Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπό διάλυση το ΕΣΥ, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις - Τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Νίκαιας με τις συνεχόμενες φωτιές

Υπό διάλυση το ΕΣΥ, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις - Τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Νίκαιας με τις συνεχόμενες φωτιές
Σοβαρές καταγγελίες για το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας βλέπουν το φως της δημοσιότητας
Σχετικά Άρθρα
Μία από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η ενίσχυση του ΕΣΥ και σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.
Η πραγματικότητα όμως έρχεται να σκορπίσει ανησυχίες για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία.
Και μιλάμε για μεγάλα νοσοκομεία, όπως αυτό το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, που εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενών.
Στο φως της δημοσιότητας έρχονται σοβαρές καταγγελίες μετά τις συνεχόμενες πυρκαγιές, που εκδηλώνονται στο εν λόγω νοσοκομείο.


Οι συνεχείς φωτιές

Υπενθυμίζεται πως νέα φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (18/8/2023) η δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες σε ισόγεια αποθήκη σε προθάλαμο του Γενικού Κρατικού Νίκαιας ενώ δύο ακόμα εστίες εντοπίστηκαν στο δεύτερο όροφο και τον εξωτερικό χώρο.
Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην ισόγεια αποθήκη, ήταν στο κτίριο των Επειγόντων Περιστατικών – Απεικονιστικού.
Είχε προηγηθεί πριν από δύο μέρες πυρκαγιά από άγνωστη αιτία σε θάλαμο της χειρουργικής κλινικής στο δεύτερο όροφο, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν θάλαμοι ασθενών.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς τα βασικά μέτρα πυρασφάλειας ενώ δεν υπάρχει σχέδιο για ενημέρωση και εκκένωση χώρων, εάν παραστεί ανάγκη.
Το προσωπικό μαζί με την πυροσβεστική προσπάθησε να κατασβέσει την πυρκαγιά με μάνικες, όσες είχαν νερό!

Σοβαρές καταγγελίες

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι ενημέρωναν μεταξύ τους ο ένας τον άλλον για την κατάσταση.
Σύμφωνα με αναφορές εργαζομένων μία νοσηλεύτρια νοσηλεύτηκε προληπτικά λόγω εισπνοής καπνού και τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι πτέρυγες νοσηλείας της Θωρακοχειρουργικής, της Β' και Α' Χειρουργικής και της Ουρολογικής.
Καταγγελίες τους αναδεικνύουν ακόμα την παλαιότητα των κτιριακών υποδομών, παράγοντας ο οποίος συμβάλλει στην εκδήλωση τέτοιων επικίνδυνων περιστατικών, και την απουσία ουσιαστικής πυρασφάλειας.
Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει πολλές φορές τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας τους και νοσηλείας των ασθενών.
Μάλιστα, πριν έναν χρόνο περίπου, σε θάλαμο του πρώτου ορόφου του νοσοκομείου εργαζόμενη είχε πάθει ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνά καλώδια.
Η φωτιά λοιπόν, που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, είναι κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα συνέβαινε.
nikaia_b.JPG

Που στρέφονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής

Από την πλευρά της η πυροσβεστική εξετάζει και το ενδεχόμενο εμπρησμού, αναφέροντας πως η νέα εστία φωτιάς εντοπίστηκε σε χώρο της Α Χειρουργικής Κλινικής σε σωρό χαρτιών.
Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν καταγγελίες ότι η αντίδραση των αρχών ήταν σπασμωδική και η δύναμη της ΕΛΑΣ που έσπευσε στο νοσοκομείο, ήταν ιδιαίτερα μικρή.  

Η ανακοίνωση:

Χθες 18/8/2023 περίπου στις 23.30 στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «'Αγιος Παντελεήμων», στον συνδετικό διάδρομο μεταξύ ΤΕΠ και Κτιρίου Μαντούβαλου εκδηλώθηκε φωτιά από άγνωστα αίτια σε συστάδα χαρτόκουτων. Το προσωπικό ασφάλειας και τεχνικοί του νοσοκομείου επιχείρησαν με φορητά πυροσβεστικά μέσα, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία η όποια και ολοκλήρωσε το έργο της κατάσβεσης.
Στη 01.40 της 19/8/2023 νέα εστία φωτιάς εντοπίστηκε σε χώρο της Α Χειρουργικής Κλινικής σε σωρό χαρτιών.
Η φωτιά αντιμετωπίστηκε άμεσα και έγινε ολική κατάσβεση από το προσωπικό με χρήση φορητών πυροσβεστικών μέσων και ρίψης ύδατος από τις πυροσβεστικές φωλιές.
Επιπλέον κλήθηκε η 'Άμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και διενεργήθηκαν έλεγχοι σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς του νοσοκομείου από ομάδες της Δίας και του προσωπικού ασφάλειας. Προσωρινά αποκλείστηκε η έξοδος από το νοσοκομείο ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες.
Στις 04.30 της 19/8/2023 εστία φωτιάς εκδηλώθηκε σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου κοντά στη σκάλα εισόδου του οικήματος που στεγάζονται οι κοιτώνες των ιατρών, σε κάδο ακάθαρτου ιματισμού.
Η φωτιά αντιμετωπίστηκε ολικά από το προσωπικό ασφάλειας που είχε εντολές για περιπολίες με τη χρήση φορητών μέσων και ρίψης ύδατος από πυροσβεστική φωλιά ενώ εκ νέου κλήθηκε η 'Αμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και επί τόπου κατέφθασε περιπολικό και δύναμη της ομάδας Δίας που διενέργησε ελέγχους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου καθώς επίσης και στον περιβάλλοντα χώρο.
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά διενεργούσε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του πρώτου χρονικά συμβάντος.
Σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε ασθενής δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα υγείας σε νοσηλευόμενο η εργαζόμενο του νοσοκομείου και δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί εκκένωση σε κανένα χώρο του νοσοκομείου. Μικρής κλίμακας ζημίες προκληθήκαν σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό του νοσοκομείου, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

nikaia_c.jpg
«Αδιανόητο»

Επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχε η βουλευτής Β' Πειραιά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, με αντικείμενο τη νέα πυρκαγιά στο Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, η κ. Μανωλάκου χαρακτήρισε «αδιανόητο» να εκδηλώνονται «μέσα σε λίγες μέρες δύο φωτιές στο ίδιο νοσοκομείο, με μεγάλους κινδύνους για τους ασθενείς, τους υγειονομικούς και όλο το προσωπικό, το οποίο μάλιστα προστρέχει για την κατάσβεσή τους». Ενώ κατήγγειλε, επιπλέον, την έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας.
Η βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε, τέλος, «μαζί με την άμεση διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου Νίκαιας σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, με ολοκληρωμένο σχέδιο πυρασφάλειας, ώστε να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι κλινικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης