Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Παρέλαβε καθήκοντα από Σαρμά

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος  Μητσοτάκης - Παρέλαβε καθήκοντα από Σαρμά
Στις 17:00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και  παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.
Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με την οικογένειά του. Έφτασε κρατώντας το χέρι της σύζυγό του, Μαρέβα, μαζί με τα τρία τους παιδιά, ενώ  παρούσες στην ορκωμοσία ήταν και οι τρεις αδερφές του, Ντόρα, Κατερίνα και Αλέξάνδρα.
Υπενθυμίζεται ότι δύο ώρες νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «θα προχωρήσουμε άμεσα στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να ορκιστεί αύριο και να πιάσει δουλειά».
ork.JPG
Παρέλαβε καθήκοντα από Σαρμά


Ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου η τελετή παράδοσης από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.
Ο κ. Σαρμάς ευχήθηκε στον Κ. Μητσοτάκη να υπηρετήσει «με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την γενική ευημερία του ελληνικού λαού» και να έχει «τα πιο χρήσιμα αποτελέσματα για την πατρίδα μας».
«Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για τον άρτιο τρόπο με τον οποίο επιτελέσατε τα καθήκοντά σας. Παραμείνατε για λίγες εβδομάδες, αλλά είδατε ότι η ζωή μας επιφυλάσσει εκπλήξεις διαρκώς και η διακυβέρνηση του τόπου είναι μια υπόθεση που δεν σταματά ποτέ.Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το γεγονός ότι καταφέραμε να περάσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στις δύο εκλογές με τρόπο υποδειγματικό και -όπως είπατε- να μπορώ, όντας πια εκλεγμένος Πρωθυπουργός και απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της Βουλής, να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο, να συνεχίσω το έργο μου. Κι εσείς αντιληφθήκατε το βάρος αυτού του χώρου και το βάρος της ευθύνης αυτού του γραφείου και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω το καλύτερο το οποίο μπορώ, όπως ορκίστηκα πριν από λίγο στο Σύνταγμα, να υπηρετώ τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.
sarmas-_mitsotakis.JPG
Στις 17:00 η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Στη συνέχεια, το απόγευμα της Δευτέρας 26/6 αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, στις 17:00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και θα ακολουθήσει την Τρίτη 27/6 η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, ενώ την Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος, αλλά και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.
Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, αλλα και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Τι προηγήθηκε


«Θα προχωρήσουμε άμεσα στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να ορκιστεί αύριο και να πιάσει δουλειά», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.
Προηγουμένως η κα Σακελλαροπούλου είχε λάβει τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου από τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, στον οποίο τα είχε παραδώσει νωρίτερα η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού.
«Πριν από μια ώρα περίπου μου έφερε το τελικό αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, που βέβαια είναι γνωστό σε όλους μας, ο προηγούμενος Πρόεδρος της Βουλής, ο κύριος Τασούλας, και ενόψει αυτού σας κάλεσα, όπως είχαμε συνεννοηθεί, να σας αναθέσω πλέον, μιας και υπάρχει αυτοδύναμη πλειοψηφία, την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα» ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου.
«Σας ευχαριστώ, είναι για μένα ξεχωριστή τιμή να αναλαμβάνω αυτήν την εντολή, να σχηματίσω μια Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Εξαρχής, όπως γνωρίζετε, είχα θέσει ως στόχο η χώρα να έχει μια σταθερή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση, χρειάστηκαν δυστυχώς δύο εκλογές για να προκύψει τελικά αυτό το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη, την οποία εναποθέτει ο ελληνικός λαός στους ώμους μου.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν για τον εαυτό τους, για τις οικογένειές τους, για την πατρίδα συνολικά, ένα καλύτερο μέλλον. Έχω δεσμευθεί ότι θα κάνουμε πράξη στη δεύτερη τετραετία μεγάλες αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, έχουμε μια ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως την είχα ζητήσει από τον ελληνικό λαό και θα προχωρήσω άμεσα στη συγκρότηση μιας Κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος, που ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να ορκισθεί αύριο, ώστε αμέσως μετά να πιάσει δουλειά με πολύ συγκεκριμένη αποστολή, την οποία θα τους αναθέσουμε από την Γραμματεία της Κυβέρνησης» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.
mitsotakis_proedriko.JPG

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι επιφύλαξε «ορισμένες εκπλήξεις, έχουμε μια οκτακομματική Βουλή. Πιστεύω όμως ότι η Δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις. Και βέβαια δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι αυτή η οκτακομματική Βουλή, ουσιαστικά, ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής. Διότι, αν η ενισχυμένη αναλογική είχε ισχύσει από τις προηγούμενες εκλογές, σήμερα η Βουλή θα ήταν πεντακομματική. Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Έλληνες ψήφισαν για αυτοδύναμη Κυβέρνηση, έχουν αυτοδύναμη Κυβέρνηση και από σήμερα ξεκινάει άλλος ένας κύκλος σκληρής δουλειάς για ένα καλύτερο αύριο για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα».
«Πράγματι, η Δημοκρατία μας αποδείχθηκε ανθεκτική μέσα από μια σειρά από κρίσεις τα τελευταία χρόνια και μπορούμε, θέλω να πιστεύω, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και δημιουργικότητα» ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου και ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη «καλή δουλειά, για το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης