Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Δίκαιη κοινωνία σημαίνει να έχουν όλοι πρόσβαση στα αυτονόητα -Τι προβλέπει το σχέδιό μας

Τσίπρας: Δίκαιη κοινωνία σημαίνει να έχουν όλοι πρόσβαση στα αυτονόητα -Τι προβλέπει το σχέδιό μας
O A. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών
«Δίκαιη κοινωνία που συμπεριλαμβάνει όλους σημαίνει να έχουν όλοι πρόσβαση στα αυτονόητα», τόνισε από την πλατεία Κυψέλης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου του κόμματος για την αντιμετώπιση κεντρικών ζητημάτων που αφορούν τους συμπολίτες μας με αναπηρία.
O κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, που εκπροσωπεί τους βαριά κινητικά ανάπηρους και συζήτησε για τα θέματα και τα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ προηγούμενως διέσχισε μαζί τους την πλατεία, λέγοντας πως «περπατήσαμε όλοι μαζί και είδαμε ότι είναι αδύνατο να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο πιο απλό και αυτονόητο».
«Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη ζωή όλων των ανθρώπων, χωρίς να αφήνουμε κανέναν έξω από το βλέμμα μας, την οπτική μας», ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι «στόχος μας ήταν κι εγώ ο ίδιος να συνειδητοποιήσω και να καταλάβω τι μπορεί να σημαίνει για έναν συμπολίτη μας με αναπηρία να θελήσει να έχει αυτό που κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει, δηλαδή να βγει από το σπίτι και να πάει να πιει έναν καφέ. Αυτό το αυτονόητο πράγμα δεν μπορεί να το έχει ένας συμπολίτης μας με αναπηρία».
Γιατί, όπως είπε, «έχουμε φτιάξει την κοινωνία και τη ζωή μας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καθημερινές αυτές λειτουργίες».
Υπογράμμισε ότι όλος ο σχεδιασμός στις μεγάλες και μικρές πόλεις δεν συμπεριλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να ξεκινήσει κανείς όταν θέλει να μιλήσει για δίκαιη κοινωνία.
Σημείωσε ότι το κόστος ζωής ενός ανάπηρου συμπολίτη μας είναι πολλαπλάσιο από το κόστος ζωής κάθε άλλου πολίτη, τα επιδόματα είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και η δυνατότητα εργασίας είναι πάρα πολύ περιορισμένη και μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε 80%-85% ανεργία στα άτομα με αναπηρία, «που είναι τρομακτικό αν το σκεφτεί κανείς».
Πρόσθεσε πως είναι τεράστιο και το θέμα πιστοποίησης και διάγνωσης, η απάνθρωπη γραφειοκρατία στα κέντρα αυτά, η υποστελέχωση τους, τα κριτήρια που μπαίνουν με τρόπο ώστε «να κόψουν τη δυνατότητα από ανθρώπους να έχουν ένα επίδομα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το μεγάλο ερώτημα είμαι ποιες μεταρρυθμίσεις και τομές πρέπει να κάνει κανείς για να έχει νόημα να μιλά για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κάνοντας αναφορά στο τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε για επαναφορά του 15% των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ -«που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε»- και ιδιαίτερο βάρος στα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία.
Όπως είπε, το κρίσιμο είναι να έχει τη δυνατότητα ένας πολίτης με αναπηρία να μπορεί να ενταχθεί ισότιμα στη ζωή και τον κοινωνικό ιστό κι αυτό σημαίνει πρώτα να έχει τη δυνατότητα στην εργασία.
Ακόμη, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει αύξηση 20% στο επίδομα αναπηρίας, αν «δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι μια ανάσα», καθώς επίσης και εκσυγχρονισμό και στελέχωση των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας, συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης.
Επιπλέον, προβλέπει τη δυνατότητα προσωπικού βοηθού για 70.000 ωφελούμενους, «διότι υπάρχουν ανάπηροι συμπολίτες μας για τους οποίους αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για να μπορέσουν αν επιβιώσουν με αξιοπρέπεια».
Ακόμη, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την πρόσληψη καθηγητών στα ειδικά σχολεία ώστε να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά με αναπηρία.
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σε πρώτη φάση ένα πιλοτικό πρόγραμμα 20 δήμων για προσβάσιμες πόλεις και γειτονιές.
«Δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι ένα σήμα και μια πίεση σε όλους τους δήμους να κάνουν το ίδιο», ανέφερε, σημειώνοντας σε ό,τι αφορά το κράτος τη δυνατότητα σε μια τριετία όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν απολύτως προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες.
Παρατήρησε ότι όλα αυτά δεν συζητήθηκαν στην προεκλογική ατζέντα αλλά είναι κρίσιμο να τα ξαναβάλουμε μπροστά.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών ανέφεραν ότι η Αθήνα είναι η πιο εχθρική πόλη σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, μεταφέροντας τις εμπειρίες τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν τη σημασία του να ενταχθεί το θέμα της αναπηρίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και τη σημασία του προσωπικού βοηθού, ενώ σημείωσαν ότι νιώθουν αόρατοι πολίτες, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι έχει διαμορφωθεί μια κουλτούρα ότι οι ανάπηροι πολίτες είναι αόρατοι και πως απαιτείται αφενός άλλη αντίληψη από την πολιτεία και, αφετέρου, άλλη κουλτούρα στην κοινωνία.
Τέλος, αναφέρεται ότι σε μια συμβολική κίνηση ένας παίκτης της ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο «Άτλας», έδωσε στον Α. Τσίπρα ένα μετάλλιο από τη νίκη προχθές της ομάδας του.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης