Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές 25 Ιουνίου 2023: Στο 29,13% η συμμετοχή στις κάλπες, χαμηλότερη από τις 21/5 - Έως τις 22:00 η εικόνα της σύνθεσης της νέας Βουλής

Εκλογές 25 Ιουνίου 2023: Στο 29,13% η συμμετοχή στις κάλπες, χαμηλότερη από τις 21/5 - Έως τις 22:00 η εικόνα της σύνθεσης της νέας Βουλής
Τα πρώτα αποτελέσματα και ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται γύρω στις 20:30, ενώ έως τις 22:00 εκτιμάται ότι θα  έχει ενσωματωθεί το 80% - 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά
Σχετικά Άρθρα
(upd8) Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα, με  τη συμμετοχή όμως στις κάλπες έως τις 13:30 να ανέρχεται στο 29,13%, ποσοστό χαμηλότερο κατά 2,4% σε σχέση με το 31,52% που ήταν το ποσοστό συμμετοχής το ίδιο διάστημα στις προηγούμενες εκλογές στις 21/5.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί  για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
21.634 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα υποδέχονται έως τις 19:00 τους εκλογείς, οι οποίοι με την ψήφο τους θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση και τους 300 της νέας Βουλής.
Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες, εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.
Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Έτσι, στις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2006 μέχρι και 31/12/2006.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00.
Στις 19:00 το exit poll, τα  πρώτα αποτελέσματα και ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται γύρω στις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% - 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.
Στις κάλπες θα προσήλθαν το πρωί της Κυριακής 25/6 για να ψηφίσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογικά διαδικασία - Στο 29,13% ανήλθε η συμμετοχή

Στο 29,13% ανερχόταν μέχρι τις 13:30 η συμμετοχή στις κάλπες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος σημείωσε ότι η εκλογική διαδικασία μέχρι στιγμής εξελίσσεται χωρίς προβλήματα σε όλη την χώρα.
Ανέφερε ότι η συμμετοχή είναι χαμηλότερη κατά 2,4% συγκριτικά με το 31,52% που ήταν το ποσοστό συμμετοχής το ίδιο διάστημα στις προηγούμενες εκλογές στις 21/5.
Όπως σημείωσε, "από 18. 794 εκλογικά τμήματα, δηλαδή ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 87% των εκλογικών τμημάτων, η συμμετοχή είναι στο 29,13% και εδώ έχουμε τη δυνατότητα να το συγκρίνουμε με το αποτέλεσμα του Μαΐου, όπου ήταν 31,52%. Δηλαδή βλέπουμε μία διαφορά της τάξεως του 2,4%. Είναι μια διαφορά η οποία μπορεί να αξιολογηθεί ότι δεν είναι και πολύ μεγάλη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό θα το δείξει και η πορεία".
Η μεγαλύτερη συμμετοχή στο 33,52% ήταν στο Ηράκλειο και η χαμηλότερη στο 17,03% στη Φλώρινα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη, η υψηλότερη συμμετοχή εμφανίζεται σε Ηράκλειο, Φθιώτιδα, Β΄ Θεσσαλονίκης, βόρειο τομέα Αθηνών, Ανατολική Αττική και Λάρισα, ενώ αντίθετα, η χαμηλότερη συμμετοχή σε Φλώρινα, Κεφαλλονιά, Ευρυτανία, Λακωνία και Λευκάδα.
Η επόμενη και τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται στις 17:00.
Σημειώνεται ότι στο 11,29% ανερχόταν η συμμετοχή στις κάλπες έως τις 10:00 - 10:30, καθώς είχαν ψηφίσει 888.995 πολίτες, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση του κ. Σταυριανουδάκη  για την προσέλευση των ψηφοφόρων.
"Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, με όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους στα πόστα τους. Μόνο σε μία περίπτωση χρειάστηκε να αντικατασταθεί ένας δικαστικός αντιπρόσωπος", ανέφερε νωρίτερα ο γγ του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι μικροπροβλήματα σημειώθηκαν νωρίτερα σε τρία εκλογικά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς άνοιξαν με καθυστέρηση λόγω της αργοπορημένης προσέλευσης των δικαστικών αντιπροσώπων. Πλέον, όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται στις θέσεις τους.
Επιπλέον, σε κάποια εκλογικά τμήματα , όπως σε Άλιμο, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα, δεν προσήλθαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό τους μέχρι στιγμής.
Ακόμη, ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι ψήφισαν μία ημέρα νωρίτερα, έφτασε στο 70% (79,6% στις εκλογές του Μαΐου), καθώς από τους 25.500 εγγεγραμμένους προσήλθαν στις κάλπες οι 17.300.

Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους με ωριμότητα

Οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους με ωριμότητα και θα ψηφίσουν για την προσωπική τους ευημερία, αλλά και για μια πατρίδα σταθερή που τους προσφέρει συνθήκες ευημερίας , ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του και αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 361ο εκλογικό τμήμα, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.
«Σήμερα τον λόγο έχουν οι πολίτες και η δημοκρατία. Είναι ημέρα χαράς και ευθύνης. Ψηφίζουμε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, για να αποκτήσει ο τόπος μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους με ωριμότητα, θα ψηφίσουν για την προσωπική τους ευημερία, για το καλό το δικό τους, για το καλό της οικογένειάς τους, αλλά θα ψηφίσουν και για μία πατρίδα σταθερή, η οποία θα προσφέρει, τελικά, συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής ισότητας για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.
Εύχομαι καλή ψήφο και εύχομαι η συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία να είναι αυξημένη σε σχέση με την κάλπη της 21ης Μαΐου» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.
mitsotakis_kifisia5.JPG
Στο Περιστέρι ψήφισε ο Τσίπρας: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και ισχυρή Δημοκρατία

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου στις 10:30 το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
Μετά την έξοδό του από το παραβάν ο  Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι  «στη σημερινή τελική και κρίσιμη αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, κρίνεται το ποιος και πως θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα. Κρίνεται δηλαδή η ζωή μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά κρίνεται και η ποιότητα της Δημοκρατίας. Κρίνεται αν την επόμενη μέρα θα έχουμε μία κυβέρνηση ανεξέλεγκτη ή ισορροπία στη Δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα. Αν θα έχουμε και ισχυρή αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να επιτελέσει αυτό το ρόλο.
Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημερα σημαίνει ισχυρή κοινωνία και ισχυρή δημοκρατία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
tsipras_peristeri.JPG
Στην Κρήτη ψήφισε ο Ανδρουλάκης

Στην Κρήτη ψήφισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Κυριακής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου (εκλογικό τμήμα 431).
Σημειώνεται ότι στο ίδιο εκλογικό τμήμα είχε ψηφίσει και στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
«Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη, ό,τι και αν επέλεξε στις 21 Μαΐου, να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Παράταξη, σε αυτήν τη νέα της πορεία.
Είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα με μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση και μια αλαζονική, πελατειακή κυβέρνηση, που οι επιλογές της καθημερινά αποδομούν το κοινωνικό κράτος.
Από τη δική μας πλευρά, δεσμεύομαι ότι θα είμαστε η δύναμή τους. Μέσα και έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, με αγώνες.
Αγκαλιάζοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους, τις ανάγκες τους.
Ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη απόψε, σημαίνει ότι θα υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη απέναντι στη συντήρηση, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
androylakis_n.JPG
Στο παραβάν χωρίς το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ο Κουτσούμπας - Ψήφισε στη Λαμία, τι δήλωσε


Στη Λαμία ψήφισε την Κυριακή 25/6, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσούμπας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 10 το πρωί της Κυριακής στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας (πρώην Μουστάκειο), Καποδιστρίου 27.
Ωστόσο, την ώρα που μπήκε στο παραβάν για να ψηφίσει διαπίστωσε ότι από το πακέτο με τα ψηφοδέλτια έλειπε αυτό του ΚΚΕ. Έτσι, ο κ. Κουτσούμπας βγήκε από το παραβάν και ζήτησε από την εφορευτική επιτροπή το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ που έλειπε.
Βγαίνοντας από το παραβάν, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε ένα ψηφοδέλτιο του Κόμματος και αναρωτήθηκε χαμογελώντας πως «αν συμβαίνουν αυτά στον ΓΓ, τι μπορεί να συμβεί στους υπόλοιπους» και με την ίδια χιουμοριστική διάθεση συνέχισε λέγοντας «τι να κάνω τώρα, να σας καταγγείλω;!».
kke2.JPG
Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε καλύ δύναμη σε όλη την Ελλάδα.
«Σήμερα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, είναι η μέρα των εκλογών, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες απόψε το βράδυ πρέπει όλοι να βρισκόμαστε εκεί, για να κάνουμε το ΚΚΕ πιο ισχυρό, να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση 100% και στη Βουλή και στους ερχόμενους λαϊκούς αγώνες», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο Βελόπουλος

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο κ. Βελόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 637 εκλογικό τμήμα - 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης.
Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο κ. Βελόπουλος σε δηλώσεις του κάλεσε τους πολίτες μέσα στο παραβάν να σκεφτούν ένα λεπτό, να σκεφτούν λογικά, να σκεφτούν ελληνικά.
«Σήμερα πρέπει να σκεφτούμε λογικά, να σκεφτούν ένα λεπτό παραπάνω και να επιλέξουν τον δρόμο της λύσεως των προβλημάτων της χώρας και του έθνους. Τους λέμε λοιπόν ότι η μοναδική λύση είναι η Ελληνική Λύση διότι όλοι οι υπόλοιποι είναι το πρόβλημα. Άρα λοιπόν τους ζητάμε να σκεφτούν ένα λεπτό το μέλλον της Ελλάδος, το μέλλον της πατρίδος, το μέλλον το δικό τους και τότε σίγουρα θα ψηφίσουν Ελληνική Λύση», δήλωσε ο κ. Βελόπουλος.

Στο Π. Φάληρο ψήφισε ο Βαρουφάκης: Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες ψήφο - ψήφο, φτάνουμε στο στόχο μας


Στο 2o Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου ψήφισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης.
Μετά την έξοδό του από το παραβάν δήλωσε:
«Είμαι αισιόδοξος. Όσοι προεξόφλησαν την εξαφάνιση του ΜέΡΑ25, απόψε θα πάρουν την απάντησή τους.
Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, ψήφο-ψήφο, φτάνουμε το στόχο μας. Θα τους διαψεύσουμε.
Από αύριο το πρωί, θα αγωνιστούμε ακόμα πιο παθιασμένα για την ανασύνταξη της Αριστεράς και για την προστασία ανθρώπων και φύσης από τη δεξιά λαίλαπα που έρχεται».

Στου Γκύζη ψήφισε η Ζωή Κωνταντοπούλου

Στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στου Γκύζη ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η επικεφαλής της «Πλεύση Ελευθερίας» έφτασε στο εκλογικό τμήμα μόνη, χωρίς να συνοδεύεται από κάποιον συνεργάτη της, χαμογελαστή και «αισιόδοξη».
«Σήμερα είναι πολύ σημαντική μέρα, είναι η ευκαιρία μας, η στιγμή μας, να μην αφήσουμε να περάσουν άλλα 4 χρόνια. Πάμε με αισιοδοξία, αγάπη και δύναμη» δήλωσε στη συνέχεια στους δημοσιογράφος.

Δεν βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια

Οι σημερινές εκλογές πραγματοποιούνται με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, δεν βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.
Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων δεν υπάρχει στυλό.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτικές εκλογές σήμερα διεξάγονται με νέα ψηφοδέλτια και ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και για οποιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας - ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, είτε σε φυσική, είτε σε ψηφιακή μορφή ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Εκλογείς που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Με ποια έγγραφα ψηφίζουμε

Οι εκλογείς πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους, ακόμα κι αν έχει λήξει. Εναλλακτικά δεκτό είναι κάθε έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως άδεια οδήγησης και ατομικό βιβλιάριο υγείας. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.
Λόγω των εκλογών, λειτουργούν και σήμερα, Κυριακή 25/6 τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το ωράριο λειτουργίας έχει ως εξής:
-Γραφεία Ταυτοτήτων: Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023, κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00
-Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους): Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023, κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00
Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης, δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Σε περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δεν βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Τι ισχύει για διπλοεγγεγραμμένους

Σε περίπτωση που ανακαλύψει κάποιος ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων, οφείλει να ψηφίσει στο δήμο της νόμιμης εγγραφής του, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας του με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα τον καλέσει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζει πως είναι διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψήφισε, ούτε και θα ψηφίσει αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.
Σημειώνεται ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
Επιπλέον, σε περίπτωση που τα στοιχεία του εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς του, αν είναι ουσιώδεις οι διαφορές μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτεί από το δήμο πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας.

Μάθε πού ψηφίζεις

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr.
Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός».
Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800 . Και σήμερα, Κυριακή 25 Ιουνίου, το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.


Τι ισχύει για τους ετεροδημότες, ένστολους, ναυτικούς

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 30η Απριλίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτές τις εκλογές χρήση αυτής της δυνατότητας έχουν δικαιώματα να κάνουν περίπου 146.000 ψηφοφόροι, για τους οποίους συστάθηκαν 335 αμιγή και 101 μεικτά εκλογικά τμήματα.
Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν με την επίδειξη της στρατιωτικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Όσοι ένστολοι ψηφίσουν στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.
Επίσης, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για το σκοπό αυτό. Στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν συγκροτηθεί 35 εκλογικά τμήματα.

Ημέρες εκλογικής άδειας

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:
-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους
Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:
-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες
Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Δήμος Αθηναίων: Τα 5 σχολικά συγκροτήματα που δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα

Πέντε σχολικά συγκροτήματα στα όρια του δήμου Αθηναίων δεν λειτουργούν σήμερα  ως εκλογικά κέντρα, καθώς αυτή την περίοδο λειτουργούν ως βαθμολογικά κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πρόκειται για το 1ο και 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας και το 12ο, το 50ο και το 59ο Γυμνάσιο & Λύκειο Αθήνας.
Οι εκλογείς  μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα «μάθε πού ψηφίζεις» για το νέο τμήμα όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στα εκλογικά τμήματα

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.). Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης