Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Υποσχεθήκαμε προεκλογικά να τον αυξήσουμε με ρυθμό διπλάσιο της ανάπτυξης, τον αυξήσαμε με τριπλάσιο

Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Υποσχεθήκαμε προεκλογικά να τον αυξήσουμε με ρυθμό διπλάσιο της ανάπτυξης, τον αυξήσαμε με τριπλάσιο
"Συνεπείς με τη δέσμευσή μας προς τον καλλιτεχνικό κόσμο, παραδόθηκε την Παρασκευή η εισήγηση των τριών ομάδων Εργασίας που συγκροτήσαμε -μία για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μία για τον χορό και μία για τη μουσική- με σκοπό την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες και τη διαμόρφωση εθνικού πλαισίου Ωδειακής Εκπαίδευσης", αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης
«Είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα τον αυξήσουμε με ρυθμό διπλάσιο της ανάπτυξης, τελικά τον αυξήσαμε με τριπλάσιο ρυθμό» τον κατώτατο μισθό, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως «είναι μια από τις ελάχιστες φορές που είμαι περήφανος που αθετήσαμε την υπόσχεσή μας».
Ο κ. Μητσοτάκης στην καθιερωμένη Κυριακάτική ανάρτησή του στο facebook κάνει την εβδομαδιαία ανασκόπηση, που είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών στις 21/5, σημειώνοντας πως «το ότι πλησιάζουν σιγά σιγά οι εκλογές όμως δεν σημαίνει πως σταμάτησε το έργο μας, και αυτή την εβδομάδα έχω πολλά να σας πω!».
Ο πρωθυπουργός ξεκινά τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για προσιτή και ποιοτική στέγη για τους νέους, για το οποίο οι αιτήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 3/4
«Από αύριο Δευτέρα λοιπόν, νέοι και νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στις τράπεζες για άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο ώστε να αγοράσουν τη δική τους κατοικία. Χάρη στην επιδότηση του κράτους το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου θα είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο που θα πλήρωναν. Το δάνειο για τρίτεκνους και πολύτεκνους (αλλά και όσους γίνουν τρίτεκνοι και μετά πολύτεκνοι κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου τους) θα είναι εντελώς άτοκο. Ενώ για τους υπόλοιπους δικαιούχους θα είναι μόλις στο ¼ του εμπορικού επιτοκίου.
Οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου σκέλους του προγράμματος «Σπίτι μου» θα είναι περίπου 10.000. Το πρόγραμμα συνολικά έχει προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια και μπορεί μέχρι και να διπλασιαστεί εάν εξαντληθεί το αρχικό ποσό», αναφέρει.
Προσθέτει πως τα επόμενα βήματα είναι: «το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο για 3 χρόνια (ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη σύμβαση με τον Δήμο Γαλατσίου), η κοινωνική αντιπαροχή, αλλά και τα προγράμματα ανακαίνισης ιδιωτικών κατοικιών».
Όπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, «είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, για πολλά χρόνια, ήταν μία χώρα αφιλόξενη για τους νέους της, και δεν τους έδινε τις ευκαιρίες που έπρεπε. Η λύση αυτού του προβλήματος είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους για την επόμενη τετραετία εάν μας εμπιστευτούν και πάλι οι πολίτες. Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών, ειδικά των νέων, πολύ πιο εύκολη και δημιουργική, ώστε να αισθανθούν ξανά ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους».

Παιδεία

«Και επειδή το πρώτο βήμα προς μία δημιουργική, μία καλύτερη ζωή είναι η μόρφωση, θέλω να σας πω μία είδηση που με γέμισε αισιοδοξία. Οι αιτήσεις για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία φέτος ήταν περισσότερες από 20.000, αυξημένες από πέρσι κατά περίπου 2.200! Έχουμε επενδύσει στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, διπλασιάζοντάς τα σε 3 χρόνια από 62 σε 120 (ήταν από τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις) και η ανταπόκριση των πολιτών είναι η καλύτερη απόδειξη πως ο θεσμός αυτός έχει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή. Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν το μεγάλο ενδιαφέρον των οικογενειών να αποκτήσουν τα παιδιά τους ισχυρά εκπαιδευτικά εφόδια», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός..
Συνεχίζει κάνοντας αναφορά στην αρχή του προγράμματος «Βιομηχανικά Διδακτορικά».
Όπως εξηγεί, «είναι ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό/βιομηχανικό χώρο, κάτι που θα έχει πολλά οφέλη για όλους. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: μια εταιρεία που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες και αναζητά έναν νέο τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων της, μπορεί να συνεργαστεί με ένα ΑΕΙ και έναν υποψήφιο διδάκτορα για να πραγματοποιήσει έρευνα πάνω στο αντικείμενο που την ενδιαφέρει. Πρόκειται για μία καινοτομία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συμβάλλει στο να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία τα πτυχία των παιδιών μας και να γίνουν τα δημόσια πανεπιστήμιά μας πιο εξωστρεφή και ανοιχτά στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά».

Για ΑΠΕ

«Ομολογώ όμως ότι δεν ανέφερα τυχαία το παράδειγμα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», συνεχίζει ο πρωθυπουργός και κάνει αναφορά στο παράδειγμα της Χάλκης που δείχνει και στους πιο δύσπιστους τα οφέλη από τη χρήση των ΑΠΕ.
«Στην Χάλκη λοιπόν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάτοικοι ενός δήμου παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και μηδενίζουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Το 34% των ετήσιων τιμολογίων της ΔΕΗ εκδόθηκαν μηδενικά, το 40% κάτω από €100 και το 26%, (στην πλειονότητά τους λογαριασμοί επιχειρήσεων) έως €800.
Πώς έγινε αυτό; Από τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύως 1MW που δημιουργήθηκε στο πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων στο πλαίσιο του προγράμματος GR-Eco Islands. Φορέας διαχείρισης του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι η Ενεργειακή Κοινότητα Χάλκης «Κάλχιον» με μέλη τους κατοίκους του νησιού και με τη συμμετοχή του Δήμου Χάλκης με το 50% στο συνεταιριστικό κεφάλαιο. Στόχος της εθνικής πρωτοβουλίας GR-Eco Islands είναι τα ελληνικά νησιά να γίνουν πρωτοπόρα στην παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον αέρα που διαθέτουν άφθονο και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής», σημειώνει.

Επιθεώρηση Εργασίας

Αλλάζοντας θέμα, κάνει αναφορά σε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα για όλη την κοινωνία – αυτό της προστασίας των εργαζομένων και τους ελέγχους στις επιχειρήσεις για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας.
«Εδώ και λίγες μέρες, οι επιθεωρητές της Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» έχουν πλέον πρόσβαση σε 500 τάμπλετ διασυνδεδεμένα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας και με το αναβαθμισμένο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Ο νέος αυτός τρόπος ελέγχων συνδυάζεται επίσης με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας , ώστε να εντοπίζονται ταχύτερα, πιο αξιόπιστα και αμερόληπτα οι περιοχές και οι κλάδοι με την μεγαλύτερη παραβατικότητα για να ληφθούν μέτρα», προσθέτει.

Για καλλιτέχνες

«Συνεπείς με τη δέσμευσή μας προς τον καλλιτεχνικό κόσμο, παραδόθηκε την Παρασκευή η εισήγηση των τριών ομάδων Εργασίας που συγκροτήσαμε -μία για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μία για τον χορό και μία για τη μουσική- με σκοπό την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες και τη διαμόρφωση εθνικού πλαισίου Ωδειακής Εκπαίδευσης.
Στις διυπουργικές ομάδες, θυμίζω, συμμετείχαν όλα τα συναρμόδια υπουργεία και υπήρξε εκτενής διαβούλευση με τα αντιπροσωπευτικά κλαδικά και σπουδαστικά σωματεία», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
«Μια χώρα όπως η δική μας με την σπουδαία και μακραίωνη ιστορία στο θέατρο, τον χορό και τη μουσική, δεν είναι δυνατόν να μην έχει σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου στις παραστατικές τέχνες», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζει την ψήφιση πριν λίγες μέρες πλαισίου προστασίας στις έως τώρα αδήλωτες και απλήρωτες πρόβες των καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι ο χρόνος πρόβας είναι χρόνος εργασίας, δηλαδή αμείβεται αναλόγως του χρόνου απασχόλησης.
«Ήταν ένα πάγιο αίτημα των εργαζόμενων του κλάδου, αφού η αδήλωτη και ανασφάλιστη πρόβα ήταν ένα διαχρονικό πρόβλημα που καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν είχε ρυθμίσει. Τέλος, λοιπόν, σε άλλη μια εκκρεμότητα από το παρελθόν από μια κυβέρνηση που αποδεικνύει στην πράξη πως τελικά δεν «μισεί» τον πολιτισμό όπως ακούμε από μερικούς», τονίζει.

Για panic button

Περαιτέρω, αναφέρεται στην προστασία των κοριτσιών και γυναικών από μια άλλη σκοπιά που στοχεύει το πρόγραμμα panic button (κουμπί πανικού).
«Σας έχω ξαναμιλήσει γι’ αυτό, τώρα θέλω να σας πω οτι διατέθηκε πλέον αυτή η εφαρμογή σε γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Οι γυναίκες που το έλαβαν έχουν τώρα τη δυνατότητα, πατώντας παρατεταμένα το σχετικό -κρυφό- κουμπί στο κινητό τους τηλέφωνο, να ειδοποιούν αμέσως την Αστυνομία για να παρεμβαίνει οπουδήποτε βρίσκονται. Ευελπιστώ να συμβάλει θετικά και ουσιαστικά στην έγκαιρη αποτροπή περιστατικών βίας. Και μια γυναίκα να σωθεί είναι τεράστιο όφελος», εξηγεί.

Νέες Δομές Ψυχικής Υγείας

«Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» δημιουργούμε 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας. Δυο εξ αυτών που αφορούν την υποστήριξη ασθενών με άνοια, των φροντιστών και των οικογενειών τους εγκαινιάστηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν από μερικές μέρες, ένα στο Νέο Ηράκλειο και ένα στην Άρτα», υπογραμμίζει.
Εξηγεί πως «είναι Κέντρα Ημέρας που προσφέρουν υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης ατόμων που έχουν προβλήματα μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών. Στο Νέο Ηράκλειο δημιουργήθηκε μάλιστα και Κινητή Μονάδα παροχής φροντίδας. Και στις δυο περιπτώσεις σημαντική ήταν η βοήθεια από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών και την πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια.
Ειδικοί επιστήμονες ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τους φροντιστές και το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών που, δυστυχώς, ο αριθμός τους αυξάνεται και στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι νοσούν από άνοια 160.000 άτομα και άλλα 280.000 άτομα έχουν ήπια νοητική διαταραχή που αποτελεί τον προθάλαμο της άνοιας. Αν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή επηρεάζεται η ζωή δύο έως τριών μελών της οικογένειας ως φροντιστές τους, η πάθηση αυτή αφορά άμεσα και έμμεσα περίπου 1 εκατ. Έλληνες».

Για φράχτη στον Έβρο

«Στις προτεραιότητες μας ήταν και θα είναι η ασφάλεια της χώρας. Ήταν μεγάλη επιτυχία της ΕΥΠ σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσει εγκαίρως το τρομοκρατικό δίκτυο που προετοίμαζε επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο – συναγωγή της Αθήνας. Ασφάλεια όμως σημαίνει και θωράκιση των συνόρων. Αυτήν την πολιτική αποτυπώνει ο φράχτης του Έβρου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου που αποτελεί και ανατολικό ευρωπαϊκό σύνορο.
Ο φράχτης με τη σύμβαση που υπεγράφη την Παρασκευή, θα επεκταθεί κατά 35 χιλιόμετρα φθάνοντας συνολικά τα 140 χιλιόμετρα. Με αυτόνομα συστήματα επιτήρησης και με νέα φυλάκια και του Στρατού και της Αστυνομίας. Και με ακόμα περισσότερους συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα αυξηθούν κατά 250, η πλειονότητα των οποίων θα είναι από την περιοχή του Έβρου», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.
Προσθέτει πως «ένας από τους λόγους που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να αποτρέψουμε σε παραπάνω από 250.000 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος ήταν ο φράχτης -όλοι θυμόμαστε τις σκηνές στη μεθόριο το 2020. Αυτό το ακριβό αλλά απαραίτητο έργο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να μην το χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε, αλλά να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Αφήνω στην κρίση σας το πώς κάποιοι μετατρέπουν μια εθνική ανάγκη σε εθνική εξαίρεση».
 mitsotakis_16.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης