Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου για Τζανερίκο: Δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης

Οικονόμου για Τζανερίκο: Δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης
Η θητεία του Χρ. Τζανερίκου έληγε σε δύο μήνες από σήμερα, ανέφερε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα
«Δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης πουθενά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σχετικά με την παραίτηση του Χρ. Τζανερίκου, προσθέτοντας ότι η θητεία του έληγε σε δύο μήνες από σήμερα.
Σχετικά με συνάντηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον Χρ. Τζανερίκο, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης , αλλά και πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας η κυβέρνηση είχε προηγούμενη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου κάτι που είναι θεσμικά επιβεβλημένο.
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τα πολλά λόγια, τις υπεκφυγές και την ασάφεια.
«Είναι υπέρ να αποτραπεί σε εγκληματική οργάνωση υπό τον οποιονδήποτε μανδύα να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία; Ναι ή όχι; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οφείλει να τοποθετηθεί και στη Βουλή και απέναντι στην κοινωνία. Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, φασίστες στις εθνικές εκλογές; Ναι ή όχι; Η ασάφεια, οι υπεκφυγές, τα μεγάλα λόγια δεν βοηθούν. Ίσα ίσα θυμίζουν άλλες σκηνές από το παρελθόν, τότε που δεν βρίσκονταν αίθουσες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά βρισκόταν άκρη για να διαμορφωθούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο. Τώρα, ομόθυμα, το πολιτικό σύστημα οφείλει να υψώσει το ανάστημά του και να αποτρέψει τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές. Να αφήσουν τα μεγάλα λόγια και να απαντήσουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κληθείς να απαντήσει γιατί να μην αποφασίσει ο λαός όπως το 2012, απάντησε ότι το 2012 δεν υπήρχε δικαστική απόφαση για οτιδήποτε και πως η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει τους Θεσμούς απέναντι σε επιβουλή.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση άφησε το θέμα για την τελευταία στιγμή, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι δεν συνέβη αυτό καθώς η διαβούλευση με τα κόμματα άρχισε πριν τα Χριστούγεννα και πριν ανακοινωθούν οι εκλογές έγινε γνωστή η ουσία της τροπολογίας.
«Αυτό που έγινε τώρα, κρίθηκε αναγκαίο για τους λόγους που εξηγήθηκαν», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση γιατί μόνο το Α1 να αποφασίζει με ολομέλεια, απάντησε ότι «δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ζητήματος αυτού, κρίθηκε αναγκαίο».
Ακόμη, για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η κάθοδος του κ. Κανελλόπουλου με άλλο κόμμα, απάντησε πως αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη και πως υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα κόμματος στις εκλογές, ο κ. Οικονόμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε πως «η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη, σε αντίθεση, δυστυχώς, με άλλα κόμματα που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροκομματικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες των επιλογών τους αυτών τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο».
Συμπλήρωσε πως «με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση δημιουργήθηκε επαρκές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία σε εγκληματικές οργανώσεις. Και το πλαίσιο αυτό δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία ως προς τον προσδιορισμό των πραγματικών προθέσεων, αλλά και της πραγματικής ηγεσίας οργανώσεων που με τον μανδύα κομμάτων προσπαθούν να ξεγελάσουν τους θεσμούς και την κοινωνία, επιστρατεύοντας ακόμη και πρώην δικαστικούς ως επικεφαλής αυτών των εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα πολιτικού κόμματος».
Τόνισε ότι «η πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας είναι απολύτως στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων, κορυφαία των οποίων είναι η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και η απόκρουση κάθε τυχόν επιβουλής της».
Εξήγησε ότι «για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία που περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση. Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν.
Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα με αυτήν την πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή -όποια και να είναι- να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.
Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται και που προβλέπονται από τη ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί και επίσης δεν επηρεάζεται σε τίποτα η σύνθεση του Α1 Τμήματος, η οποία είναι έτσι και αλλιώς δεδομένη».
Χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα «ακατανόητη και επικίνδυνη» κια πρόσθεσε πως «επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης