργηση πιστοποιητικών για μεταβιβάσεις,
2. ο εξορθολογισμός επιδομάτων και αποδοχών για ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων,
3. αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων και έναρξη νέων για οφειλές προς Ταμεία, Εφορία, δήμους
4. Παράταση μειωμένου ΦΠΑ, κατάργηση προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις
5. Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2023

Προσεκτική διαχείριση

Παράλληλα, έχει δοθεί η εντολή να γίνεται προσεκτική διαχείριση του θέματος στα πάνελ και στο δημόσιο λόγο - το λεγόμενο damage control - καθώς υπάρχει μία γενική δυσαρέσκεια η οποία μπορεί να πυροδοτηθεί από μία άστοχη δήλωση ή συμπεριφορά κάποιου κυβερνητικού στελέχους.

Πως διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις

Στην κυβέρνηση διαβάζουν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις που βγήκαν λίγες μέρες μετά το δυστύχημα. Αυτό που κρίνεται σημαντικό είναι να δουν την πραγματική εικόνα του εκλογικού σώματος και αυτό θα αποτυπωθεί σε 10-15 μέρες όπου ο θυμός του κόσμου θα έχει μετριαστεί.
Ένα πρώτο συμπέρασμα, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει ελεύθερη πτώση της κυβέρνησης. Οι ψηφοφόροι μπαίνουν στο φάσμα των αναποφάσιστων και της αποχής, ωστόσο δεν πηγαίνουν σε κάποιο άλλο μεγάλο κόμμα εξουσίας θεωρώντας τους πολιτικούς αρχηγούς τους αναξιόπιστες λύσεις. Αυτό το κύμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να το ξανακερδίσει είτε μία θετική ατζέντα που θα ξετυλιχθεί μέσα από την ψήφιση νομοσχεδίων στην Βουλή είτε με την έλευση του Πάσχα όπου ο κόσμος ηρεμεί και ξεκουράζεται. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει τρωθεί το προφίλ του Πρωθυπουργού που υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα θέματα όπως η ανεπάρκεια του κράτους.

Οι πρώτες περιοδείες

Μέχρι το Πάσχα, βέβαια, θα έχει ξετυλιχθεί και ένας νέος προγραμματισμός περιοδειών του Πρωθυπουργού σε Θεσσαλονίκη και Λαμία ενώ αύριο αναμένεται να κάνει την πρώτη του έξοδο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και να επισκεφτεί το Μαρούσι και συγκεκριμένα την πλατεία Κασταλίας για να μιλήσει με τον κόσμο και με στελέχη. Ήδη ο κομματικός μηχανισμός έχει κινητοποιήσει κόσμο ώστε να παραβρεθεί στο Μαρούσι το Σάββατο εκπέμποντας ένα μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας.

Προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής

Εξάλλου, μοιραία η ατζέντα θα αλλάξει και από τις εξελίξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό περιβάλλον. Η κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών και η κρατική βοήθεια στον κολοσσό της Credit Suisse δημιουργεί φόβους στην Ευρωζώνη. Στο πρόγραμμα υπάρχει και μία κρίσιμη Σύνοδος στις 23-24 Μαρτίου η οποία θα εξετάσει και 2 πολύ σημαντικά ζητήματα. Το ζήτημα του χρέους με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά και το ζήτημα της στήριξης των πράσινων επενδύσεων με κρατικές επιδοτήσεις. To σίγουρο είναι ότι ο επόμενος προϋπολογισμός που θα καταρτίσει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα είναι πιο στενά δημοσιονομικός αφού από το 2024 επανέρχεται η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης