Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τρίτη κάλπη μέσα στον Ιούλιο έχει πέσει στο τραπέζι: Υπαρκτό σενάριο ή «εκβιασμός» για να ενισχυθεί η συμμετοχή για τις 25/6;

Τρίτη κάλπη μέσα στον Ιούλιο έχει πέσει στο τραπέζι: Υπαρκτό σενάριο ή «εκβιασμός» για να ενισχυθεί η συμμετοχή για τις 25/6;
Το σενάριο της τρίτης κάλπης είναι πλέον στο τραπέζι της ΝΔ και οι τρίτες εκλογές θα έπρεπε να γίνουν μέσα στον Ιούλιο
Σχετικά Άρθρα

Παρόλο που η ΝΔ διατηρεί την πολιτική κυριαρχία, στο στενό πυρήνα του επιτελείου Μητσοτάκη προβάλλει ως πιθανό σενάριο, το ζήτημα της τρίτης κάλπης. Τρίτη κάλπη θα έχουμε εάν η ΝΔ δεν καταφέρει να μαζέψει ένα ποσοστό γύρω στο 39% που βάσει των σημερινών δεδομένων θεωρείται το όριο για την επίτευξη αυτοδυναμίας. 

Το σενάριο της τρίτης κάλπης 

Το οποίο δεν είναι ένα μακρινό σενάριο αν σκεφτεί κανείς ότι πάντοτε σε δεύτερες εκλογές, δεν υπάρχει η ίδια συμμετοχή του κόσμου, πόσο μάλλον όταν οι εκλογές γίνονται στην καρδιά ενός καλοκαιριού. 

Μπορεί στις μετρήσεις της κοινής γνώμης οι περισσότεροι να λένε ότι θα ξαναψηφίσουν ΝΔ, το θέμα όμως είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιοι θα έρθουν. Για παράδειγμα, οι νέοι μια κατηγορία που η ΝΔ πήγε ανέλπιστα καλά σε σχέση με το 2019, δεν είναι σίγουρο ότι θα έρθουν να ψηφίσουν πάλι. 

Τελείωσε η αριστερή διακυβέρνηση

Επίσης, υπάρχει και το εξής πρόβλημα: Ο κόσμος μπορεί να προτιμάει Μητσοτάκη όμως ψήφισε και γιατί δεν ήθελε να του συμβεί και το ατύχημα της κεντροαριστερής διακυβέρνησης, ενός σεναρίου εφιαλτικού αν σκεφτεί κανείς ότι υπολογιζόταν ότι μέσα σε αυτή θα ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Γιατί τα εκδοτικά συγκροτήματα μιλάνε για νέες εκλογές; 

Το ατύχημα δεν θα συμβεί, αυτό έχει τελειώσει. Είναι, όμως, αυτονόητη και η αυτοδυναμία Μητσοτάκη; Μάλλον όχι. Διότι, όπως βλέπουμε σιγά σιγά εκδοτικά συγκροτήματα που στηρίζουν την ΝΔ –όπως υποστήριζαν και την απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη- αρχίζουν και μιλούν επίσημα και για την πιθανότητα της τρίτης κάλπης (βλέπε Καθημερινή). 

Σκληρά διλήμματα 

Είναι λόγω γραμμής για να υπάρξει συσπείρωση του κόσμου; Είναι διότι, όντως, έχει βάση το ζήτημα της οριακής αυτοδυναμίας; Κανείς δεν ξέρει. Η ΝΔ έχει, πλέον, ένα βασικό αντίπαλο. Να δημιουργήσει συνθήκες συμμετοχής του κόσμου μέσα από ένα σκληρό δίλημμα. Να κυβερνηθεί ο τόπος και να υπάρξει σταθερότητα. 

Δεν υπάρχει συνεργασία κομμάτων πλέον 

Όπως είναι προφανές, από την μετεκλογική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ, ότι πλέον δεν μπορεί  να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω, παρόλο που μία συγκυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό σχήμα που θα ξεπερνούσε τους 180 βουλευτές και θα μπορούσε να κάνεις τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που ζητάει η κοινωνία. 

Τρίτη κάλπη μόνο τον Ιούλιο λόγω Τουρκίας

Οπότε, ως εναλλακτική λύση φαντάζει πλέον η τρίτη κάλπη. Το ζήτημα είναι πότε; Διότι βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι πλέον. Θα μπορούσε να στηθεί νέα κάλπη τον Ιούλιο; Ή ξανά από τον Σεπτέμβριο; Σε αυτή τη φάση όπου η Τουρκία έχει επιβεβαιώσει την προτίμηση της στον Erdogan δεν μπορούμε να κινούμαστε με μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επομένως, δεν μπορούν να καθυστερήσουν οι νέες κάλπες. Επίσης, δεν θα ήταν καλό για την οικονομία. Το σενάριο της αστάθειας θα έδιωχνε μακριά επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα έδιναν το πράσινο φως για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. 

Οπότε, συνοψίζοντας το σενάριο της τρίτης κάλπης είναι πλέον στο τραπέζι της ΝΔ και οι τρίτες εκλογές θα έπρεπε να γίνουν μέσα στον Ιούλιο. 

Μαξιμιλιανός 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης