Πολιτική

Πολιτική κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τη Ροδόπη – Οικονόμου: Ευθεία ανάμειξη του τουρκικού προξενείου υπέρ του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τη Ροδόπη – Οικονόμου: Ευθεία ανάμειξη του τουρκικού προξενείου υπέρ του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
"Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στις επιδιώξεις της Τουρκίας να παρεμβαίνει στα ελληνικά εσωτερικά πράγματα, χρησιμοποιώντας τη μειονότητα, με τον οποιονδήποτε τρόπο", τόνισε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα
Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με το βλέμμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, εξακολουθεί να αποτελεί το τουρκικό προξενείο της Ροδόπης και η φερόμενη στήριξη συγκεκριμένου υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές (στις 21/5).
Η ΝΔ και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει ζήτημα ανοιχτής παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη υπέρ του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Οζγκιούρ, μιλώντας για παρεμβάσεις τρίτων χωρών στα εσωτερικά μας ζητήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πλευρά του, καλεί τη Νέα Δημοκρατία «να μην επιμείνει για λόγους ψηφοθηρικούς σε μια εθνικά επιζήμια στάση, προσβάλλοντας Έλληνες πολίτες επειδή υπερψήφισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι την υποψήφια της ΝΔ».
Στο θέμα επανήλθε σήμερα, Κυριακή 4/6, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας πως «είναι οφθαλμοφανές, υπάρχει μία ευθεία ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία στη Ροδόπη για την εκλογή ενός συγκεκριμένου υποψηφίου που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «πέρα από τις πολιτικές και κομματικές διαφορές, πρέπει να υπάρχει μία κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά την παραδοχή όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να μην επιτρέπουμε την εμπλοκή ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά μας για τους δικούς τους σκοπούς», αλλά και πωςε στον ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να επαναπροσδιορίσουν λίγο την τακτική τους γύρω από αυτό».
Πρόσθεσε πως «είναι απαράδεκτο - πέρα και πάνω από τις πολιτικές μας διαφορές - να ανοίγουμε την κερκόπορτα σε ξένες δυνάμεις για παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας. Είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στις επιδιώξεις της Τουρκίας να παρεμβαίνει στα ελληνικά εσωτερικά πράγματα, χρησιμοποιώντας τη μειονότητα, με τον οποιονδήποτε τρόπο».

Τι προηγήθηκε

Ζήτημα ανοιχτής παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη υπέρ του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Οζγκιούρ έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» απαντώντας σε ερώτηση για έξωθεν παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, ανέφερε  ότι «στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα.
«Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο και όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας».
Ξεκαθάρισε  πως «προσοχή: Δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη την εθνική μουσουλμανική μειονότητα. Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία.
Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους Χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι' αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι' αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους».
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, 'Ακης Σκέρτσος, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Οζγκιούρ, σε δήλωσή του το Σάββατο 3/6 ανέφερε πως ελπίζουμε «ο κ. Τσίπρας και τα μέλη του κόμματός του να αναλύσουν και τα αίτια της νίκης του υποψηφίου που επέλεξαν να τους εκπροσωπήσει στη Ροδόπη, κ. Οζγκιούρ».
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «η επιλογή υποψηφίων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, μιλούν ανοιχτά για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και υποστηρίζονται εμφανώς από το τουρκικό προξενείο -όπως και ο κ. Ζεϊμπέκ που εξελέγη στην Ξάνθη- προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτα παιχνίδια Μητσοτάκη σε βάρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας - Εθνικά επιζήμια στάση της ΝΔ

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, καθοδηγούμενοι από την έπαρση και την πρωτοφανή αλαζονεία να μην ανέχονται κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη, δεν διστάζουν να παίξουν ακόμη και το επικίνδυνο χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού Ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας κατάφωρα την δημοκρατική ψήφο των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας», τόνισε  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και του Α. Σκέρτσου για τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Οζγκιούρ.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη ΝΔ «να μην επιμείνει για λόγους ψηφοθηρικούς σε μια εθνικά επιζήμια στάση, προσβάλλοντας Έλληνες πολίτες επειδή υπερψήφισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι την υποψήφια της ΝΔ».
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «η αντιμετώπιση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Ροδόπης ως ενεργούμενα ξένης δύναμης και η αμφισβήτηση της δημοκρατικής τους βούλησης αποτελεί μια βαθιά επικίνδυνη πρακτική, που παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές διχασμού, προσβάλει τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες και εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους.
Καλούμε τη ΝΔ να μην επιμείνει για λόγους ψηφοθηρικούς σε μια εθνικά επιζήμια στάση, προσβάλλοντας Έλληνες πολίτες επειδή υπερψήφισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι την υποψήφια της ΝΔ.
Ας αναζητήσουν τα αίτια αυτής της επιλογής όχι σε fake news και σε φοβικά σύνδρομα, αλλά στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σαφείς προγραμματικές θέσεις και έχει ασκήσει ξεκάθαρες πολιτικές για τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη και πάντοτε απέναντι σε απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά μας».
«Και αν δεν μπορούν αυτό να το κατανοήσουν, ας καταλάβουν τουλάχιστον το αυτονόητο: ότι το μόνο που καταφέρνουν με το διχασμό της μειονότητας και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της, είναι να εξυπηρετούν τα σχέδια της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου», κατέληξε  ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σκέρτσος προς Τσίπρα: Το τουρκικό προξενείο στήριξε ξεκάθαρα στις εκλογές δύο υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθηκε επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος,  κάνοντας λόγο για στήριξη δύο υποψηφίων του κόμματός του από το τουρκικό προξενείο.
«Ο κ. Τσίπρας τώρα γνωρίζει ότι το τουρκικό προξενείο ξεκάθαρα στήριξε δυο υποψηφίους του κόμματός του που υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα.
Το ερώτημα επομένως αφορά τον ίδιο και όχι το κόμμα του: θα εξακολουθήσει να κρατάει τους δυο υποψήφιους στα ψηφοδέλτιά του;
Και προφανώς το τι θα γίνει στη Ροδόπη και την Ξάνθη δεν αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε θα κρίνει τις εκλογές.
Αυτό που θα κριθεί όμως είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στην επόμενη κοινοβουλευτική του ομάδα, εντός της ελληνικής Βουλής, δυο βουλευτές που καθοδηγούνται από το τουρκικό προξενείο και υποστηρίζουν τις πιο ακραίες θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.
«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, μια ώριμη Δημοκρατία, που σέβεται τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων, όπως και κάθε άλλου πολίτη που ανήκει σε μειονοτικές ομάδες ή κοινότητες.
Όμως, δεν ανεχόμαστε παρεμβάσεις τρίτων χωρών στα εσωτερικά μας ζητήματα. Και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί κοινό τόπο για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου», κατέληξε  ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης