Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στροφή Μαξίμου για κυβέρνηση 22/5 - Το «φάντασμα» Κασιδιάρη, το ΕΑΝ, το αντιΝΔ μέτωπο και το φλερτ Τσίπρα - Βαρουφάκη

Στροφή Μαξίμου για κυβέρνηση 22/5 - Το «φάντασμα» Κασιδιάρη, το ΕΑΝ, το αντιΝΔ μέτωπο και το φλερτ Τσίπρα - Βαρουφάκη
Το κόμμα ΕΑΝ του Αναστάσιου Καννελόπουλου δημιουργεί έναν εν δυνάμει βραχνά για την Νέα Δημοκρατία
Μπορεί να κόπηκε το κόμμα Κασιδιάρη από τον Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, όμως ακόμα υπάρχει αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για το τι θα γίνει αργότερα, κυρίως, ως προς το θέμα του κόμματος ΕΑΝ που εν τέλει πέρασε από τον Άρειο Πάγο και μπορεί να συμμετάσχει κανονικά στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Στο πρωθυπουργικό μέγαρο θεωρούν ότι το κόμμα ΕΑΝ του Αναστάσιου Καννελόπουλου δημιουργεί έναν εν δυνάμει βραχνά για την Νέα Δημοκρατία καθώς μπορεί να στηριχθεί από τους οπαδούς του Ηλία Κασιδιάρη είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο και να επιτευχθεί είσοδος του κόμματος στην Βουλή.

1 στους 4 ψηφοφόρους των «Ελλήνων» πάει στο ΕΑΝ

Δημοσκόπηση της Prorata για το ΑtticaTv δείχνει ότι 1 στους 4 ψηφοφόρους του κόμματος «Ελληνες» θα στραφεί στο κόμμα ΕΑΝ. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη καθοδήγηση. Αυτό τρομάζει την Πειραιώς και τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ επίσημα ενώ χαιρέτησε την απόφαση του Άρειου Πάγου για το κόψιμο Κασιδιάρη εξέφρασε την ανησυχία του για την κάθοδο του κόμματος ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου και τόνισε ότι εάν είχε κατατεθεί η βερσιόν του ΠΑΣΟΚ τότε θα είχε κοπεί και το κόμμα Κανελλόπουλου.

Σίγουρος ο Καρατζαφέρης για είσοδο του ΕΑΝ στην Βουλή

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους πιο παλιούς στο χώρο της Δεξιάς, ο Γιώργος Καρατζαφέρης που έχει υποστηρίξει ανοικτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο άκουσμα της είδησης της καθόδου του ΕΑΝ στις εκλογές υποστήριξε ότι θα μπει στην Βουλή τόσο την πρώτη Κυριακή αλλά και στη δεύτερη Κυριακή. Όμως, όπως λένε κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με το παρόντα νόμο δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για να κοπεί από τον Άρειο Πάγο. Το ίδιο υποστήριξαν και μία σειρά συνταγματολόγοι, όπως ο κ. Τσιριγώτης που είπε ότι ορθά δεν κόπηκε το κόμμα ΕΑΝ αφού δεν εμπίπτει στους περιορισμούς του νόμου Βορίδη.

Ο φόβος για 7ο κόμμα στην Βουλή υπάρχει ακόμα

Ωστόσο, είναι προφανές ότι το ΕΑΝ μπορεί να γίνει το κόμμα «Δούρειος Ίππος» για να μπει και 7ο κόμμα στην Βουλή.
Και να δυσκολέψει, έτσι, την υπόθεση αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος παραδέχτηκε εχθές ότι θα παρακολουθούνται οι κινήσεις του ΕΑΝ και αν διαπιστωθεί στην επιχειρηματολογία ομοιότητες με αυτές του κόμματος Κασιδιάρη θα υποβληθούν και νέα υπομνήματα στον Άρειο Πάγο.
Όχι, βέβαια, γι’ αυτές τις εκλογές αλλά για τις δεύτερες και εφόσον προκύψουν.

Η πανστρατιά δεξιών κομμάτων και η προετοιμασία τους για τις δεύτερες εκλογές

Το παραπάνω συνδυαστικά με την πανστρατιά των δεξιών κομμάτων που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Βελόπουλος – το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε εσωστρέφεια - δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον στο οποίο μπορεί η ΝΔ να κινηθεί.
Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει τις επιλογές της.
Κινήθηκε με σαφή κεντρώα κατεύθυνση στο Επικρατείας προσπαθώντας να προσελκύσει κεντρώους αναποφάσιστους και αναποφάσιστες γυναίκες καθώς οι μετρήσεις έδειχναν ότι σε αυτό το χώρο υπάρχουν περισσότεροι κινούμενοι στην γκρίζα ζώνη του εκλογικού σώματος.
Ωστόσο, πλέον η ΝΔ έχει απωλέσει κάθε δεξιά ψήφο και όσα συνέβησαν με το «κόψιμο» κομμάτων στον Άρειο Πάγο ή στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν δημιουργήσει μία διάθεση για τιμωρητική ψήφο σε μεγάλο δεξιό κοινό.

Επανέρχεται δυνατά το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης στις 22 Μαΐου

Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό πιστεύουν ότι η ΝΔ θα πρέπει να μετρήσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει την 1η κυβερνητική εντολή και να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή ώστε μην υπάρξει στις δεύτερες εκλογές δυνατότητα να δυναμώσει το κόμμα ΕΑΝ ή να κατέβει εκ νέου το κόμμα «Έλληνες» έχοντας εναρμονιστεί με το πρόσφατο νόμο.
Άλλωστε, για να υπάρξει συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το περιβάλλον Ανδρουλάκη, θα πρέπει αυτό να γίνει στις πρώτες εκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ θα έχει πιάσει ένα καλό ποσοστό και έναν ικανό αριθμό βουλευτών (ίσως και πάνω από 36). Στις δεύτερες εκλογές θεωρούμε ότι θα συμπιεστεί πολύ και μπορεί να φτάσει και πάλι σε μονοψήφιο αριθμό.

Τσίπρας-Βαρουφάκης ξαναζεσταίνουν το θέμα της κυβέρνησης μειοψηφίας

Υπάρχει όμως και άλλο. Υπήρξε μυστική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη και συζητήθηκε το σενάριο να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας.
Παρόλο που υπήρξε διάψευση από πλευράς Τσίπρα, άνθρωποι που γνωρίζουν θεωρούν σίγουρη τη συνάντηση των 2 στο Σούνιο ενώ την ίδια ώρα ψάχνουν να δουν πως διέρρευσε αυτή η συνάντηση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Τσίπρας δεν ήθελε να μαθευτεί αυτή η συνάντηση διότι το δημόσιο φλερτ με Βαρουφάκη ευνοεί τον δεύτερο και χαλάει την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ ξόρκιζαν τη κυβέρνηση ηττημένων, τώρα την θεωρούν πιθανή

Επειδή στο Μαξίμου ξόρκιζαν αυτή τη πιθανότητα της κυβέρνησης ηττημένων, τώρα βλέπουν ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει.
Εάν η ΝΔ απορρίψει την κυβερνητική εντολή και τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις 21 Μαΐου, τότε το ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερο να κάνει ότι θέλει.
Είναι ρυθμιστής για το σενάριο αυτό.
Πολιτικό συμπέρασμα: Η πανστρατιά της Δεξιάς που βλέπει ως διώκτη της τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη και το φλερτ Τσίπρα-Βαρουφάκη που αναθερμαίνει σε σοβαρή βάση την κυβέρνηση μειοψηφίας, δημιουργεί ισχυρό ρεύμα στη ΝΔ να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.
Ειδάλλως, όλα είναι ανοικτά για την διακυβέρνηση της χώρας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης