Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δεν θα επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο – Πιθανή η επίσκεψη στη Δυτική Θεσσαλονίκη πριν το Πάσχα

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δεν θα επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο – Πιθανή η επίσκεψη στη Δυτική Θεσσαλονίκη πριν το Πάσχα
"Θεωρώ αδιανόητο αυτή τη στιγμή να υπάρχει Έλληνας ευρωβουλευτής ο οποίος να ισχυρίζεται το αντίθετο, να ζητά δηλαδή ο φράχτης αυτός να πληρωθεί ουσιαστικά από τον Έλληνα φορολογούμενο", δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
«Θεωρώ ότι το θέμα το φράχτη στον Έβρο είναι δεδομένο όχι μόνο για τους ακρίτες, αλλά είναι δεδομένο για την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια χώρα, μια κυρίαρχη χώρα, πρέπει να έχει τρόπους να προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Πλην όμως, αυτό το οποίο θεωρούμε δεδομένο δεν ήταν η πολιτική του ελληνικού κράτους μέχρι και το 2019. Μετά, δε, την απόπειρα της μεταναστευτικής εισβολής το Μάρτιο του 2020, κατέστη απολύτως προφανές σε μένα ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αποτρεπτικό εμπόδιο, το οποίο θα υποστηρίξει συνολικά την πολιτική μας για τη φύλαξη των συνόρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ράδιο Θεσσαλονίκη.
Σημείωσε πως «προφανώς ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας. Έχουμε προσλάβει και πολλούς συνοριοφύλακες, οι πιο πολλοί μάλιστα είναι ντόπιοι από τον Έβρο. Έχουμε ενισχύσει τα τεχνολογικά μέσα, ώστε να μπορούμε να επιτηρούμε όλη τη μεθόριο, έχουμε ενισχύσει φυσικά και το Λιμενικό μας για να μπορούμε να επιτηρούμε τα θαλάσσια σύνορα».
Επισήμανε ότι «η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια σειρά από δράσεις γύρω από το προσφυγικό. Το μόνο το οποίο δεν χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή είναι την κατασκευή αυτού καθαυτού του φράχτη. Χρηματοδοτεί, ας πούμε, ηλεκτρονικά μέσα, τεχνολογικό εξοπλισμό. Θα αγωνιστούμε να τους πείσουμε να κάνουν και το τελευταίο βήμα. Αλλά και αν δεν το κάνουν, ο φράχτης αυτός θα κατασκευαστεί από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού».

Για ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «επί της ουσίας αυτό το οποίο κι εμένα μου κάνει εντύπωση είναι γιατί κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης κι όχι μόνο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, να φτάνει στο σημείο η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του κ. Παπαδημούλη, να ζητά επίσημα το έργο αυτό να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους».
Αφού σημείωσε πως γίνεται μια μεγάλη συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χρηματοδοτεί τέτοια τεχνητά εμπόδια», είπε ότι «δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε ακόμα την Επιτροπή να κάνει αυτό το βήμα. Είμαστε κοντά όμως πιστεύω. Και το θεωρώ αδιανόητο αυτή τη στιγμή να υπάρχει Έλληνας ευρωβουλευτής ο οποίος να ισχυρίζεται το αντίθετο, να ζητά δηλαδή ο φράχτης αυτός να πληρωθεί ουσιαστικά από τον Έλληνα φορολογούμενο».
Κληθείς να απαντήσει αν θα γκρεμίσει τον φράχτη ο κ. Τσίπρας αν γίνει κυβερνήτης, ανέφερε πως «δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, γιατί ακούω πολλές διαφορετικές φωνές. Είμαι όμως απολύτως σίγουρος ότι αν δεν γκρεμίσει το κομμάτι του φράχτη που έχει κατασκευαστεί δεν θα επεκτείνει τον φράχτη και δεν θα υλοποιήσει το έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει».

Πιθανή επίσκεψη στη δυτική Θεσσαλονίκη πριν το Πάσχα

Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε ότι είναι πιθανό να επισκεφθεί την δυτική Θεσσαλονίκη πριν το Πάσχα.
Όπως είπε, «δεν θα έρθω μόνο μία φορά στην Θεσσαλονίκη πριν από τις εκλογές. Θα έρθω αρκετές φορές. Είναι πολύ πιθανό να έρθω και πριν από το Πάσχα. Έχω μία εκκρεμότητα, να κάνω μία επίσκεψη στη Δυτική Θεσσαλονίκη και να κάνουμε μία σειρά από πολύ σημαντικές εξαγγελίες που αφορούν μία υποβαθμισμένη πλευρά της πόλης. Ενδεχομένως να μπορέσω να προγραμματίσω μία τέτοια επίσκεψη και πριν το Πάσχα».
Υπογράμμισε δε, ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης «πια ολοκληρώνεται, σε πείσμα όλων όσοι πολέμησαν το έργο αυτό ή εξέφραζαν καχυποψία κατά το πόσο θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να έχει και Μετρό και αρχαία.
Νομίζω ότι τώρα και οι πιο καχύποπτοι έχουν πειστεί πια ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη και ταυτόχρονα θα μπορέσουμε να αναδείξουμε και τον εξαιρετικά πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό, τον οποίον βρήκαμε στη διάρκεια των εργασιών για τη κατασκευή του Μετρό».

Για εκλογές

«Η κυβέρνηση εξήντλησε τη θητεία της», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι «η ακριβής ημερομηνία των εκλογών έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε εκλογές τον Ιούνιο, διότι έχουμε πανελλαδικές εξετάσεις τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε. Κατά συνέπεια επελέγη η 21η Μαΐου, ως η πλέον κατάλληλη ημερομηνία, ουσιαστικά στο τέλος της θητείας μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις εθνικές εκλογές».
Περαιτέρω, ανέφερε πως «η τραγωδία των Τεμπών μας συγκλόνισε όλους. Ανέλαβα από την πρώτη στιγμή, με θάρρος, το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί» και «αυτή ακριβώς η τραγωδία με κάνει ακόμα πιο αποφασισμένο να συγκρουστώ με αυτό το οποίο αποκαλούμε βαθύ κράτος, τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας, του «ωχαδερφισμού», που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα σήμερα μέσα στη δημόσια διοίκηση.
Και αυτή είναι και μια δέσμευση την οποία αναλαμβάνω για τη δεύτερη τετραετία, να πάμε πιο αποφασιστικά, πιο τολμηρά, σπάζοντας ακόμα περισσότερα αβγά και να συγκρουστούμε με αυτές τις νοοτροπίες».
Τέλος, για την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή, είπε «αυτά θα τα πούμε στην ώρα τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης