Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Βόμβα» Τζανερίκου: Ζήτησαν αποκλεισμό του κόμματος «Έλληνες» με αντάλλαγμα κάποια θέση - «Αν επιμείνουν θα δώσω όνομα»

«Βόμβα» Τζανερίκου: Ζήτησαν αποκλεισμό του κόμματος «Έλληνες» με αντάλλαγμα κάποια θέση - «Αν επιμείνουν θα δώσω όνομα»
Σε ερώτηση πώς έγινε η παρέμβαση του Ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, o πρώην Αντιπρόεδρος απήντησε: «Ποτέ δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο που έγινε. Αλλά ο Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τον γνωρίζει»
Σχετικά Άρθρα
(Upd 3) Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος προχώρησε σε νέες, συγκλονιστικές αποκαλύψεις γύρω από το παρασκήνιο της προσπάθειας αποκλεισμού του κόμματος «Έλληνες» από την κυβέρνηση με αφορμή τον Ηλία Κασιδιάρη.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι εκτός από τον κ. Γεραπετρίτη τον προσέγγισε και δεύτερος ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας προσφέροντας μάλιστα... ανταλλάγματα αν τους διευκόλυνε στο «μπλόκο» Κασιδιάρη.
Η συνταγματική εκτροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται πως δεν γνωρίζει όρια μετά και την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες (11/4) στη Βουλή με την υπογραφή ΝΔ, την οποία ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ.
Η νέα τοποθέτηση του ανώτατου δικαστή προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά από την Νέα Δημοκρατία να αποκαλύψει ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που φέρεται να προχώρησε στην... πλάγια προσέγγιση Τζανερίκου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δήλωση του διέψευσε (όπως ήταν φυσικό) την καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας, ωστόσο ο κ. Τζανερίκος σε νέες δηλώσεις του υπερ-αμύνθηκε της καταγγελίας λέγοντας μάλιστα πως θα αποκαλύψει το όνομα του κυβερνητικού που τον προσέγγισε... αν δεν το κάνει ο ίδιος.

Οι δηλώσεις Τζανερίκου

Όπως είπε συγκεκριμένα ο Αρεοπαγίτης:
«Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!»
Σε ερώτηση πώς έγινε η παρέμβαση του Ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, o πρώην Αντιπρόεδρος απήντησε:
«Ποτέ δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο που έγινε. Αλλά ο Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τον γνωρίζει» δήλωσε στο ieidiseis.gr.

Για την παραίτηση του

Και συμπλήρωσε ο κ. Τζανερίκος:
«Όσο για την παραίτηση μου, αυτή δεν έγινε συνεπεία πιέσεων, που ασκήθηκαν μετά τη δήλωσή μου, όπως ακούστηκε.
Αλλά όταν έκανα τη δήλωσή μου ήταν Κυριακή και θεώρησα ότι, δεν είναι πρέπον, πριν υποβάλλω επίσημα την παραίτησή μου, να την ανακοινώσω δημόσια.
Γι΄ αυτό την ανακοίνωσα τη Δευτέρα το πρωί, αφού προηγουμένως την υπέβαλα επίσημα.
Στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας υπέβαλα την παραίτησή μου και υπάρχει πρωτόκολλο γι΄ αυτό».
Ενώ κατέληξε:
«Δεν θα προέβαινα στην πρώτη δήλωσή μου, την Κυριακή, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι κυβερνητικές παρεμβάσεις».
Σε δεύτερη συνέντευξη του στο dikastiko.gr πρόσθεσε επίσης: 

«Δεν είπα ούτε αν διαφωνώ ούτε αν συμφωνώ
. Προφανώς λοιπόν επειδή δεν αποκόμισε κάτι από εμένα, αποφασίστηκε εν συνεχεία να έρθει η συμπληρωματική τροπολογία που μου αφαιρούσε το δικαίωμα να επιλέξω το πενταμελές συμβούλιο.
Το οποίο συμβούλιο έκρινε τα πάντα στη διαδρομή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, όπως π.χ την περίπτωση της Χρυσής Αυγής με την υπ΄αριθμόν 65/2014 υπό την προεδρία του κ. Χρυσικού. 
Ουδέποτε αμφισβητήθηκε.
Και ξαφνικά, ενώ την Παρασκευή ζητούσαν τη γνώμη μου, χωρίς να ενημερωθώ (εφόσον γίνεται λόγος για θεσμική συνάντηση, όταν βέβαια θεσμικά αρμόδιος ως πολιτικός προϊστάμενος είναι μόνον ο Υπουργός Δικαιοσύνης) ως επικεφαλής του αρμόδιου Α1 τμήματος έρχεται αυτή η τροπολογία όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης, την επόμενη Πέμπτη.
Αν είχαν σκοπό να τη φέρουν γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. υπουργός για όλα εκείνη την ημέρα;»

Ερώτηση: Είχατε άλλη όχληση;

Ναι, πριν γίνει γνωστή η νέα τροπολογία μου ζητήθηκε σε επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο «να βοηθήσω και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές με την αφυπηρέτηση».

Διαψεύδει τον Τζανερίκο ο Οικονόμου: Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη

Σε ερωτήσεις σχετικά με τη δήλωση Τζανερίκου για παρεμβάσεις κυβερνητκών παραγόντων στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Το σοβαρό είναι να καταλάβουμε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα από το Σύνταγμα και να μην παζαρεύει την αξιακή της αρχή να προστατεύσει τη δημοκρατία από οποιοδήποτε τέχνασμα έχουν εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές».
Σε επόμενη ερώτηση περί συνάντησης Τζανερίκου – Γεραπετρίτη ο κ. Οικονόμου επανέλαβε την παραπάνω διάψευση.

Μετά την διάψευση Οικονόμου, ο δικαστικός προχώρησε σε νέες δηλώσεις:

Ο Ανώτατος Δικαστής υπερ αμύνθηκε των δηλώσεων του μετά την τοποθέτηση Οικονόμου:

«Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιόν Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην "επαφή" μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω πω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!»
Και κατέληξε ο κ. Τζανερίκος:
«Γιατί πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου και το κύρος της Δικαιοσύνης.
Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από μένα.
Γιατί εγώ δεν τα ξέρω όλα, ούτε μου τα είπανε».

Η δήλωση Κανελλόπουλου

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του κ.Τζανερίκου, ο πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος των ΕΛΛΗΝΩΝ κ.Αναστάσιος Κανελλόπουλος προέβη στην κάτωθι ανακοίνωση:
Η ψυχή της Κοινής Γνώμης συγκλονίζεται με όσα πρωτάκουστα συμβαίνουν στη χώρα μας.
Ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κύριος Χρ. Τζανερίκος καταγγέλλει δημοσίως «ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα», ότι επιχείρησε να τον δωροδοκήσει, υποσχόμενος σ’ αυτόν ωφελήματα, αν υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, «βοηθήσει στον αποκλεισμό του Εθνικού Κόμματος – Έλληνες» από τις προσεχείς εκλογές.
Η φοβερή αυτή καταγγελία συνιστά την κακουργηματική πράξη της απόπειρας δωροδοκίας δικαστού, η οποία τιμωρείται με κάθειρξη.
Μετά από αυτήν την καταγγελία, πρώτον, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία ώρα στην εξουσία,
Δεύτερον, δεν παρέχει καμία εγγύηση διεξαγωγής τιμίων και αδιάβλητων εκλογών
Τρίτον, ο Λαός αντιλαμβάνεται τώρα, πλέον, τον λόγο που ο κύριος Μητσοτάκης, υποστηριζόμενος από το σύνολο των πάσης φύσεως συστημικών μέσων ενημερώσεως, θέλει να αποκλείσει το Κόμμα μας, από τη συμμετοχή του στις προσεχείς εκλογές
Και, τέταρτον, ο Λαός περιμένει από τα Κόμματα της Αντιπολιτεύσεως να του πουν, εάν αμέσως μετά τις εκλογές, θα κινηθεί η διαδικασία παραπομπής του «ανωτάτου Κυβερνητικού παράγοντος», στο ειδικό Δικαστήριο.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για καταγγελία Τζανερίκου: Να απαντήσει ο Μητσοτάκης ποιος είναι - Μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;

Μετά τις νέες αποκαλύψεις του έκανε ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πει ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους «καφέδες» του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα. Αυτά καταγγέλλει σήμερα στο iEidiseis.gr ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Τζανερίκος».
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί; «προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές, όλων των κομμάτων, και του κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη αλλά υπέβαλε την παραίτησή του την Δευτέρα 10/4 μετά την ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης επί του θέματος που καταστρατηγεί το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών οι οποίοι θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.
Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, η οποία παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.

Η ψηφοφορία στη Βουλή

Πέρασε από τη Βουλή (11/4) η νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιδιώξει να μπλοκάρει την κάθοδο του εθνικού κόμματος «Έλληνες» στις εκλογές η κυβέρνηση, εντείνοντας τις κατάφωρα αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της στην πολιτική ζωή.
Η τροπολογία με την οποία συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από όλους τους ανώτατους δικαστικούς που συνθέτουν το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνο από μια πενταμελής Επιτροπή του, ψηφίσθηκε με τη θετική ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας. ΚΚΕ , Ελληνική Λύση και Μέρα 25 την καταψήφισαν.
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Πρόκειται για το τελευταίο σχέδιο νόμου μέχρι την διακοπή της Ολομέλειας για το Πάσχα και του προγραμματισμένου Κυβερνητικού νομοθετικού έργου της ΙΗ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Με αυτό το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται το κοινοβουλευτικό έργο αυτής της Βουλής, καθώς θα ακολουθήσουν μετά το Πάσχα οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και η Βουλή θα κλείσει.
Το σχέδιο νόμου επί της Αρχής ψηφίσθηκε από τη ΝΔ.

Σεβαστίδης: Πρόχειρο νομοθέτημα, η κυβέρνηση βιάστηκε

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Χριστόφορος Σεβαστίδης μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
«Θα ήταν πολύ εύκολο να απαλλαγεί η κοινωνία μια για πάντα από τον ναζισμό αν ήταν θέμα ψήφισης ενός νόμου η έκδοση μιας δικαστικής απόφασης. Δυστυχώς, όμως, όταν δεν εξαλείφονται οι κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που γεννούν το “τέρας”, η νομοθέτηση διατάξεων αμφίβολης συνταγματικότητας ενισχύει την ιδεολογική του επικράτηση τελικά» δήλωσε ο κ. Σεβαστίδης.
Αναφερόμενος στην τροπολογία – μπλόκο που υπερψηφίστηκε για το κόμμα Έλληνες, καθώς και στη σύνθεση του Αρείου Πάγου τόνισε: «Το Α1 Τμήμα που είναι αρμόδιο για τις εκλογές είναι ενδεκαμελές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, οι συνθέσεις των τμημάτων που κρίνουν τις υποθέσεις είναι πάντα πενταμελής, που σημαίνει ότι ο πρόεδρος του κάθε τμήματος ορίζει για κάθε υπόθεση πέντε δικαστές που σκέπτονται και αποφασίζουν. Ποτέ δεν προβλέπονταν, μέχρι τώρα, η συμμετοχή του συνόλου του τμήματος των έντεκα σε μια υπόθεση. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση, παραμονές των εκλογών, και εισάγει μια ρύθμιση που αλλάζει τη σύνθεση του δικαστικού σχηματισμού που θα κρίνει, δείχνοντας πρώτα απ όλα φανερή δυσπιστία στο τμήμα του Αρείου Πάγου. Το ίδιο τμήμα που επί δεκαετίες ήταν αρμόδιο για τον έλεγχο των τυπικών προϋποθέσεων ως προς τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές».
Αναφορικά με το επιχείρημα του υπουργείου Εσωτερικών ό,τι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνει καλύτερα από τους πέντε δικαστές, το χαρακτήρισε «ψευδές».
«Η ορθότητα και η αντικειμενικότητα μιας δικαστικής απόφασης δεν αποτελεί συνάρτηση τόσο πολύ του αριθμού των δικαστών που συμμετέχουν στη σύνθεση, αλλά καθορίζεται πρωτίστως από την τήρηση της συνταγματικής αρχής, του φυσικού δικαστή, δηλαδή της σύνθεσης -αν είναι πολυμελής σύνθεση- που καθορίζεται εκ των προτέρων.
«Η δική μας ανακοίνωση, της μειοψηφίας ήταν εντελώς διαφορετική. Αναφερθήκαμε σε δικαιοκρατικό ολίσθημα με θύμα τη δικαιοσύνη για την τροπολογία», πρόσθεσε.
Ο κ. Σεβαστίδης συμπλήρωσε ότι έτυχε το Α1 (τμήμα) να αποτελείται από περιττό αριθμό δικαστών, έντεκα δηλαδή λέγοντας ότι υπάρχουν τμήματα στον Άρειο Πάγο, που σε πλήρη σύνθεση έχουν ζυγό αριθμό.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει η διπλή ψήφος του προέδρου του δικαστηρίου καθώς «ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων ορίζει πενταμελείς συνθέσεις και βιάστηκε χθες ο νομοθέτης να ψηφίσει μια τροπολογία».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα υπάρξουν αγωγές στα δικαστήρια σε περίπτωση που απαγορευθεί στο κόμμα Έλληνες να κατέλθει στις εκλογές απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. «Δεν μπορώ να κρίνω εγώ αν θα υπάρχουν προβλήματα. Θεωρώ ότι είναι πρόχειρη η νομοθέτηση» είπε ο κ. Σεβαστίδης για να προσθέσει στη συνέχει ότι η Βουλή, σε χρόνο προγενέστερο των εκλογών, θα μπορούσε να αλλάξει τη νομοθεσία και τον αριθμό των δικαστών για να μη δημιουργείται καμία υπόνοια ότι η ρύθμιση είναι φωτογραφική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης