Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχεδιάζουν παρέμβαση οι ΗΠΑ, για να στηρίξουν Μητσοτάκη – Λάθος εάν η Standard and Poor’s αναβαθμίσει την Ελλάδα 21/4

Σχεδιάζουν παρέμβαση οι ΗΠΑ, για να στηρίξουν Μητσοτάκη – Λάθος εάν η Standard and Poor’s αναβαθμίσει την Ελλάδα 21/4
Ωστόσο μια αναβάθμιση της Ελλάδος εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και προεκλογικής περιόδου θα είναι ανεπίτρεπτη πέραν από κάθε άποψη.
Η επιχείρηση στήριξης των αμερικανών στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία θα εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους έως τις εκλογές στις 21 Μαίου 2023.
Η έκθεση της Goldman Sachs της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας που έκανε χρυσές δουλειές στην Ελλάδα λόγω των προσωπικών σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Goldman Sachs… δεν ήταν τίποτε λιγότερο από μια προσπάθεια στήριξης… στον ασθμαίνοντα Μητσοτάκη αφού πλέον οι ξένοι οίκοι αναγνωρίζουν… ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία ούτε στον δεύτερο γύρο.
Μάλιστα σπεύδουν να προδικάσουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα συγκυβερνήσουν αγνοώντας την ρήτρα που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι με τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό αποκλείεται συνεργασία.
Αν και τα πολιτικά κόμματα, δεν έχουν υψηλό συντελεστή αξιοπιστίας και εύκολα αλλάζουν απόψεις, εντούτοις, φαίνεται ότι ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να υποστηρίξει τον Μητσοτάκη….

Μάλιστα προϊδεάζουν ότι ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 21 Απριλίου 2023 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα ακόμη και σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα…αφού ήδη βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.
Η επόμενη αξιολόγηση της Standard and Poor’s για την Ελλάδα έχει οριστεί στις 20 Οκτωβρίου 2023.

Ωστόσο μια αναβάθμιση της Ελλάδος εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και προεκλογικής περιόδου θα είναι ανεπίτρεπτη πέραν από κάθε άποψη.
Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s έχει παρελθόν… ανάλογων παρεμβάσεων ωστόσο σε μια περίοδο όπου η αυτοδυναμία είναι ζητούμενο και το πολιτικό ρίσκο τεράστιο θα θεωρηθεί δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση…

Οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να μείνουν έξω από τα προεκλογικά παιχνίδια και μια εκλογική διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί με ισότιμους όρους.
Συν τοις άλλοις δεν δικαιολογείται η Standard and Poor’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade αφού ακόμη διατηρεί τις προοπτικές της οικονομίας σε σταθερές.
Θα μπορούσε να είναι ανεκτό να αναβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές διατηρώντας την βαθμολογία BB+ αμετάβλητη και να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου 2023… θα έχουν τελειώσει οι εκλογές και θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Οποιαδήποτε παρέμβαση των οίκων αξιολόγησης προεκλογικώς η Standard and Poor’s στις 21 Απριλίου 2023 και η Fitch 9 Ιουνίου 2023 θα αξιολογήσουν την Ελλάδα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου θα είναι ανεπίτρεπτη και θα θεωρηθεί εξωθεσμική παρέμβαση.
Θα χάσουν την αξιοπιστία τους, ήδη αμφισβητούνται για την πλειάδα των λαθών στα οποία έχουν υποπέσει οι ξένοι οίκοι επενδυτικής διαβάθμισης.

Το λογικό σενάριο είναι οι οίκοι αξιολόγησης να μείνουν μακριά από το προεκλογικό κλίμα, να σταθμίσουν ποια θα είναι η κυβέρνηση και στις 8 Σεπτεμβρίου ή 20 Οκτωβρίου να αξιολογήσουν εάν η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Οποιοδήποτε άλλο σενάριο πέραν από αυτό θα αποτελέσει εξωθεσμική παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα εν μέσω μιας κρίσιμης προεκλογικής περιόδου.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν αυτό συμβεί, να γυρίσει μπούμερανγκ στον Μητσοτάκη και στην προσπάθεια του να κερδίσει πολιτικούς πόντους γιατί θα διαφανούν υπόγειες διασυνδέσεις μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανικό παράγοντα…
Ήδη βρίσκεται με την λάθος πλευρά της ιστορίας στο Ουκρανικό στηρίζοντας τον χρήστη ναρκωτικών ουσιών Zelensky και ένα παραπαίοντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, πάσχοντα από άνοια, πολεμοχαρή που συντηρεί τον πόλεμο επειδή ελπίζει ότι θα επανεκλεγεί τον Νοέμβριο του 2024... 
Όταν ένας πολιτικός όπως ο Biden ο πρόεδρος των ΗΠΑ παίζει τέτοια παιχνίδια… μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλούν τέτοιες απαράδεκτες πολιτικές στρατηγικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης